Tampere

Huumeriippuvaisen elämä kohenee, kun hän saa annoksensa klinikalta – Tätä korvaushoito on

Huumeklinikan johtajalla on työkavereina entisiä huumeongelmaisia, jotka pysyvät hyvävointisina pienellä annoksella korvaushoitolääkettä. 160 tamperelaista käy korvaushoidossa.

Elias Lahtinen/arkisto
Huumeriippuvaisen elämä kohenee, kun hän saa annoksensa klinikalta – Tätä korvaushoito on

Näytteenottohuone huumehoidon yksikössä Breikissä Tampereen Hämeenpuistossa.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Huumeidenkäyttäjien korvaushoidossa korvaushoitolääke annostellaan niin, että huumeriippuvainen ei kärsi vieroitusoireista, mutta ei saa lääkkeestä huumaavaa, euforista kokemusta.

Onnistuneessa korvaushoidossa käyttäjän himo huumeisiin katoaa, hänen aivotoimintansa normalisoituu ja hän pystyy keskittymään opiskeluun, työhön ja muuhun normaaliin elämään. Huumeidenkäytöstä aiheutuvat häiriöt, rikollisuus, sairaudet ja kuolleisuus vähenevät.

Korvaushoitoa annetaan opioidiriippuvaisille. Stimulanttien, kuten esimerkiksi amfetamiinin käyttäjille, siitä ei ole apua.

Ennen korvaushoitoon pääsyä opioidiriippuvuus todetaan ja huumeidenkäyttäjälle tehdään hoidonarvio. Korvaushoito on lakisääteistä.

Korvaushoitolääkkeitä valuu Tampereella jossain määrin myös huumeiden katukauppaan.

Lue juttu Jesse Mäkisestä, joka kuoli korvaushoitolääke metadoniin. Pääset lukemaan jutun kirjautumalla:

Miksi Jesse Mäkinen, 24, kuoli? Miten metadoni kulkeutui hänen lasiinsa?

Lääkkeitä voi saada kotiin lukitussa laatikossa

Tampereella korvaushoitolääkkeitä jaetaan kahdessa päihdepalveluyksikössä: Breikissä Hämeenpuistossa ja Jeesissä Sumeliuksenkadulla Tullintorin lähellä. Kun korvaushoito etenee hyvin, asiakas voi saada annoksensa terveyskeskuksesta tai apteekista.

Käytössä on kaksi korvaushoitolääkettä: metadoni ja buprenorfiini Suboxone. Metadon on nestemäisenä pakkauksessa, Suboxone jaetaan tablettina tai suuhun sulavana kalvona eli filminä.

Korvaushoidossa olevat hakevat annoksensa joka päivä päihdepalveluyksiköstä ja ottavat sen paikan päällä hoitajan valvovan silmän alla. Breikki ei ole viikonloppuisin auki, joten tällöin Breikin ja Jeesin työpari jakaa korvaushoitolääkkeet Jeesistä.

Jos hoito sujuu hyvin, asiakas voi saada annoksen kotiin: enimmillään kahden viikon, mutta tavallisimmin viikon annoksen tai pienemmän. Kotiin voi saada myös viikonloppuannoksen. Lääkkeet annetaan kotiin lukitussa lääkelaatikossa.

Lue myös nämä jutut Tampereen huumehoidosta. Juttu jatkuu linkkien jälkeen:

Päihdeammattilaiset kritisoivat Tampereen huumehoitoa: "Kahvittelu korvaa pirikatkon"

Tässäkö Tampereen huumehoidon pullonkaula? "Työntekijöille soitetaan ja moititaan, jos he hakevat huumeriippuvaisille vieroitusta"

Yhä harvempi huumeidenkäyttäjä pääsee Tampereella katkaisuhoitoon: "Olisi hyvä hetkeksi erottautua huumekavereista"

Johto vastaa huumehoidon herättämään kritiikkiin: "Pitänee selvittää, täytyykö laitoshoitoa lisätä"

"Minulla on työkavereita, jotka ovat kuntoutuneet korvaushoidon avulla"

Jeesillä ja Breikillä on kummallakin noin 80 tamperelaista korvaushoitoasiakasta, pääasiassa 25–35-vuotiaita. Vuoden alussa, kun Jeesi ja Breikki aloittivat Tampereen kaupungin ostopalveluna uudenmallisen avohoidon, korvaushoitoon koettiin asiakasryntäys. Yksiköt toivovat sen alkavan kohta laantua.

Hämeenpuiston päihdepalveluyksikön Breikin johtaja Kimmo Hannus toteaa, että noin viisi prosenttia korvaushoidon lopettamisista onnistuu, mutta suurempi joukko pystyy elämään lääkkeen avulla hyvää elämää.

–Ajattelen, että korvaushoitolääke on lääke, ei päihde. Minulla on työkavereita, jotka ovat kuntoutuneet huumeriippuvuudesta. Pieni annos korvaushoitolääkettä pitää heidät toimintakykyisinä.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Poliisin mukaan huumeriippuvaisten korvaushoitolääkkeitä valuu Tampereella huumeiden katukauppaan, mutta ei merkittävästi.

Poliisin mukaan huumeriippuvaisten korvaushoitolääkkeitä valuu Tampereella huumeiden katukauppaan, mutta ei merkittävästi.

Päihtynyt ei saa päiväannostaan

Korvaushoitopotilaan hoidon hyvä eteneminen tarkoittaa muun muassa, että huumeseuloissa ei näy muita huumausaineita, asiakas ei harjoita vilppiä eikä ole annosta hakiessaan päihtynyt. Päihtynyt asiakas ei saa päivän annostaan.

–Pissanäyte ei yksin kerro, kenellä menee hyvin ja kenellä huonosti. Likainen seula ei johda rangaistukseen, vaan asiakkaan kanssa sovitaan yhdessä, mitä tehdään, jos hoito ei etene, Breikin johtaja Hannus toteaa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio