Historiallinen läpimurto Suomessa: Arkeologit löysivät kivikautista asutusta veden alta – uuden tekniikan uskotaan mahdollistavan vielä paljon lisää löytöjä

Tutkijat ovat löytäneet Kuolimojärven vedenpinnan alta merkkejä ihmisasutuksesta noin 10 000–6 000 vuoden takaa.

Jesse Jokinen/Museovirasto
Historiallinen läpimurto Suomessa: Arkeologit löysivät kivikautista asutusta veden alta – uuden tekniikan uskotaan mahdollistavan vielä paljon lisää löytöjä

Ilmakuva kaivausalueesta Kammarlahden länsirannalla.

Elli Harju

Arkeologit ovat löytäneet Kaakkois-Suomesta kivikautisen asutuksen, joka oli jäänyt vedenpinnan alle. Helsingin yliopisto tiedotti löydöstä maanantaina.

Asutus on löytynyt Kuolimojärven alta. Yliopiston tiedotteen mukaan varhainen asuinpaikka kirkastaa kuvaa mesoliittisen ja varhaisneoliittisen kivikauden asutuksesta Etelä-Karjalassa noin 10 000–6 000 vuotta sitten.

Eteläisellä Kuolimolla ja Saimaalla sijainneiden pikkujärvien vedenpinta oli kivikauden alussa useita metrejä nykyistä alempana. Pinta alkoi kuitenkin kohota epätasaisen maankohoamisen ja vesistöjen kallistumisen myötä. Vedenpinnan nousu päättyi Vuoksen puhkeamiseen noin 6 000 vuotta sitten, kun vesimassat kuluttivat uuden lasku-uoman kaakkoon kohti Laatokkaa.

Vedennousun myötä varhaisen kivikauden maa-alueita on jäänyt järvenpohjaan ja niitä on hautautunut rantakerrostumiin.

Havainto avaa uuden tutkimussuuntauksen Suomen arkeologiassa. Tutkijat uskovat, että vedenalaistutkimuksissa käytetyn kaivaustekniikan avulla on mahdollista löytää muitakin vastaavia kohteita samanlaisista ympäristöistä.

–Useat suurista sisäjärvistämme, kuten Vanajavesi, Pielinen ja Oulujärvi, ovat kokeneet vastaavan pinnanvaihtelun. Siksi Suomen järvissä piilee valtava, edelleen pitkälti hyödyntämätön vedenalaisarkeologinen resurssi, missä myös hyvin vanhat orgaaniset aineistot ovat saattaneet säilyä tuhansien vuosien ajan, sanoo hankkeen johtaja Satu Koivisto yliopiston tiedotteessa.

Eveliina Salo/Nordic Maritime Group
Tutkijat tarkastelevat järvenpohjasta pumpattua sedimenttiä tutkimuslautalla.

Tutkijat tarkastelevat järvenpohjasta pumpattua sedimenttiä tutkimuslautalla.

Kolmen vuoden tutkimus

Helsingin yliopisto on tehnyt tutkimusta kolme vuotta. Siinä on pyritty löytämään varhaisen kivikauden kohteita rantasoista ja veden alta.

–Alueen arkeologisessa tiedossa on siten valtaisa aukko, koska varhaisimman kivikauden kohteet ovat edelleen löytämättä, Koivisto kertoo.

Alueelta vanhimmat merkit ihmisen toiminnasta ovat vasta Vuoksen puhkeamisen jälkeiseltä ajalta, 6 000 vuotta sitten ja sitä myöhemmin.

Tiedotteen mukaan ihmisasutusta uskotaan kuitenkin varmasti olleen jo useita tuhansia vuosia aiemmin. Tämän todistaa etelämpää Joutsenon Kuurmanpohjasta löytyneet yli 10 000 vuotta vanhat asuinpaikat.

Kesäkuussa 2018 arkeologit tekivät vedenalaiskaivauksia ja laitteiston testausta Savitaipaleen Kammarlahdella yhteistyössä Nordic Maritime Groupin (NMG) ja Museoviraston vedenalaisyksikön kanssa. Mukana työssä oli lisäksi arkeologeja Tanskasta ja Ruotsista.

Eveliina Salo/NMG
Eveliina Salo kaivaa vedenalaista liettä esiin pohjasta.

Eveliina Salo kaivaa vedenalaista liettä esiin pohjasta.

Löytökokonaisuus viittaa vedenalaiseen kivikautiseen asuinpaikkaan, joka on ensimmäinen varma havainto Suomesta. Lähimmät vastaavat kohteet ovat Luoteis-Venäjällä ja Etelä-Skandinaviassa.

Nykyään noin metrin syvyydessä oleva liesikiveys löytöineen ei voi olla peräisin kuin vedenpinnan nousua edeltävältä ajalta, noin 9 000–8 000 vuoden takaa. Lieden palomaasta saatiin otettua näyte, josta pyritään löytämään ajoitettavaa materiaalia.


Kommentit (1)

  • Ei munuaiskivirannikolle

    Tampereen seudulla on turha tutkia kun kaikki on jäänyt rantatäyttöjen alle. Ja loppua ei tälle hullutukselle ole näköpiirissä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio