H&M sulkee kaikki Etelä-Afrikan myymälänsä – Apinapaita raivostutti protestoijat: "Anteeksipyyntöjen aika on ohi"

H&M kertoo asettavansa henkilöstönsä ja asiakkaidensa turvallisuuden etusijalle. Poliisi käytti kumiluoteja häätääkseen myymälöihin tunkeutuneet protestoijat paikalta.

RITCHIE B. TONGO
H&M sulkee kaikki Etelä-Afrikan myymälänsä – Apinapaita raivostutti protestoijat: "Anteeksipyyntöjen aika on ohi"

Rasismikohun jälkeen H&M veti kuvan pois ja pyysi anteeksi.

Kaisa Uusitalo, STTJohannesburg

Ruotsalainen vaatejätti H&M sulkee kaikki Etelä-Afrikassa sijaitsevat myymälänsä, uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

SVT:lle lähettämässään sähköpostissa yritys kertoo asettavansa henkilöstönsä ja asiakkaidensa turvallisuuden etusijalle ja sulkevansa myymälät toistaiseksi.

Etelä-Afrikassa sijaitsevat H&M:n myymälät ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi sen jälkeen, kun yritys julkaisi rasistisena pidetyn mainoksen. Hyökkäyksiä on tehty myymälöihin eri puolilla maata.

Mainoskuvassa oli musta pikkupoika yllään huppari, jossa luki "Coolest monkey in the jungle", eli "Siistein apina viidakossa". Rasismikohun jälkeen H&M veti kuvan pois ja pyysi anteeksi.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt Etelä-Afrikan äärivasemmistolaiselle EFF-puolueelle, joka oli tänään kutsunut koolle mielenosoituksia H&M:n myymälöiden luokse.

–Anteeksipyyntöjen aika on ohi, mustiin kohdistuvasta rasismista pitää olla seurauksia, EFF:n tiedottaja Mbuyiseni Ndlozi kirjoitti Twitterissä.

Kun mielenosoittajat ryhtyivät hajottamaan paikkoja, poliisi puuttui tilanteeseen. Videokuvissa näkyy, kuinka mielenosoittajat hajottavat näyteikkunoita sekä viskovat vaaterekkejä ja mallinukkeja ympäriinsä.

Videolla näkyy Johannesburgin Sandtonissa sijaitsevassa liikkeessä tehtyjä tuhoja:

Ainakin yhdessä myymälässä poliisi käytti kumiluoteja häätääkseen protestoijat paikalta. Poliisi kirjoitti Twitterissä, että väkijoukko oli varastanut tavaroita kaupasta.

EFF:n parlamenttiedustaja Floyd Shivambu tviittasi kuvia sotketuista myymälöistä sekä vaati, että H&M pitäisi häätää Etelä-Afrikasta kokonaan.

Paikallisilla kotisivuillaan yhtiö korostaa, ettei hyväksy rasismia missään muodossa.

–Teimme virheen ja olemme syvästi pahoillamme -- ymmärrämme kritiikin täysin ja olemme sen kanssa samaa mieltä, yhtiön lausunnossa sanotaan.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

 • Antero

  En ymmärrä alkuperäistä mainosta, yhtä vähän ymmärrän kommentoijan huora vertausta.

 • Nimetön

  ”Väkivalta sekä amerikkalainen muiden maiden kultteereja ymmärtämätön somekiihkoilu eivät palvele tasa-arvon edistämistä.”

  Täysin samaa mieltä, mutta en nyt sitten tiedä onko tämä nimenomaan amerikkalaisen kiihkoilun kanssa missään tekemisissä. Kohu syntyi Etelä-Afrikassa, ei Amerikassa, ja siellä toimijana oli kyseisen maan ääripuolue ja muut mainoskampanjaan tuohtuneet kansalaiset. Jos he itse kokevat mainoksen loukkaavaksi, niin sitähän se silloin on, ja siihen ei voi Amerikka — tai Suomi — paljon mitään sanoa.

  Toki, tarkoituksellinen loukkaushan se ei kauppaketjun osalta todennäköisesti ollut, varsinkin jos olettaa kaupan tavoittelevan mainoskampanjallaan rahallista voittoa ja kasvanutta myyntiä tällaisen vihan sijaan.

  Täytyy siksi myöntää että en itse näe tarkoitusta enkä päämäärää julkisen anteeksipyynnön torjumisessa ja tällaisessa riehumisessa, väkivallassa ja varastelussa. Lähinnä saavat muut kääntymään itseään vastaan sympatian tai ymmärryksen sijaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio