Pirkanmaa

Valoviikot alkavat: Hiedanranta ensi kerran mukana, Valogalleria on juhlavuoden kunniaksi sinivalkea ja laajempi kuin koskaan

Tampereen Valoviikot alkavat perjantaina kello 19 Koskipuiston avajaisilla.

Minna Jalovaara / Aamulehden arkisto
Valoviikot alkavat: Hiedanranta ensi kerran mukana, Valogalleria on juhlavuoden kunniaksi sinivalkea ja laajempi kuin koskaan

Hämeenkadun valopallot levittäytyvät ratikkatyömaan kohdalta Hämeenpuistoon.

Raili RothAamulehti

Tampereen Valoviikot alkavat perjantaina 27.10. kello 19. Koskipuiston avajaisten pääesiintyjä on Diandra ja juhlapuheen pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen. Tampereen 52. Valoviikot kestävät 11.3. saakka.

Yleisö seuraa avajaisia Koskipuiston Cumulus Koskikadun puolelta. Hämeenkadun jalkakäytävän pohjoispuoli ja Patosilta suljetaan juhlan ajaksi. Järjestäjät neuvovat katsojia tulemaan keskustaan linja-autolla, jotta ruuhkilta vältytään.

Tampereen Taidemuseon ja Visit Tampereen Valogalleria levittäytyy Valoviikkojen ajaksi keskustan läntisiin kortteleihin. Suomi 100 -juhlan kunniaksi teemana on Sininen ja valkoinen. Valogalleriassa on teoksia 15 taitelijalta.

–Valoteokset tulevat suurimmaksi osaksi kosken ja Hämeenpuiston väliin. Kaikki teokset ovat Tampereen kaupungin hallinnoimista kokoelmista. Teokset heijastetaan talojen seinille. Saattaa siellä pilkahtaa muutakin väriä kuin sinivalkeaa, kertoo Tampereen Taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Olympiakorttelin Pinnalla-muraali valaistaan valoviikkojen ajaksi Satakunnankadulla.

Tullikamarin aukion, Tammelantorin, Aleksis Kiven kadun ja Hatanpään valtatien pylväisiin asennetaan valokoristeet, Tuomiokirkonkadulle tulee valoheijastuksia ja jäälyhty, Itäinen katu valaistaan vaijerivaloin sekä Kuninkaankadun valohunnut palaavat.

Valopallot leviävät Hämeenpuistoon

Tänä vuonna juhlavaloja tulee myös Hiedanrannan tehdasalueelle.

–Kartanon eteen tulee valokuvioita ja Vaasan tielle näkyvän tehtaan julkisivu valaistaan. Myöhemmin valoja tulee myös laiturille ja muihin rakennuksiin, kertoo Keskustahankkeen projektipäällikkö Markus Joonas.

Ratikkatyömaan valopallot siirtyvät Hämeenkadun päästä Hämeenpuistoon, koska niitä ei saada ripustettua remontin keskelle. Työmaan kohdalle tulee Valoviikkojen ajaksi uusia valokuvioita.

Pääkirjasto Metso valaisee Eila Hiltusen veistoksen Veden alla.

Näsinneula valaistaan 30.11.–1.12. osana Luminous-tapahtumaa. Tampereen näkötornin lisäksi juhlavalot saavat Töölönlahti Helsingissä, Olavinlinna Savonlinnassa, Kuusisaari Oulussa, Saana-tunturi Kilpisjärvellä ja Turun linna. Olvainlinna saa juhlavalaistuksen ensimmäisenä, jo 28.–29.11.


Kommentit (6)

  • Tähtitaivas

    Valot ovat lopulta luonnottomia, kun niitä on liikaa ja kaikkialla. Ihmisten terveyden kannalta, esim. melatoniinin tuotannon, olisi tärkeää saada aitoa luonnon pimeyttä, vain tähdet ja kuu.

  • Vähin äänin

    Mutta mihin on unohtunut kaupunkimme aikainen
    ”uusi, uljas: Vuores!”

    Sinne perämettien taakse kai.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio