Tampere

Hervannan vapaa-aikakeskus vaatii 20 miljoonan remontin – Pietilöiden suunnittelemissa rakennuksissa suunnittelu- ja rakennusvirheitä

Perusparannus on suunniteltu alkavaksi rakennus kerrallaan vuodesta 2023 alkaen.

Petri Vanhanen
Hervannan vapaa-aikakeskus vaatii 20 miljoonan remontin – Pietilöiden suunnittelemissa rakennuksissa suunnittelu- ja rakennusvirheitä

Punatiilinen rakennuskompleksi käsittää neljä arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnittelemaa rakennusta, joista kolme on osin toisissaan kiinni keskikäytävää suojaavalla katoksella tai ulkoportaikolla.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereen Hervannan vapaa-aikakeskus on mittavan peruskorjauksen tarpeessa.

Yhteensä lähes 20 miljoonaa euroa maksavan remontin yhteydessä aiotaan myös tehostaa yli 30 vuotta sitten rakennetun vapaa-aikakeskuksen tilankäyttöä.

Hervannan toiminta- ja vapaa-aikakeskus sijaitsee Hervannassa osoitteissa Insinöörinkatu 38 ja Lindforsinkatu 5–7.

Punatiilinen rakennuskompleksi käsittää neljä arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnittelemaa rakennusta, joista kolme on osin toisissaan kiinni keskikäytävää suojaavalla katoksella tai ulkoportaikolla.

Rakennukset on tehty monessa vaiheessa. Ensimmäisenä vuonna 1979 valmistui vapaa-aikakeskuksen V-rakennus ja siihen kiinni rakennettu seurakuntakeskus.

Seuraavat rakennukset – E elokuvateatteri, K kirjasto ja T terveysasema – valmistuivat yhtenä rakennushankkeena kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1989.

Toimintakeskus eli terveysaseman rakennus T on jo peruskorjattu sisätiloiltaan vuonna 2016 ja ulkoa 2017.

Suunnittelu- ja rakennusvirheitä

Elokuvateatteri, kirjasto ja vapaa-aikakeskus ovat tulossa käyttöikänsä päähän paitsi teknisesti, myös toiminnallisesti.

Kuntoselvitykset ovat paljastaneet rakennuksista hankalasti ja kalliisti korjattavia suunnittelu- ja rakennusvirheitä. Osa tiloista kärsii myös sisäilmaongelmista.

Kymmenien vuosien kova kulutus, tekniset puutteet ja virheet ovat tehneet tehtävänsä. Tilat eivät enää taivu nykypäivän vaatimuksiin.

Hervannan toiminta- ja vapaa-aikakeskuksen tarjoamilla palveluilla on Hervannassa tärkeä rooli. Uutta rakennusta ei ole luvassa, joten nykyiset tilat on päätetty peruskorjata. Samassa yhteydessä tehdään myös toiminnallisia muutoksia.

Esimerkiksi kirjaston rooli kuntalaisten yhteisenä tilana vahvistuu. Perinteiset kirjastoaineistot ja hyllyt vähenevät, samalla kuin sähköiset aineistot lisääntyvät. Kirjastorakennukseen tulee myös taiteen perusopetuksen tiloja.

Tulevaisuudessa nuorisotilat sijoitetaan vapaa-aikakeskukseen. Muutoksella tavoitellaan toiminnallista yhteistyötä liikunnan ja nuorisotyön välillä.

Lähtökohtana on tilojen monikäyttöisyys ja joustavuus sekä tilankäytön tehokkuus.

Rakennus kerrallaan

Kaupungin talonrakennusohjelmassa hankkeille ei ole varattu investointirahaa ennen vuotta 2022, vaikka vapaa-aikakeskuksen kohdalla perusparannus tarvittaisiin pikaisesti.

Rakennustyöt on suunniteltu alkaviksi rakennus kerrallaan vuodesta 2023 alkaen. Vapaa-aikakeskus olisi käyttökunnossa vuonna 2024 ja muut rakennukset 6–7 vuoden kuluessa.

Vapaa-aikakeskuksen perusparannus on isoin urakka, joka maksaa 8,4 miljoonaa euroa. Kirjastorakennuksen remontti nielee 6,9 miljoonaa ja elokuvateatterin 1,25 miljoonaa. Rakennusten irtaimiston uusimiseen kuluu lisäksi 2,5 miljoonaa.

Yhteensä perusparannus nielee lähes 20 miljoonaa euroa.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi perusparannuksen tarveselvityksen jatkosuunnittelun pohjaksi torstaina.

Asiasta kertoi ensin Yle Tampere.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Viereinen Pietilöiden suunnittelema terveysasema on rakennettu uudelleen ainakin kahteen kertaan sisältä ja kertaalleen ulkoa. Viimeksi tänä kesänä vaihdettiin ulkoseinään joka ikinen tiili. Kuinka monta kertaa nämä pitää rakentaa käytännössä kokonaan uudestaan, ennen kuin todetaan, että eiköhän katsottaisi jotain toista ratkaisua. Paljonko on miljoonia palanut tähän?
    Vieressä ollut samojen mestareiden paloasema täyttyi vedellä joka sateella, kunnes palomiehet lähtivät muualle ja monttu alettiin hiekkaa täyteen. Että sellaista osaamista.

  • Nimetön

    Pietilöiden eläessä heidän töitään ylistettiin ja pidettiin maailmanluokan ykkös suunnittelijoina. Mutta eipä tainnut sitten ollakaan näin. Erikoiset muodot ja rakennelmat ovat tainneet tulla kalliiksi ja hankalasti korjattavaksi. Paljono nyt uskalletaan muuttaa alkuperäisiä suunnitelmia järkevimmiksi ja samalla toteutuskelpoiseksi. Arkkitehdeillä on liikaa sananvaltaa rakennuksissa varsinkin rakennustekniikkaa silmällä pitäen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio