Jämsän keskustan lähellä myydään nyt asuntoja pilkkahintaan – Hyväkuntoisen kerrostalokolmionkin saa alle 20 000 eurolla

Osaa ostajista halpa hinta epäilyttää. Omistaja saattaa haluta tyhjästä asunnosta eroon, kun kulut kuitenkin juoksevat koko ajan.

Henna Siponen
Jämsän keskustan lähellä myydään nyt asuntoja pilkkahintaan – Hyväkuntoisen kerrostalokolmionkin saa alle 20 000 eurolla

Pirkko Virtanen rakensi miehensä kanssa talon Kaipolaan vuonna 1968. Nyt he ovat harkitsemassa muuttoa lähemmäs Jämsän keskustaa.

Henna SiponenJämsä

Yli 60 neliömetrin kerrostalokolmio alle 20 000 eurolla. Kuulostaa uskomattoman edulliselta, ja sitä se onkin. Esimerkiksi Jämsän Kaipolassa myydään tällä hetkellä asuntoja, joiden neliöhinnat pyörivät hieman päälle 350 eurossa.

Myynti-ilmoituksen mukaan 1960-luvun alussa rakennetun talon myytävät asunnot ovat saneerattuja.

–Viimekädessä markkinat määrittävät hintatason ja kysyntä vaikuttaa myös. Jos ei ole kysyntää, niin asuntojen hinnoissa tarvitsee reagoida alaspäin, sanoo Huoneistokaaren kiinteistövälittäjä Saila Piiroinen.

Piiroisen mukaan välityksessä olevat asunnot Kaipolassa ovat oikeasti todella edullisia. Hinta on halpa, vaikka taloyhtiöihin on suunniteltu peruskorjauksia.

–Itsekin hämmästelen hintoja. Oikeasti asunnot ovat nättejä ja taloyhtiöt hyvin hoidettuja. Sekään ei ole syynä alhaisiin hintoihin, että asunnot olisivat jotenkin huonompia kuin muualla.

Samaa ihmettelee Sp-Koti Kiinteistövälityksen Tanja Heinonen. Hän kertoo, että osaa ostajista oikein epäilyttää, miksi hinnat ovat niin alhaiset.

–Monesti saan kommentteja, että missä on vika, kun on niin halpa. Minulla on asuntoja, jotka ovat tyhjinä ja omistajat haluavat niistä oikeasti eroon, sillä kulut juoksevat koko ajan.

Ostajien epäluulot kasvavat etenkin silloin, jos tietyltä alueelta tai taloyhtiöstä on useampi kohde myynnissä samaan aikaan. Edullisia kerrostaloasuntoja yhdistää monesti se, että elementtitalot on rakennettu 1960–1970-luvuilla.

Palvelut ja Päijänne lähellä

Kaipolaan vuonna 1968 talon rakentanut Pirkko Virtanen on huomannut, että alueella on paljon myytäviä kiinteistöjä.

–Me olemme tykänneet asua täällä. Tämä on rauhallinen paikka. Toiset sanovat, että täällä haisee, mutta emme me ole mitään huomanneet.

Vaikka Virtanen viihtyy Kaipolassa, on hän ja hänen miehensä harkitsemassa muuttoa lähemmäs Jämsän keskustaa. Taloa ei ole vielä pantu myyntiin, mutta tiedossa on, että myyntiajat voivat olla pitkiä.

–Naapurissa on talo ollut kaupan jo pidemmän aikaa. Emme varmasti lähtisi, ellei ikää ja sairauksia olisi tullut. Minulla ei ole ajokorttiakaan, hän toteaa.

Virtanen sanoo, että Kaipolasta löytyy sopivasti tarvittavat palvelut. Päiväkoti, koulu, kauppa, posti ja Päijänne sijaitsevat lähellä. Eikä Jämsän keskustaan ole kuin muutaman kilometrin matka.

Henna Siponen
Kaipolassa on myytävänä useita edullisia kerrostaloasuntoja.

Kaipolassa on myytävänä useita edullisia kerrostaloasuntoja.

Keskusta vetää ostajia

Kaipola ei ole ainoa sijainti, mistä asunnon voi ostaa edullisesti. Käytännössä kaikkialla Jämsän keskustan ulkopuolella ovat hinnat alhaalla.

–Eniten myydään Jämsän keskustasta parin kolmen kilometrin säteellä, Piiroinen sanoo.

Hänen mukaansa muut alueet eivät suinkaan ole kuolleita, mutta myyntiajat ovat pidempiä. Piiroinen toteaa, että edullisen kodin pitäisi olla houkutteleva ostajalle jo siinäkin mielessä, että välirahalla kalliimman ja halvemman asunnon välillä voi ostaa paljon muutakin.

–Eikä matka Jämsän keskustaan ole autolla kuin muutama minuutti. Ymmärtääköhän moni vuokralla asuja, miten pienellä pääomalla pääsisi kiinni omaan asuntoon?

Piiroinen huomauttaa, että omistusasunnon kulut voivat loppupelissä olla pienempiä kuin kuukausivuokra. Samalla oman asunnon lainaa maksaa pois, mutta vuokran maksaminen ei lopu koskaan.

Tanja Heinonen toteaa, että hinnat kulkevat alueittain. Asunnosta ei saa enempää tietyissä paikoissa, vaikka miten kotia laittaisi kauniimmaksi.

–Tapetit voit muuttaa, mutta aluetta et.

Heinosta kummastuttaa, miksi esimerkiksi Jämsänkoski koetaan syrjäalueeksi. Kosken keskustan tuntumassa hissillisen kerrostalon kaksiot ja kolmiot eivät mene kaupaksi kuten Jämsässä.

–Itse voisin puhua kosken puolesta vaikka kuinka. Siellä on kaikki palvelut uimahalleineen, ja luontokin on lähempänä kuin Jämsässä. Sairaalaan on matkaa myös Jämsän keskustasta.

Heinonen sanoo, että Kaipolakin koetaan hiipuvaksi paikaksi, vaikka lapsiperheet ovatkin löytäneet paikan hyvin.

–Kaipolassakin on hyvä koulu ja toimiva lähikauppa. Samoin Koskenpäällä.

Kuluva vuosi näyttää paremmalta

Vaikka asuntojen hinnat ovat osassa Jämsää todella alhaalla, kauppoja solmitaan enemmän.

–Vuosi 2018 on alkanut kivasti ja kysyntää on ollut. Ilmeisesti lainapuolellakin on ollut vilkasta, ja se kertoo, että ihmiset hakevat asuntoa, Tanja Heinonen sanoo,

Saila Piiroinenkin välittää koteja positiivisen vireen alla. Maltillista hinnannousua on näkyvissä, ja tarjonnan lisäksi myös kysyntää on.

–Kevätsesonki alkaa olla päällä, ja tähän aikaan tehdään joka vuosi vilkkaammin kauppaa.

Kiinteistövälittäjien tekemät kaupat

Vuosi 2017

Kerrostalokaksioita myytiin Jämsän postinumeroalueella 29 kappaletta. Niiden keskihinta oli 1 421 euroa neliöltä. Keskimäärin myyntipäiviä oli 130. Jämsässä tehtiin viime vuonna 20 okt-kauppaa, joiden keskihinta oli 138 000 euroa. Myyntiin käytettiin 228 päivää.

Jämsänkoskella tehtiin yhdeksän kauppaa. Siellä neliöhinta oli keskimäärin 660 euroa ja myyntiaika 124 päivää. Jämsänkoskella myytiin 19 omakotitaloa, joiden keskihinta oli 76 000 euroa. Myyntipäiviä oli keskimäärin 189.

Vuosi 2016

Jämsänkoskella myytiin 12 kappaletta kerrostalokaksioita, joiden keskimääräinen neliöhinta oli 615 euroa. Myyntiaika on ollut 248 päivää. Jämsänkoskella 18 omakotitaloa myytiin keskimäärin 101 000 eurolla. Myynti kesti keskimäärin huimat 525 päivää.

Jämsässä kaksioista tehtiin 15 kauppaa, ja niiden keskihinta oli 966 euroa neliömetriltä. Myyntiaika oli 124 päivää. Omakotitaloja myytiin Jämsässä 24 kappaletta vuonna 2016. Keskihinta oli vähän päälle 110 000 euroa ja myyntipäiviä oli keskimäärin 221.

1960–1970-luvuilla rakennetut kerrostalot

Tammikuusta 2017 tähän hetkeen neliöhinnoissa on pudotusta 4,6 prosenttia Jämsänkoskella.

Jämsässä hinnat ovat tulleet alas 1–2 prosenttia.

Viimeisimmät tilastot

Jämsän alueella viimeisen 12 kuukauden aikana toteutuneissa kaupoissa neliöhinnat ovat laskeneet 4,31 prosenttia. Etuovi.com:in tilaston mukaan Jämsän neliöhinta on tällä hetkellä 1 065 euroa.

Vaikka laskua on ollut muuten, edellisen kuukauden tilasto näyttää 0,88 prosentin kasvua hinnoissa.


Kommentit (21)

  • Tule Tampereelle

    Tampere on hyvä paikka asua. On töitä ja kaikkea mitä tarvitsee. Kun ostaa asunnon läheltä keskustaa vanhemmasta saneeratusta talosta, ei äänet kuulu ja saa asua puiston vieressä. Pyörällä pääsee keskustaan. Järviä joka puolella. Tervetuloa.

  • Jämsäläinen

    Minua asia ei jämsäläisenä yllätä mitenkään. Kaipola ei mielestäni ole paikkana kovinkaan viihtyisä, siellä ei ole palveluita ja eikä Kaipola ole kävelymatkan päässä Jämsän keskustasta. Pienessä kaupungissa ”lähellä keskustaa” tarkoittaa mielestäni kävelymatkaa, mistä tässä yhteydessä ei ole kyse. Työllisyydellä ei ole mielestäni asian kanssa juuri mitään tekemistä, sillä autolla kyllä pääsee vaikka Jyväskylään töihin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio