Jemenissä kaapattu Kalevan pariskunta palasi pian vapautumisen jälkeen arjen rutiineihin – "Menimme takaisin töihin mahdollisimman nopeasti"

MARKKU OJALA
Jemenissä kaapattu Kalevan pariskunta palasi pian vapautumisen jälkeen arjen rutiineihin – "Menimme takaisin töihin mahdollisimman nopeasti"

Atte Kaleva kertoo yllättyneensä, kuinka isoon julkisuusmylläkkään kaapattuna ollut pariskunta joutui vapautumisensa jälkeen.

Jussi Orell

Jemenissä joulukuussa 2012 vaimonsa kanssa kaapatuksi joutunut Atte Kaleva pitää tärkeänä rutiineihin kiinni pääsemistä mahdollisimman nopeasti kaappauksen jälkeen.

Kaleva ja hänen vaimonsa Leila olivat kaapattuina noin puoli vuotta ennen kuin vapautuivat toukokuussa 2013 naapurimaan Omanin kautta.

Ulkoministeriö tiedotti torstaina aamulla, että Afganistanissa siepattuna ollut suomalaisnainen on vapautunut ja turvassa. Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Atte Kaleva muistelee Lännen Medialle, että selviäminen kaappauksen aikana perustui rutiineista kiinni pitämiseen siinä määrin kuin se oli mahdollista. Myös paluu arkeen vapautumisen jälkeen tapahtui arkisesti.

–Menimme takaisin töihin mahdollisimman nopeasti, sillä töitäkin piti tehdä. Se oli parempi vaihtoehto kuin se, että olisi koko ajan miettinyt vain kaappausasiaa, kertoo tuolloin Porin Prikaatissa upseerina työskennellyt Kaleva.

Ei erityistä jälkihoitoa

Hän kuitenkin korostaa, että kaappauksen kaltaisesta koettelemuksesta selviäminen ja arkeen sopeutuminen on yksilöllistä. Kalevan pariskunta ei saanut erityistä jälkihoitoa.

–Olisimme varmaan sellaista saaneet, jos olisimme sellaisen piiriin etsiytyneet. Olimme kuitenkin keskustelleet tilanteestamme toistemme kanssa jo kaappauksen aikana.

Kaleva myöntää, ettei osannut arvata, kuinka iso julkisuus pariskuntaan Suomessa kohdistui vapautumisen jälkeen. Kaleva arvelee, että pidättyvä uutisointi kaappauksen aikana vaikutti osaltaan siihen, että julkisuuden määrä vapautumisen jälkeen oli valtaisa.

–Media ei ollut kaappauksen aikana esimerkiksi kertonut nimiämme, vaikka tiesi ne, turvallisuusalan koulutusta tarjoavaa yritystä pyörittävä ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna (kok.) toimiva Kaleva muistelee.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio