Kolumnit

Junailijan aamu alkaa klimppipuurolla, joka maksaa 7,50 euroa

Junailijan aamu alkaa klimppipuurolla, joka maksaa 7,50 euroa

Kolumni: Vanessa Valkama suosii junamatkalla omia eväitä.

Vanessa Valkama

Aamukahdeksalta Tampereelta Helsinkiin lähtevän IC-junan ravintolavaunussa aamupalavaihtoehdot ovat vähissä.

"All day breakfastiin" on tarjolla ainoastaan kinkkupatonki suolakurkulla, eli päädyn puuroaamiaiseen suolaiseen 7,50 euron hintaan. Tarjoilija ei ole aluksi varma, onko puuroa saatavilla, mutta minulla on käynyt tuuri.

Yllättävän ison puuroannoksen päällä on keko jäisiä mustikoita. Maku on ehtaa pikapuuroa ilman suolaa, ja koostumus perinteistä liisteriä kaurahiutaleklimppien kera.

Puuroa on vaikea saada alas. Lempäälän kohdalla se on jo kylmää.

Hintaan kuuluvat myös tuoremehu ja kahvi, joka maistuu samalta vaaleapaahtoiselta vatsanväänteeltä kuin vanhassakin ravintolavaunussa.

VR uudistaa kaikki ravintolavaununsa ensi vuoden loppuun mennessä. Sisustus on päivitetty räikeästä vihreästä konjakinruskeaan ja vaaleaan puuhun. Vihreää on enää 1970-lukua henkivissä lampuissa.

Uuden konseptin pitäisi varmistaa, että tarjolla on asiakkaiden toiveisiin vastaavia laadukkaita vaihtoehtoja. VR:n mukaan "leikkimielisesti nimetty" RavintoLAvaunu yhdistää Suomen ja Ranskan, mutta se näkyy lähinnä siinä, että nyt raiteillakin saa erikoiskahveja.

Ruokalistalla junaklassikoiden seuraksi on päässyt niinkin räväköitä uutuuksia kuin salaatit ja esimerkiksi BBQ-kana persiljarisotolla. Makuelämyksillä ei juhlita, mutta kaikki annokset saa mukaan istumapaikalle.

Olen joutunut junan ravintolavaunuun vain pakon edessä aamuisin, jos en ole kiireessä ehtinyt syödä kotona tai hakea eväitä kaupasta. Myöskään RavintoLAvaunu ei saa minusta vakikävijää.

Uudistuksessa aamupalojen päivittäminen on unohtunut, eikä kalliissa ruoka-annoksissakaan ole juhlimista. Vaikka kaikkia pitää miellyttää, mausta ei ole pakko tinkiä.

Uudesta "maisemaravintolasta raiteilla" saa hätätilanteessa mitäänsanomatonta perusruokaa. Meille aamun työmatkalaisille suosittelen edelleen omia eväitä.


Kommentit (7)

  • Pitäkööt pöperönsä VR.

    Huoltoasemilla joissa aamiainen puuroineen kaikkineen 7,50€ ja jos ottaa vain puuron 2€ junissa nirkoset ja kalliit eväät.

  • Junailija

    90-luvulla IC-junan ykkösluokan lippuun kuului sentään kunnon aamiainen. Oli munia, pekonia, sämpylöitä, leikkeitä ja hyvää kahvia.

    Nykyään näyttää matkalla maistuvan huonompikin ruoka.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio