Terveys

Iskikö flunssa mökkireissulla tai festareilla? Apua voi saada suoraan älypuhelimella – Näin paljon yksityisten lääkäriasemien verkkovastaanotot maksavat

Nykyään tavallisen flunssan tai allergisen reaktion voi hoidattaa myös kaikkivoipaisessa internetissä. Yleistyneet verkkovastaanotot ovat vaihtoehtoinen hoitoratkaisu etenkin kesällä lääkäripalvelujen ulottumattomissa lomailevalle kansalle.

OUTI JÄRVINEN
Iskikö flunssa mökkireissulla tai festareilla? Apua voi saada suoraan älypuhelimella – Näin paljon yksityisten lääkäriasemien verkkovastaanotot maksavat

Esimerkiksi lääkärikeskus Mehiläisellä on OmaMehiläinen-mobiilisovellusta, jossa potilas voi kirjautua verkkovastaanotolle.

Fanni KangasvieriAamulehti

Nyt vai huomenna lääkäriin?

Tällaisia ajatuksia saattaa moni kesällä lomaileva pyöritellä päässään. Jos flunssa iskee mökkilomalla tai kesken kesän festivaalien, saattaa lääkärille hakeutuminen tuottaa vaikeuksia.

Tähän pinteeseen yksityisten terveyspalveluiden tarjoajat ovat parin vuoden aikana kehittäneet verkkovastaanottoja, joista jotkut mainostavat diagnosoivansa suurimman osan potilaan vaivoista.

–Jotkut palvelut voivat mainostaa hoitavansa 90 prosenttia asiakkaan oireista, mutta olen eri mieltä. Verkkovastaanotolla voi hoitaa sellaisia sairauksia, joiden oireet pystytään havaitsemaan videon tai kuvan välityksellä tai jos potilas on kärsinyt samoista vaivoista ennenkin. Ohjausta ja neuvontaa toki voi netin välityksellä antaa ja pikkuvaivat hoituvat helposti Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni sanoo.

Moni epäröi lääkäriin lähtöä välimatkan vuoksi

Netissä voi hoidattaa flunssan lisäksi esimerkiksi silmätulehduksia, nirhaumia ja jopa sukupuolitauteja. Potilas kirjautuu verkkovastaanotolle omilla verkkopankkitunnuksillaan, jonka jälkeen palveluun voi ladata kuvan havainnollistamaan podettua vaivaa. Vännin mukaan nettivastaanotolla voi hakea myös lyhyttä sairaslomatodistusta työpaikkaa varten.

Voiko nettivastaanotoissa piillä väärinkäytön mahdollisuus?

–En koe, että palvelussa olisi mahdollisuutta minkäänlaisiin väärinkäytöksiin. Verkossa ei määrätä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja etävastaanottojen toiminnasta on laadittu selvät säädökset, Vänni sanoo.

Kesällä suomalaiset suuntaavat terveyspalvelujen ulottuvilta maaseudun ja mökkirannan rauhaan. Vännin mukaan useampi potilas arvuuttelee lääkäriin lähtöä pitkän välimatkan vuoksi.

Verkkovastaanottoihin kannattaa turvautua siinä vaiheessa, jos yleiskunto on hyvä ja oireet ovat kestäneet muutamia päiviä.

Ihmisen kohtaamisesta maksetaan enemmän

Esimerkiksi Mehiläisen digiklinikan hinnat liikkuvat 9–50 euron hintahaarukassa. Hoitajalle pääsee alle kympillä, mutta esimerkiksi lastenlääkärin etävastaanotto maksaa noin 50 euroa. Yleislääkärin kanssa asioiminen maksaa noin 30 euroa. Yleislääkärin näkemisestä vastaanotolla saa Mehiläisellä maksaa keskimäärin puolet enemmän, eli noin 60 euroa. Hinnat on määritelty kelakorvauksen jälkeen.

Moni kokenut etälääkäri aloittaa verkkovastaanoton pyytämällä potilasta kertomaan oireistaan tiivistetysti omin sanoin, jotta ammattilainen saisi hänen tilanteestaan mahdollisimman todenmukaisen käsityksen.

–Etälääkärin pyytäessä kuvaa tai videoyhteyttä olisi hyvä, että potilas suostuisi siihen. Etävastaanotolla diagnoosin tekeminen on hankalampaa, kun potilas ei ole samassa fyysisessä tilassa. Esimerkiksi kivun arviointi on haasteellisempaa, Pihlajalinnan päivystyksen vastaava lääkäri Risto Rapila.

Pihlajalinnan etälääkärin vastaanotto on saatavissa vain Kela-korvauksen piirissä oleville asiakkaille. Hintoihin vaikuttavat viikonpäivät: Maanantaista perjantaihin verkkovastaanoton taksa kymmenelle minuutille on 18 euroa, yli vartti maksaa noin 33 euroa. Viikonloppuna kymmenen minuuttia maksaa puolestaan noin 20–25 euroa, yli vartti taas noin 39–50 euroa. 20 minuutin normaali vastaanotto yleislääkärillä on taas yli 50 euron arvoinen.

Terveystalo tarjoaa verkossa taas omat vastaanottonsa gynekologisille ongelmille ja nuoremmille potilaille. Verkkovastaanottojen hinnat ovat noin 12 eurosta 132:een euroon.

Ihmisen kohtaamisesta pulitetaan siis keskimäärin enemmän kuin verkkolääkärin kanssa asioimisesta. Tosin verkkovastaanottojen halvempi hinta johtunee siitä, että palvelussa pystytään hoitamaan vain rajoitettuja sairauksia ja lääkärit pystyvät ottamaan internetissä potilaita vastaan fyysistä vastaanottoa vaivattomammin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tämä avaa ovet kansainväliselle kilpailulle. EU:han on velvoittanut Suomea maksamaan kelakorvausta myös muista EU-maista saaduista hoidoista. Saa nähdä kuinka paljon esimerkiksi Virolainen lääkäri laskuttaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio