Tiede

Hymyile, rapsuttele ja katso koiraasi silmiin, sillä mielihyvähormoni oksitosiini toimii koiralla samoin kuin ihmisellä – hormonivyöry virittää teidät samalle aaltopituudelle

Susi alkoi hakeutua ihmisasutusten läheisyyteen, koska joillakin yksilöillä oli mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoon vaikuttanut geenimutaatio. Kun ihmistä ei hormonin vaikutuksen myötä enää koettu uhkaksi, susi alkoi elää ihmisen rinnalla ja kesyyntyi koiraksi.

Sanni Somppi
Hymyile, rapsuttele ja katso koiraasi silmiin, sillä mielihyvähormoni oksitosiini toimii koiralla samoin kuin ihmisellä – hormonivyöry virittää teidät samalle aaltopituudelle

Punaiset ympyrät kuvaavat koiran katseen suuntaa. Mitä isompi ympyrä, sitä pitempään koira on kasvojen aluetta katsonut. Viivat kuvaavat katseen reittiä.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Jos haluat, että koirasi kiinnittää sinuun enemmän huomiota, ole sille ystävällinen, rapsuttele sitä ja ota siihen katsekontaktia. Näin löydät parhaiten yhteisen kielen koirasi kanssa. Syy on mielihyvähormoni oksitosiinissa, joka vaikuttaa koirassa hyvin paljon samalla tavalla kuin ihmisessä.

Oksitosiinilla on tärkeä rooli ihmisten välisten kiintymyksen, tunteiden ja luottamuksen säätelyssä.

Oksitosiinin tiedetään myös vaikuttavan koiran ja muiden nisäkkäiden käyttäytymiseen.

–Oksitosiinin vaikutuksia koirissa on kuitenkin tutkittu tähän asti lähinnä vain käyttäytymisen tasolla, sanoo koirien käyttäytymisen ja mielen ilmiöiden tutkimiseen erikoistunut Sanni Somppi Helsingin yliopistosta.

Sompin mukaan tähän mennessä eläimistä vain ihmisapinoilla on osoitettu, että oksitosiini vaikuttaa käyttäytymisen lisäksi myös siihen, miten eläin ympäröivää maailmaa havaitsee.

–Me olemme osoittaneet saman nyt myös koirilla. Oksitosiini vaikuttaa paljon koiran tunnepuoleen ja siihen, miten koira ympäröivää maailmaa näkee. Hormoni näyttää toimivan hyvin samalla tavalla koiralla ja ihmisellä.

–Oksitosiinin vaikutuksesta koira esimerkiksi kokee ihmisen kasvot miellyttävämpänä kuin ilman oksitosiinia.

Muutama vuosi sitten havaittiin, että oksitosiini toimii eri tavalla koiralla kuin sudella. Siksi oksitosiini on nyt kuuma aihe koiratutkimuksessa.

Oksitosiinin tuotantoon vaikuttaneen geenimutaation ansiosta susi ilmeisesti alkoi elää ihmisen rinnalla ja kesyyntyi koiraksi.

–Ne eivät enää kokeneet ihmistä niin suurena uhkana, niistä tuli rohkeampia ja ne alkoivat hakeutua ihmisasutusten läheisyyteen.

Myös muissa tutkimuksissa on etsitty geeneistä muunnoksia, jotka ovat edesauttaneet suden kesyyntymistä koiraksi ja elämään ihmisen rinnalla. Tässä yksi mielenkiintoinen tutkimus:

Lue lisää:Tutkijat uskovat löytäneensä tärkeän syyn sille, miksi koira on niin ylenpalttisen ihmisrakas.

Pupillin kokoa tarkkailtiin

Koiran mieli -hankkeessa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 43 koiraa. Pienin oli 3,5-kiloinen toyvillakaoira. Suurin oli yli 40-kiloinen rottweiler.

Koirille näytettiin kasvokuvia hymyilevistä ja vihaisista ihmisistä. Samalla koirien katsetta seurattiin katseenseurantalaitteella.

Koirat katselivat kasvokuvia sekä oksitosiini-hormonin vaikutuksen alaisena että ilman oksitosiinia.

Hormoni annettiin nenäsumutteena.

Uutta oli, että pelkän katseen suunnan seuraamisen lisäksi mitattiin myös silmän pupillin kokoa: katseenseurantalaite toimi ikkunana koiran mieleen.

–Katseen suunta kertoo, mitä koiran tajunnassa tapahtuu, mutta pupillin koon vaihtelut kertovat koiran tunnereaktioista. Pupilli supistuu ja laajenee tunteiden vaihtelujen mukaan.

Sanni Somppi
Mielihyvähormoni oksitosiini lisää koiran mielenkiintoa hymyileviä kasvoja kohtaan. Samalla vihaisten kasvojen uhkaavuus koiran mielessä vähenee.

Mielihyvähormoni oksitosiini lisää koiran mielenkiintoa hymyileviä kasvoja kohtaan. Samalla vihaisten kasvojen uhkaavuus koiran mielessä vähenee.

Hymykasvot korostuvat

Oksitosiini lisäsi koirien kiinnostusta hymyileviin ihmiskasvoihin. Samalla vihaisten ihmiskasvojen uhkaavuus väheni. Pupillit laajenivat erityisesti silloin, kun koirat näkivät hymyileviä kasvoja.

–Perustilanteessa eli ilman oksitosiinia uhkaavien kasvojen merkitys oli koirille suuri, mutta oksitosiinin vaikutuksen alaisena vihaiset kasvot muuttuivat toisarvoisiksi ja hymyilevien kasvojen merkitys ja kiinnostavuus kasvoi.

–Tämä onkin järkevää, sillä eloonjäämisen kannalta on luonnollista, että katse havaitsee nopeasti uhkaavat tekijät ympäristöstä.

Aina edes oksitosiini ei tee koirasta iloista ja hyväntuulista. Joissain tilanteissa hormoni jopa herkistää koiran tarkkaamaan uhkia.

–Emo, jolla on pienet pennut, saattaa olla ärhäkkä puolustamaan pentujaan, sillä oksitosiinin vaikutuksesta kiintymys niitä kohtaan on kasvanut. Samalla stressireaktiot ovat herkistyneet ulkopuolista uhkaa kohtaan.

Vahvistaa ryhmää

Oksitosiinin vaikuttaa positiivisesti erityisesti ryhmän sisäisissä ja tutuissa suhteissa.

Tutussa seurassa koira näkee ihmiskasvot miellyttävämpänä ja etsii ympäristöstään miellyttäviä asioita eikä kiinnitä niin paljon huomiota uhkaaviin ärsykkeisiin.

Koiria jalostaessaan ihminen on todennäköisesti joidenkin koirarotujen kohdalla lisännyt oksitosiiniherkkyyttä suosimalla yksilöitä, jotka ovat hakeneet enemmän ihmiskontaktia.

–Varsinkin monet paimenkoirat ja seurakoirat tuntuvat oikein hakevan oksitosiinivyöryä, kun ne anovat: Katso minua! Rapsuta minua!

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Walde

    Minkäs vuoksi väitetään, että koiraa ei saisi koskaan tuijottaa silmiin, se kun kokee sen katseen hyökkäykseksi?

    Itse olen kyllä tuijotellut kaikkia koiriani silmiin ja jutellut. Samoin teen nykyisen susihukan kanssa (11 vk).

  • Nimetön

    Kokeillaas ensin vaikka ihmisten kanssa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio