Hyytävää keliä luvassa – Ilmakehän lämpeneminen tuo Suomeen poikkeuksellisen kylmää ilmaa

Yläilmakehässä on jopa 30 astetta lämpimämpää kuin tavallisesti. Sen seurauksena maan päällä voi olla tavanomaista kylmempää.

Tomi Vuokola
Hyytävää keliä luvassa – Ilmakehän lämpeneminen tuo Suomeen poikkeuksellisen kylmää ilmaa

Tammerkoski höyryää pakkasessa vuonna 2016. Arkistokuva.

Sari RautanenAamulehti

Tulevien viikkojen sää voi olla tavanomaista kylmempi, tiedottaa Ilmatieteen laitos. Ilmakehässä on tapahtunut voimakasta lämpenemistä, mikä voi johtaa maan pinnalla selvästi keskimääräistä kylmempään säähän.

Tilanne liittyy polaaripyörteeseen eli napapyörteeseen, joka syntyy talviaikaan napa-alueille yläilmakehään noin 10–80 kilometrin korkeudelle. Pyörre on koko napa-alueen kattava tuulijärjestelmä, jonka reunat ulottuvat suunnilleen leveysasteelle 60.

Napapyörteen jakautuminen on aiheuttanut yläilmakehän äkillisen lämpenemisen siten, että lämpötila on nyt 30 kilometrin korkeudella 20–30 celsiusastetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

Edellisellä kerralla maaliskuu oli poikkeuksellisen kylmä

Ilmiö tapahtuu keskitalvella keskimäärin joka toinen vuosi, tosin edellinen kerta oli vuonna 2013. Silloin maaliskuu oli poikkeuksellisen kylmä.

Yläilmakehän äkkilämpenemisen jälkeen pohjoisnavan ylle muodostuu tyypillisesti korkeapaine, jonka vaikutuksesta tavanomaista kylmemmän sään todennäköisyys on kohonnut jopa kahden kuukauden ajan Euraasian pohjoisosissa sekä Pohjois-Amerikan itäosissa.

Suomessa äkkilämpenemistä seuranneiden kahden kuukauden aikana keskilämpötila on ollut keskimäärin vajaan asteen pitkän ajan keskiarvoa alempi. Vaihtelu on suurta, ja useammin kuin joka kolmannessa tapauksessa sää on ollut meillä tavanomaista lauhempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen uusimmassa kuukausiennusteessa on Suomen alueella nähtävissä tavanomaista kylmempiä lämpötiloja helmikuun viimeiseltä viikolta ainakin maaliskuun puoliväliin saakka.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Odotellaan nyt minkälainen on 2019 talvi. Jos tulee yhtä kylmä kuin nyt on niin alkaa epäillä ns. Ilmastonmuutosta.

  • Drins

    Noniin, siis kun ilmasto lämpenee, niin Suomeen tulee kylmä. Jep, tämähän olikin ennusteen mukainen ilmastokehitys. Kun kyse on sään ja ilmaston eroista, ihmetyttää miksi on edes tarvetta selitellä kylmää säätä. Onko jokin pakonomainen tarve selittää ilmastonmuutokseen kuulumattomat säät, ettei usko suureen katastrofiin ja tietysti rahoitukseen rapautuisi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio