Kustantaja Niklas Herlin on kuollut 53-vuotiaana

Herlin oli mediavaikuttaja ja yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä.

Aleksi Poutanen / Aamulehden arkisto
Kustantaja Niklas Herlin on kuollut 53-vuotiaana

Niklas Herlin toimi Alma Median hallituksen jäsenenä vuodesta 2013.

Enni MansikkamäkiAamulehti, STT

Koneen hissisukuun kuulunut kustantaja Niklas Herlin on menehtynyt äkillisesti 53 vuoden iässä. Herlin oli mediavaikuttaja ja yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä hieman yli miljardin euron omaisuudellaan.

STT:n tietojen mukaan Herlin kuoli Nizzassa Ranskassa.

Niklas Herlin toimi Alma Median hallituksen jäsenenä vuodesta 2013. Hän oli myös Alma Median toiseksi suurin omistaja.

Vuosina 1987–2001 Herlin työskenteli toimittajana ja uutispäällikkönä Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Työskenneltyään 14 vuotta kuukausipalkkaisena toimittajana Herlin jäi vuonna 2001 freelanceriksi. Sen jälkeen hän julkaisi kolme tietokirjaa ja urheilupakinakokoelman.

Herlin toimi myös yhteiskunnalliseen keskusteluun erikoistuneen digitaalisen uutis-ja blogipalvelu Uuden Suomen hallituksen puheenjohtajana ja pääomistajana vuosina 2007–2016. Herlin myi julkaisun Alma Medialle viime vuonna.

–Niklas Herlinillä on ollut merkittävä rooli suomalaisen mediakentän kehittäjänä, laadukkaan journalismin puolestapuhujana ja kantaaottavana kolumnistina. Otamme syvästi osaa omaisten suruun ja kiitämme Niklas Herlinin tekemästä merkittävästä työstä yhtiömme hyväksi, Alma Median hallituksen puheenjohtaja Harri Suutari sanoo tiedotteessa.

Kustannustoiminta sydämenasiana

Niklas Herlin toimi myös Mariatorp Oy:n hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2005. Vuonna 2003 hän perusti yhdessä ystäviensä ja kollegojensa kanssa Kustannusosakeyhtiö Teoksen.

Herlin oli Teoksen suurin omistaja, ja hän toimi alusta asti kustannusosakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

–Herlin toimi monipuolisesti yrityselämässä ja media-alalla, mutta hänellä oli aina aikaa keskustella ja iloita hienosta kirjallisuudesta ja jokaisesta uudesta julkaisusta sekä puolustaa alaa joskus epävarmoiltakin näkymiltä, Teoksen väki muistelee Herliniä tiedotteessa.

–Niko, kunpa osaisimme kiittää sinua niin suurella sydämellä kuin sinulle itsellesi oli aina luontaista, meillä on sinua ikävä.

Perintöriita tulehdutti sisarusten välit

Niklas Herlinin isä Pekka Herlin nosti hissiyhtiö Koneen kansainväliseen menestykseen.

Perhesuhteet kuitenkin tulehtuivat. Välien myrkyttyminen johtui siitä, että isä-Herlin oli järjestänyt Koneen määräysvallan siirron Antti Herlinille 1990-luvun lopulla muiden lasten ohi. Asia paljastui Ilkka, Niklas, Hanna ja Ilona Herlinille vasta vuonna 2000.

Pattitilanne Koneen ympärillä ratkesi vasta kun Partekilta ostetut nostolaitteet erotettiin omaksi yhtiöksi Cargoteciksi, jonka pääomistajiksi tulivat Hanna, Ilkka, Niklas ja Ilona Herlin.

Cargotec esitti surunvalittelunsa ja osanottonsa Herlinin omaisille.

Työtä kehitysvammaisten hyväksi

Vuonna 1963 Kirkkonummella syntyneellä Herlinillä on kaksi aikuista lasta.

Herlin tunnettiin julkisena keskustelijana, joka vastusti syrjintää kaikissa muodoissa ja jolle erityisen tärkeää oli kehitysvammaisten tasapuolinen asema yhteiskunnassa.

STT:n merkkipäivähaastattelussa 2013 Herlin kertoi, että työ kehitysvammaisten hyväksi alkoi 3. joulukuuta 1986.

–Tyttäreni syntyi silloin. Kolme päivää myöhemmin soitin Kehitysvammatukeen ja kysyin, mitä pitäisi tehdä.

Herlin on palkittu vuonna 2001 helsinkiläisen Kehitysvammatuki 57:n mitalilla numero 37.

Aamulehti on osa Alma Mediaa.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Krisse

    Syvimmät surunvalitteluni Niklas Herlinin omaisille .

  • Nimetön

    Osanottoni, oli hyvä toimittaja ja sana paikallaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio