Jari Aarnio poliisilaitoksen kulkuluvista: "Vaihdeltiin lennosta ja kaikenlaista"

Syyttäjien mukaan kulkulupa kytkee Aarnion yhä tiiviimmin Pasilan miehen puhelinten käyttäjäksi

Kimmo Penttinen
Jari Aarnio poliisilaitoksen kulkuluvista: "Vaihdeltiin lennosta ja kaikenlaista"

Jari Aarnio kiistää, että tutkinnassa olisi hänen oikea kulkulupansa. Oikealla asianajaja Riitta Leppiniemi. Arkistokuva.

Jecaterina MantsinenSTT

Jari Aarnio kyseenalaisti tiistaina hovioikeudessa uudelleen poliisilaitoksen kulkutagia koskevan lisätutkinnan. Aarnion mukaan hänen henkilökohtaisen kulkulupansa tietoja tutkinnassa ei ole.

–Täytyy toivoa, että oman tagin tiedot löytyisivät vielä. Ainakaan näissä ei ole.

Aarnion mukaan tutkijoilla olevan tagin tietojen perusteella hän ei olisi koskaan tullut aamulla töihin.

–Näinhän se ei ollut, minulla on ollut kokonaan toinen kulkutagi.

Aarnion mukaan hovissa käsiteltävä kulkulupa oli poliisien yhteisessä käytössä. Sitä vain säilytettiin hänen virkahuoneessaan samassa nipussa teknisen tilan avaimen kanssa.

– Niitä sai lainata aina kun meni tekniseen tilaan.

Saman perustelun on aiemmin kertonut Aarnion puolustus.

Syyttäjät ovat katsoneet, että kulkulupa kytkee Aarnion yhä tiiviimmin Pasilan miehen puhelinten käyttäjäksi. Käräjätuomion mukaan Aarnio piti puhelimilla yhteyttä rikoskumppaneihinsa ja junaili huumeita Suomeen.

Aarnio tuomittiin käräjillä kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Hän vaatii hovissa kaikkien syytteidensä hylkäämistä.

Aarnio: Ei muistikuvia kulkutagien jaosta

Aarniolla ei omien sanojensa mukaan ole muistikuvia, miten kulkuluvat jaettiin, kun osa huumepoliiseista joutui siirtymään Itä-Pasilan väistötiloihin eikä siitä, miten kulkuluvat olisi dokumentoitu.

–Mitään muistikuvaa ei ole, miten se jakaminen on tapahtunut tai dokumentointi. Sellainen ajatus on, että ne on meille joku henkilö jakanut. En muista sellaista tilannetta, että olisin käynyt kuittaamassa.

Aarnion asianajaja kysyi Aarniolta, muistaako hän, että kulkulupien toiminnassa olisi ollut jotain ongelmia.

–Minusta siellä oli jotain probleemia niiden kanssa. Kaikilla ei päässyt sinne minne piti ja vaihdeltiin lennosta ja kaikenlaista.

Korosti päällikön työn operatiivisuutta

Aarnio kertoi vuolaasti Helsingin huumepoliisista ja sen eri vaiheista aina perustamisesta lähtien. Omaa työtään yksikön päällikkönä hän kuvasi hyvin operatiiviseksi. Operatiivisuus oli hänen mukaansa peruja häntä edeltäjiltään ja sitä vaadittiin työpaikkailmoituksessa, kun hän haki päällikön virkaa.

Tiistaina kuultu poikkeaa esimerkiksi ensimmäisen virkarikosoikeudenkäynnin aikaan kuullusta. Silloin Aarnion puolustus korosti sitä, kuinka hallinnollista päällikön työ on.

–Meillä tutkinnanjohtajat hoitaa operatiiviset asiat. Ne eivät ole minun bisneksiä, Aarnio itse totesi oikeussalin ulkopuolella vuonna 2009.

Aarnion kuuleminen jatkuu torstaina, jolloin syyttäjät pääsevät esittämään hänelle kysymyksiä. Tiistain istunto päättyi salaiseen osuuteen, jossa käsiteltiin poliisin tietolähdetoimintaan liittyviä asioita.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio