Iäkkäälle naiselle myytiin väkisin turha horminkorjaus 7500 eurolla – Varo ilmaiseksi mainostettuja tarkastuksia

Nuohousalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Tapio Lehtimäki kertoo, että selvästi huijauksiksi osoitettavia tapauksia tulee koko maassa esiin kymmeniä kesässä.

Mika Jyrävä
Iäkkäälle naiselle myytiin väkisin turha horminkorjaus 7500 eurolla – Varo ilmaiseksi mainostettuja tarkastuksia

Hormiremontteja kaupataan nykyisin hyvinkin aggressiivisesti. Sekä nuohoojat että Nuohoojien Keskusliiton puheenjohtaja varoittelevat huijausyrityksistä.

Mika Jyrävä

Väkisin myyty turha horminkorjaus maksoi iäkkäälle jämsäläisnaiselle 7 500 euroa. Tuon hinnan vastineeksi yksin asuva vanhus sai korjauksen, jonka seurauksena osa tulisijoista lakkasi toimimasta. Nainen, jolla ei ole sukulaisia, ei ole itse jaksanut vaatia oikeuksiaan.

Tapaus ei ole nuohooja Sami Äikkään mukaan harvinainen.

–Pahimmillaan tapaukset ovat tällaisia. Korjaus on ollut tarpeeton, ja sitten vielä osa tulisijoista on jäänyt korjauksen jälkeen toimimattomaksi. Ymmärrän hyvin, että vanhan ihmisen on vaikea viedä tapausta eteenpäin.

Epämääräisiä hormiremontteja tarjoavat firmat toimivat käytännössä niin, että ensin he soittavat ja tarjoavat ilmaista hormin tarkastusta. Soittaja vakuuttaa, että homma on ilmainen, ja tarkastuksesta tehdään raportti.

Kun hormin tarkastajat tulevat paikalle, jonkinlaista korjauksen tarvetta löytyy usein. Asialla ovat yleensä supisuomalaiset firmat. Joskus korjauksille on oikeakin tarve, mutta ei aina.

–Välittömästi tarjotaan hormin saneerausta ja korjausta. Minulle on tullut useampia tapauksia vastaan, että vanhuksille myydään turhaan kallista hormiremonttia. Heitä on peloteltu, ettei tulisijaa saa lämmittää. Hormin tarkastaja on ilmoittanut, että tulisija on käyttökiellossa, Äikäs kertoo.

Mika Jyrävä
Vaikka asiakas laittaisikin remonttisopimukseen, kauppa on voitava peruuttaa.

Vaikka asiakas laittaisikin remonttisopimukseen, kauppa on voitava peruuttaa.

Käyttökiellon voi määrätä vain paloviranomainen

Hormin tarkastaja ei voi laittaa tulisijaa käyttökieltoon, ainoastaan paloviranomainen voi tehdä sen.

Nuohoojat tarkastavat nuohoamisen yhteydessä ainakin päällisin puolin tulisijat ja hormit. Nuohoojalla on velvollisuus ilmoittaa paloviranomaiselle vaurioista, jotka ovat vaaraksi käytössä. Usein nuohoojat pystyvät tutkimaan hormeja tarkemminkin.

Mika Jyrävä
Nuohooja Sami Äikäs tarkastamassa hormia silmämääräisesti otsalampun avulla.

Nuohooja Sami Äikäs tarkastamassa hormia silmämääräisesti otsalampun avulla.

Mika Jyrävä
Nuohooja Sami Äikäs työssään. Nuohooja tarkastaa hormien kunnon puhdistuksen yhteydessä ja on velvollinen ilmoittamaan paloviranomaisille, jos tulisijan tai hormin kunto on vaarallinen.

Nuohooja Sami Äikäs työssään. Nuohooja tarkastaa hormien kunnon puhdistuksen yhteydessä ja on velvollinen ilmoittamaan paloviranomaisille, jos tulisijan tai hormin kunto on vaarallinen.

–Suurelta osalta nuohoojista löytyvät hormikamerat ja tarkastukseen tarvittavat välineet, Äikäs kertoo.

Myös kuhmoislaisen nuohoojan Jarmo Salosen asiakkaat ovat ottaneet häneen yhteyttä hormikauppiaiden toiminnasta. Vanhuksille on puhelimitse tarjottu hormien pinnoitusta ja korjausta. Vanhuksille on väitetty, että hormi on lain mukaan tarkastettava.

–Eilenkin oli kaksi ihmistä yhteydessä paikasta, jonka olin käynyt kuukausi sitten nuohoamassa. He kysyivät, miksi en puhunut mitään remontin tarpeesta. Sanoin, että tarvetta ei ollut.

Kuukauden aikana Kuhmoisten alueelta on oltu yhteydessä Saloseen neljästä tai viidestä tapauksesta. Niissä on Salosen mukaan oltu ihan rahastusmielessä liikkeellä.

Tarjous kannattaa kysyä useammasta paikasta

Äikkään mukaan hormiremontista kannattaa kysyä tarjousta monesta paikasta. Hormin massaus on hänen mukaansa toimiva menetelmä, jos remontille oikeasti on tarve.

–Järkevä hinta on paikasta riippuen 120–150 euroa per metri massattuna. Suosittelen kysymään tarjousta muualtakin, ettei tartu siihen, joka on käyty väkisin kauppaamassa.

Kovin Äikkään korviin kantautunut tarjous rakennuksen hormien kunnostukselle on ollut 10 000 euroa.

Jämsäläisnaisen 7 500 euroa maksanut remontti on Äikkään mielestä selkeä huijaustapaus.

–Remonttia ei olisi tarvinnut edes tehdä. Mutta jos olisi tehty, niin hinta olisi ollut alle puolet tuosta. Lisäksi hormi oli massattu tukkoon, se ei enää vetänyt.

Hormin tarkastuksien tarjoaminen puhelimitse on yleistä, Äikkäälle itsellekin on soitettu. Siinä hän ei sinänsä näe mitään pahaa.

–Vasta kun kauppaaminen muuttuu aggressiiviseksi tai kun ei pysytä totuudessa, se muuttuu epäeettiseksi. Kenenkään ei ole pakko ottaa tarjousta vastaan.

Kauppa on voitava peruuttaa aina

Nuohousalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Tapio Lehtimäki kertoo, että selvästi huijauksiksi osoitettavia tapauksia tulee koko maassa esiin kymmeniä kesässä. Tähän eivät kuulu tapaukset, joissa remontteja on tehty, vaikka tarvetta ei olisi ollut.

Keskusliitto yrittää tiedottaa asiakkaille, että liikkeellä on yrityksiä, joihin täytyy suhtautua varauksella.

–Meidän viesti asiakkaille on, että varovaisuutta kaupantekoon. Aikalisä on tärkeä siinä kohtaa, kun joku tulee kauppaamaan remonttia.

Lehtimäen mukaan asiakkaalla on oikeus peruuttaa kauppa, vaikka nimet olisikin tullut laitettua hätäisesti remonttisopimukseen. Jos työ on ehditty jo aloittaa, asiakkaalla voi olla velvollisuus korvata kustannuksia.

–Kauppa pitää pystyä perumaan.

Jos asiakas kokee joutuneensa huijatuksi, eikä keskustelu myyjän kanssa tuota tulosta, hänen täytyy olla yhteydessä suoraan kuluttaja-asiamieheen tai viranomaisiin.

–Se on hyvin tapauskohtaista, miten osoitetaan huijauksen tapahtuneen. On sellaisia tapauksia, joissa korvausvelvollisuuttakin on tullut, Lehtimäki sanoo.


Kommentit (10)

  • Maija

    Kun tekijä on tiedossa, miksi hän ei ole vankilassa?

  • Peruuttakaa kauppa!

    Onko tämä kotimyyntiä, jossa asiakkaalla on lain mukaan 14 vuorokauden peruutusoikeus? Maksuton peruutusoikeus koskee etämyyntiä kuten puhelinmyyntiä, pölynimuri- ja taulukauppiaita ja muita ovelta ovelle kierteleviä kaupustelijoita. Asiakas voi perua kaupan kuluitta 2 viikon sisällä ja mitään syytä ei perumiseen tarvita. Asiakas itse tai hänen omaisensa – ottakaa rohkeasti kunnan kuluttajaneuvojaan yhteyttä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio