Uusi Rovaniemi

Joulun jätteet rehottivat kekoina keräysastioiden ulkopuolella: "Todennäköisesti joku laiska kaveri ei ole jaksanut taitella pahvilaatikoita"

Citymarketin ekopisteessä Rovaniemellä oli koko joulun ajan reippaasti tilaa kartonkijätteelle, mutta silti pahvilaatikoita kertyi keräyssäiliöiden eteen.

Jussi Leinonen
Joulun jätteet rehottivat kekoina keräysastioiden ulkopuolella: "Todennäköisesti joku laiska kaveri ei ole jaksanut taitella pahvilaatikoita"

”Minulle on selvää, mikä kuuluu mihinkin”, Tuomas Jokelainen sanoo. Hän tuo peltipurkit, lasipurkit ja pahvit Citymarketin ekopisteelle. Jokelainen ei ole törmännyt täysiin säiliöihin.

Greta Virranniemi

Hessuntorin ekopisteellä Rovaniemellä oli joulun jälkeen keskiviikkona hurja sotku. Keräysastioiden edessä makasi kasa pahvilaatikoita, muovipusseja ja jätesäkkejä. Kartonkikeräysastia oli peittynyt pahvilaatikkovuoren alle. Sotkun huomasi Marja Antti, joka vei jätteitä kierrätykseen. Hän soitti asiasta jäteyhtiölle, ja paikka käytiin siivoamassa.

–Astia on yleensäkin aina sullottu täyteen kokonaisia pahvilaatikoita, jotka ei sinne kuulu. Täällä ei kerta kaikkiaan osata kierrättää, Antti kauhistelee.

Myös Rovaniemen Citymarketin ekopiste oli siivoton joulun jäljiltä, kertoo joulupäivänä sosiaaliseen mediaan ladattu valokuva. Kaksi paperinkeräyssäiliötä oli ääriään myöten täynnä ja niiden eteen oli kertynyt kasa pahvilaatikoita, muovipusseja ja jätesäkkejä, joista pilkotti ainakin kartonkipakkauksia.

Kommentoijan mukaan samanlaisen kaaoksen alku oli joulupäivänä myös Prisman ekopisteellä.

Marja Antti
Hessuntorin ekopiste. Marja Antti törmäsi sotkuun ekopisteen edessä, kun oli viemässä jätteitä kierrätykseen keskiviikkona 27. joulukuuta. Kartonkikeräysastia oli peittynyt pahvilaatikkovuoren alle.

Hessuntorin ekopiste. Marja Antti törmäsi sotkuun ekopisteen edessä, kun oli viemässä jätteitä kierrätykseen keskiviikkona 27. joulukuuta. Kartonkikeräysastia oli peittynyt pahvilaatikkovuoren alle.

Jätteen määrä ekopisteillä kasvaa hurjasti joulun aikana. Se puolitoista- tai jopa kaksinkertaistuu tavallisesta, arvioi aluepäällikkö Harri Patana Suomen Pakkauskeräys Rinki Oy:stä. Rinki vastaa kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten kierrätyspisteiden tyhjentämisestä. Paperinkeräyksestä huolehtii Paperinkeräys Oy.

–Joulun aika on haasteellinen, koska materiaalia kertyy lyhyessä ajassa huomattavasti enemmän kuin normaalisti. Jouluna saattaa muutamia säiliöitä ylitäyttyä, mutta yritämme parhaamme esimerkiksi tyhjennyskertoja lisäämällä, Paperinkeräys Oy:n Pohjois-Suomen kenttäpäällikkö Jaakko Jäntti toteaa.

Esimerkiksi Citymarketin paperisäiliöt olivat joulun jäljiltä täysiä. Niiden eteen oli kuitenkin kertynyt paperinkeräykseen kuulumatonta jätettä, mikä on Jäntin mukaan tavallista.

–Yleinen näky ovat muovisäkit, pahvilaatikot sekä kaikenlaiset kartonkipakkaukset.

Jätevuoret ekopisteiden edessä johtuvat Harri Patanan mukaan usein laiskuudesta. Hän kertoo, että kartonkijätteelle oli reippaasti tilaa koko joulun ajan ainakin Citymarketin ekopisteessä. Siellä on kartonginpuristin, joka kertoo itse, milloin tarvitsee tyhjentämistä.

–Todennäköisesti joku laiska kaveri ei ole jaksanut taitella pahvilaatikoita, jotta ne mahtuisivat säiliöön, vaan on jättänyt ne maahan. Seuraava on ajatellut, että keräyspiste on täynnä ja jättänyt myös laatikot maahan. Tilanne on aika yleinen, Patana toteaa.

–Joulupäivän tilanne ei ollut kiinni tyhjennysrytmistä.

Puristimessa on voinut Patanan mukaan myös olla häiriö, mutta etävalvonnan perusteella Rovaniemen puristimet olivat jouluna kunnossa.

Patana toivoo, että pahveja ei jätetä maahan, vaikka keräysastia on täynnä tai puristin ei toimi.

–Ne voi tuoda myöhemmin tai viedä toiseen pisteeseen.

Rinki ja Paperinkeräys Oy tihentävät tyhjennysrytmiä joulun aikaan. Keskiviikkona iltapäivällä Prisman ja Citymarketin ekopisteiden sotkut olikin siivottu ja laareissa oli tilaa.

Isojen markettien ekopisteiden paperisäiliöt tyhjennetään tavallisesti kerran viikossa, mutta jouluviikolla osa niistä tyhjennettiin kahdesti, Jaakko Jäntti kertoo.

Kartonkisäiliöt tyhjennettiin etukäteen joulunalusviikolla, jotta niissä olisi tilaa suurelle jätemäärälle. Lisäksi osaa Ringin pakkauskeräyspisteistä tyhjennettiin joulun aikaan tavallista tiheämmin.

Tavallisesti hypermarkettien kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauskeräykset tyhjennetään kaksi kertaa viikossa ja muiden kerran viikossa.

–Sitten on spesiaalipisteitä, jotka tyhjennetään useammin, koska niillä ei osata käyttäytyä, Patana toteaa.

Erityishuomiota vaativille pisteille tulee jätettä, joka ei niihin kuulu. Sellaista on esimerkiksi rakennusjäte ja pesukoneet.

Eivätkö rovaniemeläiset siis osaa kierrättää oikein?

–Pääsääntöisesti pakkausmateriaalit osataan nätisti lajitella ja ylilyönnit ovat yksittäisiä. Monet eivät tosin huomaa, että ekopisteisiin saa laittaa vain pakkausmateriaaleja, Patana toteaa.

Muovipakkausten sekaan päätyy jonkin verran muutakin kuin pakkausmateriaalia. Lasipakkausten keräyksestä löytyy usein keramiikkaa ja ikkunalasia.

Jaakko Jäntti antaa rovaniemeläisille kiitettävän arvosanan.

–Rovaniemeläiset ovat valveutuneita ja innokkaita keräyspaperin kierrättäjiä. Paperinkeräykseen menee hyvin vähän sinne kuulumatonta jätettä.


Kommentit (2)

  • Laphin Jouni

    Eikö tuon koko homman voisi antaa Paperinkeräyksen hoitoon? Tuntuu paljon asiallisemmalta touhulta. Tuo RINKI jaksaa vaan tympiä. Aina ne vaan mollaa ihmisiä laiskoiksi, käskee viemään pahvit muualle ja syyttelee kun ei itse saa hommaa toimimaan. Saakohan ne oikein bonukset vmäisyydestä?

  • Kotiseuturetki avartaa!

    Sotkuisia kierrätyspisteitä löytyy lähempääkin. Kannattaa tehdä kotiseuturetki vaikkapa Ylöjärven Lidlin pihalle. Tiistaina 2.1.18 kaikki keräysastiat olivat täynnä ja roskia ja jätteitä oli levitelty pitkin jätekatosta. Tämä kierrätyspiste on usein siivottomassa kunnossa. Paikkakunnan pultsarit käymät tonkimassa pulloja ja tölkkejä avonaisista keräysastioista. Avonaiset keräyslaatikot tulisi vaihtaa suljettuihin astioihin, joista pulloja ja tölkkejä ei saa ulos. Paikkakunnan juopot virtsaavat jätekatoksen nurkilla keskellä kirkasta päivää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet