Hollantilainen asiantuntija suosittelee Suomelle eutanasian laillistamista: "Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja uskon että sitä tapahtuu myös Suomessa"

Laillistamista koskevan kansalaisaloitteen käsittely loppusuoralla eduskunnan valiokunnassa.

Ilkka Laitinen / Aamulehden arkisto
Hollantilainen asiantuntija suosittelee Suomelle eutanasian laillistamista: "Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja uskon että sitä tapahtuu myös Suomessa"

Eutanasia on ollut laillista Hollannissa vuodesta 2002.

Tuomas SavonenHelsinki

Hollantilainen eutanasia-asiantuntija ja lääkäri Rob Jonquiere suosittelee Suomelle eutanasian laillistamista. Jonquiere esiintyi tiistaina Helsingissä eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen ajajien järjestämässä tilaisuudessa.

Jonquieren mukaan lääkärit harjoittavat eutanasiaa myös Suomessa, vaikka se ei olekaan laillista.

–  Lääkärit auttavat potilaitaan erilaisin tavoin. Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja uskon että sitä tapahtuu myös Suomessa. Siitä ei tiedetä, koska lääkärit, jotka sitä tekevät eivät puhu siitä, Jonquiere sanoi STT:lle.

– Kun eutanasia laillistetaan, siitä voidaan puhua avoimesti. Kun se on laitonta, kukaan ei puhu siitä. On parempi, että eutanasiaa harjoitetaan läpinäkyvästi ja tapaukset raportoidaan kuin että sitä harjoitetaan pimennossa.

Eutanasia eli kärsivän potilaan auttaminen kuolemaan on ollut laillista Hollannissa vuodesta 2002. Jonquiere oli mukana valmistelemassa maan eutanasialainsäädäntöä vuosituhannen vaihteessa. Hollannissa oli raportoituja eutanasiatapauksia viime vuonna noin 6  600.

Eutanasian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen käsittely on loppusuorallaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunnan on määrä keskustella asiasta seuraavan kerran ensi perjantaina.

Kansalaisaloitteen puuhamiehinä ovat olleet ex-kansanedustajat Henrik Lax, Esko Seppänen, Osmo Soininvaara, Ilkka Taipale ja Iiro Viinanen.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Samaa mieltä. Aktiivista eutanasiaa harjoitetaan.
    Isämme viimeiset päivät 1/2018 Hatanpäällä, lääkäri oli tehnyt päätöksen ettei nesteytystä laiteta.

  • Nimetön

    Kuoleman jouduttaminen on Suomessa aivan yleistä, ainakin vanhusten osastoilla. Parantumattoman potilaan jättäminen ilman nestettä toimii varmasti, potilas kuolee hiljaa, mutta kärsien polttavaa janoa. Itse seurasin äitini viimeisiä päiviä Hatanpäällä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio