Jasper Pääkkönen: Laukontorin saunalla ei mitään tekemistä oikean Löylyn kanssa – Kiista tiivistyy sopimukseen, josta kumpikaan yrittäjistä ei halua puhua

Tampereelle saunaravintolaa rakennuttava Ville Iivonen mainostaa konseptiaan Helsingin Löylyllä. Jasper Pääkkönen ei pidä siitä ja toteaa, että on olemassa vain yksi Löyly. Selvitimme, mitä tekemistä Tampereen saunayrittäjällä oli Helsingin Löylyn kanssa ja kuka projektissa teki mitäkin.

Ossi Ahola
Jasper Pääkkönen: Laukontorin saunalla ei mitään tekemistä oikean Löylyn kanssa – Kiista tiivistyy sopimukseen, josta kumpikaan yrittäjistä ei halua puhua

Laukontorin paviljongin rakentajilla on kova tahti. Ravintolan ja saunojen on tarkoitus aloittaa toimintansa toukokuussa.

Sami SuojanenAamulehti

Näyttelijä ja yrittäjä Jasper Pääkkönen sanoo painokkaasti, että hänellä, hänen yhtiökumppanillaan Antero Vartialla tai heidän yhteisesti omistamallaan Hernesaaren Löyly Oy:llä ei ole mitään tekemistä Tampereen Laukontorille parhaillaan nousevan ravintolan ja saunan kanssa.

Laukontorin paviljongin rakennuttavan Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Länsiö kuitenkin totesi Aamulehden jutussa 25.11.2017, että "nämä Löylyn suunnitelleet kaverit ovat olleet aloitteellisia. Heillä on kokemusta toiminnasta Helsingistä. He olisivat halunneet painottaa saunatoimintaa enemmän".

Mistä siis on kysymys?

Kommentillaan Länsiö viittasi Sauna Finlandia Holding Oy:öön, jolla on sopimus Laukontorin paviljongin vuokraamisesta. Yhtiö tuli mukaan projektiin, kun se etsi Tampereelta sopivaa paikkaa saunaa ja ravintolaa varten.

Idea kaupungilta

Siirrytään hetkeksi Helsinkiin ja ajassa noin kymmenen vuotta taaksepäin. Tämä on oleellista, jotta voimme selvittää, kuka on tehnyt ja mitä.

Vuonna 2009 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto käynnisti projektin Hernesaaren risteilymatkailun kehittämiseksi. Yhdeksi ideaksi nousi yleisen saunan perustaminen ulkomailta tulevia matkailijoita varten.

Helsingin kaupunki myös selvitti, olisiko se voinut itse toteuttaa saunan. Se ei ollut mahdollista.

Seuraavana vuonna pidetyssä Hernesaaren matkailu- ja elämystyöpajassa tapahtumatuottaja Ville Iivonen innostui saunaprojektista. Hän oli silloin Oy Soul-Productions Ltd:n palveluksessa.

Vuonna 2011 saunayrittäjä Rainer Hanhilahti kiinnostui Hernesaaren saunahankkeesta. Arkkitehtitoimisto Avanto Arkkitehdit teki saunasta viitesuunnitelman, jossa sauna sai ulkoasun ja toiminnallista sisältöä. Projekti jäi kuitenkin toteuttamatta.

Idea yleisestä saunasta jäi kuitenkin elämään. Joulukuun lopulla 2011 Soul-Productions haki poikkeuslupaa 600 kerrosneliön saunaa varten. Hakemuksessa oli Avanto Arkkitehtien eli Ville Haran ja Anu Puustisen päivitetty suunnitelma hankkeesta.

Seuraavan vuoden kesäkuussa hakija sai poikkeusluvan. Saman vuoden lokakuussa Sauna Finlandia Holding Oy rekisteröitiin kaupparekisteriin. Sen yrittäjänä ja hallituksen jäsenenä oli Ville Iivonen.

Kesäkuun alussa 2014 Helsingin kaupunki teki lyhytaikaisen maanvuokrasopimuksen Sauna Finlandia Holdingin kanssa. Saman kuukauden lopulla rekisteröitiin Kiinteistöosakeyhtiö Sauna Finlandia Oy. Iivonen oli sen hallituksessa.

Saman vuoden elokuussa yhtiö sai rakennusluvan projektille, jossa on neljä saunaa ja pinta-alaa 600 neliömetriä.

Kaupat 2014

Rekisteritiedoista voi lukea, että Pääkkösen ja Vartian kiinteistöyhtiö Kidvekkeli Oy rekisteröitiin 7. lokakuuta vuonna 2014.

Kaksi päivää myöhemmin Iivonen lopetti Koy Sauna Finlandian hallituksessa. Tilalle tulivat Pääkkönen ja Vartia, jotka olivat ostaneet yhtiön.

Lokakuussa 2014 Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti vuokrata Hernesaaren tontin 30 vuodeksi Koy Sauna Finlandialle.

Helmikuussa 2015 Koy Sauna Finlandin toiminta jatkuu Hernesaaren Löylyn nimellä. Uuden saunan rakentaminen alkoi keväällä 2015 Avanto Arkkitehtien suunnitelmien perusteella ja toukokuussa 2016 Löyly avasi ovensa saunojille.

Historiakatsauksen voi tiivistää niin, että Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on ollut aktiivinen saunan perustamiseksi Hernesaareen. Se piti projektia esillä ja etsi ratkaisua sen toteuttamiseksi.

Niin ikään Avanto Arkkitehdit on ollut mukana koko ajan. Se on antanut kokonaisuudelle muodon.

Projektin toteuttajia – yrittäjiä siis – on ollut kolme. He kaikki ovat vieneet hanketta eteenpäin, mutta vasta kolmannet, Pääkkönen ja Vartia, saivat projektin maaliin asti.

Referenssi osa sopimusta

Projektin toisena yrittäjänä ollut Ville Iivonen arvioi omaa rooliaan niin, että hän on ollut kehittämässä joko henkilökohtaisesti tai yhtiönsä kautta Hernesaaren saunan konseptia, keräämässä ulkopuolisia asiantuntijoita projektiin, hakemassa poikkeus- ja rakennuslupia sekä rahoittajia.

Sen sijaan hänellä ei voi olla kokemusta saunan toiminnasta, koska kohdetta ei hänen aikanaan rakennettu.

–Yrityksemme on kirjoittanut tilaohjelman Avannon pyynnöstä. Kehitystyötä on tehnyt iso tiimi. Avanto Arkkitehdeillä on ollut hyvin merkittävä rooli, Iivonen sanoo.

Miksi sitten luovuit projektista?

–Emme ole luopuneet hankkeesta. Samalla kun myimme kiinteistöyhtiön, solmimme ostajan kanssa konseptisopimuksen. Meillä on lupa käyttää Löylyä referenssinä. En kuitenkaan voi paljastaa tarkempaa sopimuksen sisältöä.

Pääkkönen vahvistaa referenssioikeuden, mutta hänkään ei paljasta sopimuksen yksityiskohtia. Yleisellä tasolla referenssioikeiden voi määritellä niin, että oikeuden saanut yritys saa käyttää oikeuden antaneen yrityksen nimeä markkinoinnissaan.

–Ostimme kiinteistöosakeyhtiön eli käytännössä poikkeus- ja rakennusluvan sekä maanvuokrasopimuksen. Se on fakta, että kaupantekohetkestä eteenpäin Antero (Vartia) ja minä kehitimme konseptin. Aiemmin ei ollut muuta kuin ajatus saunan ja ravintolan yhdistelmästä, mutta se ei ole konsepti.

–En tiedä, mitä tilaohjelman kirjoittaminen tarkoittaa. Me muokkasimme yhdessä Avanto Arkkitehtien kanssa lopullista suunnitelmaa. Osin sitä sanelivat Helsingin kaupungin vaatimukset. Kasvatimme projektia ja valitsimme vaihtoehdoista kaikkein pähkähulluimman eli kalleimman toteutuksen ja muodon.

Pääkkönen toistaa vielä, että Löylyllä ei ole muita perustajia ja omistajia kuin hän ja Vartia.

Kaksi tulkintaa

Vääntö "Löylyn kavereista" tiivistyy tähän referenssioikeuteen. Pääkkösen mukaan Tampere ei ole ensimmäinen paikkakunta, jossa hän törmää asiaan. Sama on tapahtunut ainakin Oulussa.

Sauna Finlandia Holding on mukana Tampereen lisäksi Jyväskylän ja Kuopion yleisten saunojen kehittämisessä.

Ville Iivonen, ratsastatko Löylyn maineella?

–Meillä on referenssioikeus. Olemme vuosia kehittäneet Hernesaaren sauna-casea. Voimme käyttää referenssioikeutta.

Pääkkönen sanoo toivovansa hyvää kaikille Suomeen tehtäville yleisille saunoille, mutta muistuttaa, että on vain yksi Löyly, eikä sen yrittäjillä ole tarkoitusta laajentaa muualle Suomeen.

Lue myös:

Tamperelaisten avantoharrastajien testi Helsingin miljoonasaunassa: "Hönkii kuin leijonan kidasta"

Tällainen se nyt on: Kävimme saunomassa Helsingin hehkutetussa miljoonasaunassa, tässä tulos

Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia kertovat, miten Helsingin Löyly syntyi

Laukontorin paviljonki

Rakennuttaja: Tampereen Palvelukiinteistöt Oy.

Hinta: 2,5 miljoonaa euroa.

Rakennukseen tulee kaksi saunaa yhteensä 20 henkilölle. Saunojille pulahtamismahdollisuus Ratinan suvantoon.

Kerrosala on 517 neliötä. Ravintolaan tulee 519 asiakaspaikkaa. Käytössä on terassitilaa kahdessa tasossa 727 neliötä. Elävä viherkatto.

Lisäksi Hopealinjan lipputoimisto sekä pienet sosiaalitilat torikauppiaille.

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Janne Kantee Honkatalot Oy:stä.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Nimetön

    Laukontorille on/oli hieno mahdollisuus rakentaa edustavat usean saunan saunatilat kylmäaltaineen ym. On tosiaan joku mennyt aivan päälaelleen tässä hankkeessa, jossa sauna ja uintimahdollisuus ovat aivan sivuroolissa. Tamperelaista kaljakuppilasosialismia saunan varjolla.

  • Nimetön

    Seuraavaksi joku yritteliäs voisi pykätä Viikinsaareen Suomenlinna-tyyppisen linnoituksen kun Helsingissäkin on sellainen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio