Rikos

Jalkapallolegenda Matti Paatelainen joutuu heti vankilaan talousrikoksista

Jalkapallovaikuttaja Matti Paatelaisen tuomio pysyy ennallaan hovioikeuden käsittelyn jälkeen. Hovioikeus kuitenkin laski käräjäoikeuden antamaa vankeustuomiota puolella vuodella.

Henry Rantaniemi / arkisto
Jalkapallolegenda Matti Paatelainen joutuu heti vankilaan talousrikoksista

Vuonna 1944 syntynyt Matti "Roto" Paatelainen on yksi Valkeakosken Hakan tunnetuimmista pelaajista. Kuva on vuodelta 2006.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Valkeakoskelaisen jalkapallovaikuttajan Matti Paatelaisen, 73, talousrikostuomio jää voimaan hovioikeuden käsittelyn jälkeen.

Paatelainen määrättiin tänään perjantaina Turun hovioikeudessa suorittamaan 2 vuoden ja 9 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. Hänet määrättiin vangittavaksi heti.

Paatelainen tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa viime vuonna 3 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta. Hän ei ole suorittanut vankeusrangaistusta ikänsä takia.

Tuomio toimista paperinarkituslaitoksessa

Paatelainen sai tuomiot liiketoimistaan tunnetun yrittäjän ja sijoittajan Seppo Sairasen kanssa. Seppo Sairanen tunnetaan muun muassa sijoituskonserni Fimin ja Sofia Pankin perustajana. Sairanen on jutussa asianomistajana.

Sairanen ja Paatelainen sopivat yhteisistä liiketoimista kartonkiteollisuuden parissa vuonna 2007. Paatelaisen piti hoitaa yrityksen liiketoimintaa ja Sairasen piti hoitaa pääosin yrityksen tarvittavat sijoitukset.

Oikeus katsoi, että Paatelainen salasi yhtiöidensä huonon taloudellisen tilanteen ja esittämiensä tuotto-odotusten epärealistisuuden liikekumppaniltaan Sairaselta. Hovioikeus katsoi myös, että Paatelainen muun muassa laskutti koneista, jotka hän oli todellisuudessa saanut ilmaiseksi.

Ylimääräiset rahat päätyivät Keski-Suomen Finanssi Oy:lle, jonka osakekannan omistivat. Paatelaisen pojat. Saadun rikoshyödyn katsottiin siis menevän Paatelaisen lähipiirille.

Sekä käräjä- että hovioikeudessa katsottiin, että Paatelaisen toimilla aiheutetun vahingon määrä ylitti moninkertaisesti törkeän tekomuodon alarajan.

Paatelainen tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 3 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta vuoden 2016 kesäkuussa.

Lisäksi Paatelainen ja hänen hallinnoimansa yhtiö Keski-Suomen Finanssi Oy tuomittiin maksamaan yli 700 000 euron vahingonkorvaukset Paatelaisen liikekumppanille.

Valitus hoviin

Paatelainen ja hänen yhtiönsä tekivät käräjäoikeuden ratkaisusta valituksen hovioikeuteen. Paatelainen vaati syytteiden hylkäämistä sekä rangaistuksen alentamista muun muassa siksi, että hän kielsi syyllistyneensä rikoksiin. Lisäksi hän katsoi, että asianomistaja myötävaikutti asioiden kulkuun.

Paatelainen perusteli vaatimuksiaan myös sillä, että hän on eläkeiässä ja hänen terveytensä ei kestä vankeusrangaistuksen suorittamista ehdottomana.

Asia ratkaistiin Turun Hovioikeudessa tänään perjantaina. Hovioikeus hylkäsi Paatelaisen valituksen ja piti Käräjäoikeuden tuomion voimassa.

Hovioikeus ei katsonut, että Paatelaisen ikä olisi syy laskea tuomiota. Hovioikeus päätti kuitenkin kohtuullistaa tuomiota laskemalla sitä kuudella kuukaudella, koska rikoksista oli kulunut jo 10 vuotta.

Paatelainen määrättiin korvaamaan myös yli 24 000 euroa oikeudenkäyntikuluja hovioikeuden käsittelystä.

Paatelaisella on oikeus hakea muutosta ratkaisuun korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää asiasta valitusluvan.

Legendaarinen pelaaja

Paatelainen voitti jalkapalloilijana Suomen mestaruuden ja Suomen cupin Valkeakosken Hakassa vuonna 1977. Lisäksi hän pelasi 47 maaottelua ja toimi myös A-maajoukkueen kapteenina. Pelaajauransa lopettamisen jälkeen hän on jatkanut valmentajana muun muassa Hakassa ja Ilveksessä.


Kommentit (8)

 • Nimetön

  Onko siinä kuvassa vieressä Pauli Kiuru? Jos on , niin liittyykö hän jotenkin tapaukseen?

 • Nimetön

  Paha sai kai palkkansa.
  Nyt en mitenkään tosiaankaan puolustele tekoa vaan päin vastoin.
  Mutta kyllä suurta ihmetystä ja suuttumusta herättää se, että kun huijaat toiselta henkilöltä rahaa niin häkki heilahtaa heti.
  Kun taas raiskaat, pahoinpitelet tai esim. rattijuoppona tapat jonkun niin usein pääsee jopa ehdollisella tai kuitenkin tuosta lyhyemmällä vankeusrangaistuksella.
  Ei mene minun oikeustajuuni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio