rikos

HIFK-fanien hyökkäys järjestyksenvalvojien kimppuun videoitiin Tampereella – yksi syytetyistä on tunnettu uusnatsi Torniainen

Kahakka puhkesi Tammelan stadionilla HIFK:n ja Ilveksen välisen ottelun puoliajalla 14.5.2015

Ilkka Laitinen
HIFK-fanien hyökkäys järjestyksenvalvojien kimppuun videoitiin Tampereella – yksi syytetyistä on tunnettu uusnatsi Torniainen

Jesse Torniainen näkyy kuvassa vasemmalla sinisessä takissa ilman päähinettä. Aamulehden tiedossa ei ole, onko kuvassa keskellä näkyvä mustapaitainen mies syytettyjen joukossa.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Kuutta miestä syytetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa pahoinpitelystä kahakassa, joka puhkesi Tampereella Tammelan stadionilla 14. toukokuuta 2015. Juttua käsitellään Tampereen oikeustalolla 25. lokakuuta.

Tilanne alkoi poliisin mukaan muuttua rauhattomaksi jo hieman ennen HIFK:n ja Ilveksen välistä jalkapallo-ottelua sisäänkäynnin luona. Ottelu saatiin kuitenkin alkamaan suunnitellusti.

Ottelun aikana HIFK:n kannattajat polttivat katsomossa soihtuja, jotka ovat kiellettyjä jalkapallo-otteluissa. Tilanne muuttui väkivaltaiseksi puoliajalla, kun järjestyksenvalvojat yrittivät ottaa kiinni häiritsevästi käyttäytyviä HIFK:n kannattajia.

Osa kannattajista hyökkäsi järjestyksenvalvojien kimppuun ja pahoinpiteli heitä.

Syyttäjällä videotodisteita

 

Syyttäjällä on käytössään videotodisteita ja valokuvia tapahtuneesta. Tiedossa ei ole, onko oheinen video mukana todistusaineistossa.

Syyte tapahtumista on nostettu kuutta miestä vastaan. Aamulehti ei tavoittanut jutun syyttäjää, mutta jutun diaaritietojen perusteella päärikosnimike on pahoinpitely.

Vastaajat ovat syntyneet vuosina 1979, 1988, 1989, 1990, 1993 ja 1997. Yksi vastaajista oli tekoaikaan alaikäinen, joten häntä syytetään nuorena henkilönä tehdystä rikoksesta.

Yhden epäillyn osalta syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjä katsoi, että tapahtuma-aikaan 16-vuotiaan epäillyn teko oli korkeintaan järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen. Tämän rikoksen syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua.

Jutussa on asianomistajina kuusi miestä, jotka toimivat järjestyksenvalvojina ottelussa. Heistä vanhin on syntynyt vuonna 1968 ja nuorin 1994.

Vastaajana tunnettu uusnatsi

Yksi vastaajista on tunnettu uusnatsi Jesse Eppu Oskari Torniainen, joka kuuluu uusnatsijärjestöön nimeltä Pohjoismainen vastarintaliike.

Vuonna 1990 syntynyt Torniainen on tuomittu useista vakavista väkivaltarikoksista, joista viimeisin tapahtui Helsingin Asema-aukiolla. Tuolloin Torniainen osallistui uusnatsien mielenosoitukseen ja potkaisi paikalle tullutta, vuonna 1988 syntynyttä Jimi Karttusta hyppypotkulla rintaan.

Karttunen kuoli myöhemmin sairaalassa. Helsingin käräjäoikeus katsoi, että Torniainen syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn mutta hylkäsi häntä vastaan nostetun syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Torniainen on aiemmin syyllistynyt pahoinpitelyihin myös Tampereella.

Ottelun järjestyshäiriöiden aikana myös poliisia kohti heitettiin muun muassa pulloja, mutta asianomistajien joukossa ei ole poliiseja.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

  • Syy-yhteys ei katkea

    ”Jimi Karttunen poistui sairaalasta, jolloin syy-yhteys Torniaiseen katkesi. Karttunen palasi muutaman päivän kuluttua ja kuoli. Vähän sama kuin jos hevonen karkaa ja se saadaan kiinni ja karkaa uudestaan, alkuperäinen karkuuttaja ei ole vastuussa hevosen aiheuttamista vahingoista. Kumma, kun lakia voidaan tulkita aina näiden ”uusnatsien” vahingoksi.”

    No ei todellakaan katkennut mikään syy-yhteys. Onhan nyt aivan selvää, että ilman Torniaisen potkua Karttunen ei olisi ylipäänsä ollenkaan kuollut. Olisi ollut parempi tietenkin, kun olisi pysynyt sairaalassa ja kuollut sinne (tai tullut autetuksi jos se olisi ollut mahdollista aivoverenvuodon tai mitä nyt sattuikin alkaessa uudelleen), jolloin syy-yhteys olisi aivan selvä. Ja kyllä hän edesauttoi ilmeisesti omilla toimillaan kuolemaansa, mutta se ei poista Torniaisen suurta syyllisyyttä sen aivan törkeän potkun vuoksi, jonka takia Karttunen kaatui suorilta jaloilta ja löi pahoin päänsä asfalttiin. Miten tällaisen tempun tekijä saa ylipäänsä kulkea vapaana? Ei tunnu kovin turvalliselta kuulla, että tämä sama heppu on täällä meilläkin Tampereella käynyt pahoinpitelemässä ihmisiä.

  • Nimetön

    Mikä painava yhteiskunnallinen syy on kyseessä, että epäiltynä oleva mainitaan nimeltä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio