Tiede

Ilmastoon sopeutumisella on kova hinta: Kylmän sietoa lisänneet mutaatiot ovat samalla lisänneet alttiutta saada syöpä

Uusi tutkimus yhdisti kylmään sopeutumista edesauttaneita geenimutaatioita syöpään aiheuttaviin geenimuunnoksiin. Kun tuloksia verrattiin eri puolilla maapalloa viileissä oloissa asuviin ihmispopulaatioihin, esille nousi selkeä kuvio.

Zuma Wire/Paul Watson
Ilmastoon sopeutumisella on kova hinta: Kylmän sietoa lisänneet mutaatiot ovat samalla lisänneet alttiutta saada syöpä

Kylmään ilmastoon sopeutumisella on hintansa: se on lisännyt riskiä sairastua syöpään.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Uuden tutkimuksen mukaan kylmässä ilmanalassa elävät ihmiset altistuvat syövälle herkemmin kuin lämpimässä ilmanalassa elävät ihmiset.

–Tutkimus on ensimmäisiä, jossa on saatu todisteita siitä, että korkeamman syöpäriskin taustalla saattaa olla se, että ihminen on joutunut sopeutumaan kylmempään ilmanalaan, sanoo Konstantinos Voskarides Kyproksen yliopistosta, missä tutkimus tehtiin.

Taustalla on tiettyihin geeneihin evoluution varrella kohdistunut valintapaine ihmispopulaatioissa, jotka ovat joutuneet selviytymään kylmässä ilmastossa tai korkealla viileässä ilmanalassa. Syöpäriski näissä populaatioissa on kasvanut luonnonvalinnan myötä.

–Tutkimuksessa on selviä ja merkittäviä todisteita siitä, että ääriympäristöihin sopeutumista edesauttaneet geenimuunnokset saattavat altistaa myös syövälle, Voskarides sanoo Oxford University Pressin välittämässä tiedotteessa.

Erityisen selvästi data näytti liittyvän kolmeen syöpään: keuhkosyöpä, rintasyöpä ja paksusuolen syöpä.

Tutkimuksen on julkaissut Molecular Biology and Evolution.

Uusi hypoteesi

Voskarides on hahmotellut tutkimuksen perusteella uutta hypoteesia. Hypoteesin mukaan ihmisen korkeammalla alttiudella sairastua syöpään on evoluutiokehityksen kautta yhteys siihen, että ihminen on joutunut sopeutumaan kylmiin olosuhteisiin.

Taustalla on ajatus siitä, solujen vastustuskyky pahanlaatuiseksi muuntumista vastaan on ollut heikompi korkeassa ilmanalassa ja kylmässä ilmastossa.

Hinta kylmään sopeutumista edesauttaneista mutaatioista geenistöstä on ollut, että kylmän sietoa lisäävät geenimuunnokset ovat samalla lisänneet alttiutta sairastua syöpään.

Aiemmissa eläintutkimuksissa on muun muassa osoitettu, että tietyt mutaatiot geenissä p53 ovat auttaneet eläimiä sopeutumaan elämään korkeassa ilmanalassa. p53 on myös eniten muuntunut geeni monessa syövässä.

Esille nousi selkeä kuvio

Voskaridesin mukaan tutkimuksessa löytynyt geneettinen todistusaineisto on selkeä ja merkittävä.

Tutkimuksessa käytiin läpi tarkkaan tietokantoja, joissa kerrotaan mitä syöpiä missäkin maissa sairastetaan.

Tätä tietoa verrattiin 247 tutkimukseen, joissa oli tietoa ihmisen koko perimän geenimuunnosten yhteyksistä syöpiin.

Lisäksi käytettiin jo olemassa olevaa tietoa korkeassa ilmanalassa ja kylmässä ilmastossa elävien ihmisten syövistä ja geeneistä.

Kun geneettinen tieto yhdistettiin maapallon viileimpien alueiden vuoden keskilämpötiloihin, esille alkoi nousta selkeä kuvio: mitä kylmempää, sitä enemmän syöpää.

Kun tuloksia vielä verrattiin 186 ihmispopulaation syöpätilastoihin, tiettyjen syöpien ja syöpään yhdistettyjen geenimuunnosten esiintymistiheys rinnastui samaan tapaan elinympäristön viileyden kanssa.

Esimerkiksi paksusuolen ja ruokatorven syövän esiintymistiheydellä oli vahva yhteys valintapaineen alaisiin geeneihin Siperian eskimoiden keskuudessa.

Leukemialla oli vastaava yhteys Etiopiassa korkeassa ilmanalassa elävän oromo-kansan keskuudessa.

Andien ja Tiibetin ylängöillä elävillä populaatioilla oli yhteyksiä moniin syöpiin.

Tutkimus avaa uusia mahdollisuuksia, kun halutaan selvittää elinympäristön, geenien ja perimän sopeutumien yhteyksiä eri syöpiin.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Eskimoilla on hyvät veriarvot, koska he syövät lihaa, mutta eivät hiilihydraatteja. Toisaalta he eivät syö kasviksia. Suurin syy pohjoisella elävien suurempaan syöpäriskiin lienee D-vitamiinin saanti. Siksi kaikkien etelässä elävien syöpägeenit eivät laukea niin helposti, kuin meidän omamme täällä pimeässä.

  • Geneetikko

    Mitäs jos se syöpäriski liittyykin siihen, että kylmässä ilmanalassa elävät ihmiset asuvat kuumissa asunnoissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio