Jäämeren radan ehdotetaan kulkevan Rovaniemeltä Norjan Kirkkoniemeen vuonna 2030 – hinta kolme miljardia

Radan uskotaan hyödyttävän muun muassa Lapin kaivosteollisuutta ja matkailua.

Miila Kankaanranta
Jäämeren radan ehdotetaan kulkevan Rovaniemeltä Norjan Kirkkoniemeen vuonna 2030 – hinta kolme miljardia
STTHelsinki

Jäämeren radan reitiksi jatkoselvitystä varten on valikoitunut Rovaniemi–Kirkkoniemi-reitti, kertoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tiedotustilaisuudessa. Kirkkoniemi sijaitsee Pohjois-Norjassa lähellä Venäjän rajaa.

Reitin kokonaiskustannukset olisivat Bernerin mukaan kolme miljardia euroa, joista kaksi olisi Suomen vastuulla. Sen arvioidaan olevan auki vuonna 2030. Kuljetukset koostuisivat pääasiassa mineraaleista, kalatuotteista, raakapuusta ja metsäteollisuuden jalostustuotteista.

Liikenneviraston arvion mukaan Jäämeren radan reittiin liittyy ympäristövaikutuksia, ja se vaikuttaisi porotalouteen ja saamelaisiin.

Ministeriö pyysi viime kesänä Liikennevirastoa selvittämään yhteistyössä Norjan liikenneviraston kanssa mahdollisen Jäämeren radan suunnittelun. Radan uskotaan hyödyttävän muun muassa Lapin kaivosteollisuutta ja matkailua.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Kyllä tälle radalle käyttöä olisi mutta pitäisi, ehkä miettiä olisiko tärkeämpää tällä rahalla parantaa jo olemassa olevien rataosuuksien kuntoa?
    Hanke vaikuttaa jotenkin kansainväliseltä. Suomi maksaisi ”vain” kaksi kolmasosaa hankkeesta. Suomen päättäjät ovat aina valmiit osallistumaan kansainvälisiin hankkeisiin. Tämä hanke on kannatettava siinä mielessä, että rata lulkee suurimmaksi osaksi Suomen maaperällä. Radan rakentaminen tuo työpaikkoja siksi ajaksi kun sitä rakennetaan.
    Tämä hanke ei ole veron maksajien rahojen heittämistä ulkomaille kun rata jää tänne hyödynnettäväksi.

  • Nimetön

    Radan tarpeellisuus pitää miettiä teollisessa mielessä. Ivalossakin on lentokenttä jota voisi kehittää turismin tarpeisiin enemmän. Lapissa turisti pääsee helikopterilla mihin vaan kun taskusta rahaa löytyy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio