Jopa 100 000 dollarin rannekello huutokaupataan Tampereella – sotaveteraani toi myyntiin harvinaisuuden: "Maailmallakin näitä on vain kourallinen"

Omega Speedmaster -mallisia rannekelloja käytettiin ensimmäisillä kuulennoilla.

Krista Karppinen
Jopa 100 000 dollarin rannekello huutokaupataan Tampereella – sotaveteraani toi myyntiin harvinaisuuden: "Maailmallakin näitä on vain kourallinen"

Vuoden 1959 Omega Speedmaster on harvinainen rannekello.

Krista KarppinenAamulehti

Tamperelainen huutokauppakamari Annmaris kauppaa poikkeuksellisen arvokasta rannekelloa. Kello on vuoden 1959 Omega Speedmaster, joka tunnetaan myös "kuukellona".

–Maailmanlaajuisesti kelloja on tiedossa ehkä kourallinen. On harvinaisempaa, että kello löytyy pienestä Suomesta. Vastaavaa kelloa myydään tuskin enää koskaan Tampereelta, huutokauppakamari Annmariksen yrittäjä Ilkka Takala sanoo.

Tältä arvokello ja sen koneisto näyttävät, katso video:

 

Speedmaster kävi kelloseppä Tommi Alasen arvioinnissa ennen huutokauppaa. Kellon alkuperäisyys, koneiston sarjanumero ja referenssinumerot tarkistettiin.

Jos kellon kaltaisia arvoesineitä joutuu korjaamaan, varaosien tulisi olla alkuperäisiä osia, jotta kellon arvo säilyy. Tähän kelloon on vaihdettu solki ja nuppi. Nuppi on Omega-kellon nuppi, mutta eri aikakaudelta. Sen kelloseppä tunnisti logosta. Solki on Camy-merkkinen. Kellon lähtöhinta on 25 000–35 000 euroa, mutta vastaavia kelloja on myyty maailmalla 100 000 dollarilla.

Ilkka Takala
Ajan patina näkyy pieninä kulumina Martti Mäkisen kellossa.

Ajan patina näkyy pieninä kulumina Martti Mäkisen kellossa.

Lasse Tuorila
Martti Mäkinen laittoi huutokauppaan arvokkaan vuoden 1959 Omega Speedmaster -rannekellonsa.

Martti Mäkinen laittoi huutokauppaan arvokkaan vuoden 1959 Omega Speedmaster -rannekellonsa.

Rannekellolla on mielenkiintoinen historia. Tikkakoskelainen Martti Mäkinen voitti kellon Jyväskylässä järjestetyssä autokilpailussa vuonna 1959. Arvokkaan kellon avulla pyrittiin houkuttelemaan osallistujia kisaan. Kellon arvo oli tuolloin 40 000 markkaa. Kaikkien yllätykseksi harrastelijaluokkaan osallistunut Mäkinen voitti koko kilpailun kartturinsa Yrjö Paalasen kanssa. Nyt on aika myydä kello seuraavalle omistajalle.

Krista Karppinen
Huutokauppakamarin yrittäjän Ilkka Takalan mukaan kello on erittäin harvinainen.

Huutokauppakamarin yrittäjän Ilkka Takalan mukaan kello on erittäin harvinainen.

–Kellon arvo tuli täysin yllätyksenä. Vaikka sillä on tunnearvoa, on parempi muuttaa kello varallisuudeksi tulevien vuosien turvaksi, 99-vuotias sotaveteraani Mäkinen sanoo.

Lähes 70 prosenttia huutokauppakamari Annmariksen myynnistä suuntautuu ulkomaille, joten Omegan Speedmasterkin saattaa päätyä ulkomaiselle omistajalle. Tavarat myydään kuitenkin edelleen perinteisenä salihuutokauppana Tampereelta. Uutta on se, että huutokauppa videokuvataan ja siihen voi ottaa osaa ympäri maailmaa reaaliajassa ilman viivettä omalta tietokoneelta tai puhelinsovellukselta. Ulkomailla oleva huutaja saa valittua huutokaupan kielen seitsemästä eri vaihtoehdosta.

Omegan Speedmaster myydään kellot ja korut -teemahuutokaupassa 18. maaliskuuta.

Omega Speedmaster

Omega Speedmaster -rannekellon valmistus aloitettiin 1957. Martti Mäkisen kello on vuodelta 1959.

Alun perin kello suunniteltiin autourheilulajeja varten, mutta siitä käytetään myös nimitystä "kuukello". Speedmastereita käytettiin ensimmäisillä miehitetyillä kuulennoilla.

Huutokaupassa olevan kellon malli on 2998-1.

Vuonna 1959 kellon arvo oli 40 000 markkaa.

Ilkka Takala

Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • T.R.

    Juuri niin, hinta tiedetään huutokaupan jälkeen. Hinta ei toki ole välttämättä sama, kuin kellon arvo on. Joillekin tuollainen vanha mekaaninen kello on arvoton, kun joku keräilijä taas voi arvostaa sen hyvinkin korkealle. Jos kokoelmasta puuttuu juurikin tuollainen.
    Itseäni, jonkin verran mekaanisia kelloja tuntevana harrastelijana, esitetyt arviot lähinnä huvittavat. Tampereella saa, ehkäpä kaikista realistisimman arvion, Kalevan Kellosta. Jussi on alan ammattilainen, myöskin vintage kelloille. Firman sivuilla, vintage osiossa, on nytkin ns ”kuukelloja” myytävänä, joskaan ei ihan samanlaista. Jotain osviittaa toki sieltäkin löytyy. Hinta 100.000€ luokassa on jo sellainen, että sieltä löytyy Patek Philipen monta versiota uutena. Ja, Voutilaisenkin kelloja osuu tuohon hintaluokkaan. Mutta, kuten sanoin, keräily on ihmeellinen taiteen laji, Mikään ei ole mahdotonta, kun osuu oikea ostaja kohdalle.

  • p.a.

    Ostan kellon, kunhan löydän kadoksissa olevan kuponkini.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio