Tampere

Hervannan Makkarajärven luonnonsuojelualue toteutuu sittenkin? Valtuustoaloitteen taakse yli puolet valtuutetuista

Timo Marttila
Hervannan Makkarajärven luonnonsuojelualue toteutuu sittenkin? Valtuustoaloitteen taakse yli puolet valtuutetuista

Jaakko Mustakallio (vihr.) ja Aleksi Jäntti (kok.) ovat eri mieltä valtuustoaloitteen tarpeellisuudesta.

Kati KalliosaariAamulehti

Valtuustoaloite Hervannan Makkarajärven luonnonsuojelualueen puolesta on saanut taakseen yli puolet valtuutetuista. Allekirjoituksia kerättiin Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.

–Aloitteen allekirjoitti yhteensä 41 valtuutettua. Valtuuston enemmistön tahtotila on, että luonnonsuojelualue perustetaan. Viranhaltijoilla on selkeä mandaatti valmistella valtuustoaloitteemme aloitevastaus siten, että luonnonsuojelualue perustetaan, kertoi Jaakko Mustakallio (vihr.).

Valtuustoaloitteen jättivät suojelupäätöksen puolesta viime joulukuussa äänestäneet kaupunginhallituksen jäsenet, eli Mustakallion lisäksi Olga Haapa-aho (vihr), Minna Minkkinen (vas) ja Suvi Mäkeläinen (kesk). He halusivat, että asia tulee uudelleen vireille.

Aloitteen allekirjoittivat kaikki vihreiden, vasemmiston, keskustan sekä vaihtoehto Tampereen valtuutetut sekä osa sdp:n, perussuomalaisten ja Tampereen puolesta ryhmien valtuutetuista. Sen sijaan kokoomuksen valtuutetuista yksikään ei allekirjoittanut aloitetta.

Hylkäyspäätös joulukuussa

Tampereen kaupunginhallitus hylkäsi joulukuussa yllättäen pitkään valmistellun esityksen uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta Hervantaan.

Kaupunki on valmistellut Hervannassa sijaitsevan Makkarajärvi-Viitastenperän alueen perustamista luonnonsuojelualueeksi yhdessä Pirkanmaan ely-keskuksen ja Pirkanmaan liiton kanssa jo vuosia.

Alue on 86 hehtaarin laajuinen ja kokonaisuudessaan Tampereen kaupungin omistama. Alueen rauhoittaminen luonnonsuojelualueeksi on osoitettu jo Tampereen kaupunginvaltuuston joulukuussa 2012 hyväksymässä luonnonsuojeluohjelmassa, Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 sekä Tampereen kaupunginvaltuuston viime toukokuussa hyväksymässä kantakaupungin yleiskaavassa 2040.

Esitys kaatui kaupunginhallituksessa äänestyksen jälkeen. Luonnonsuojelualueen perustamista vastustivat kaikki kokoomuksen, demarien ja perussuomalaisten edustajat.

Tarpeeton aloite?

Päätökseen kuitenkin lisättiin ponsi. Sen mukaan kaupunki pyrkii neuvottelemaan Kangasalan ja Lempäälän kanssa laajemmasta luonnonsuojelualueesta, johon osa Makkarajärven aluetta voisi kuulua.

Apulaispormestari Aleksi Jäntin (kok.) mukaan asian tuominen uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn ei olisi vaatinut valtuustoaloitetta. Ponnen toimeenpano kuuluu kaupunkiympäristön vastuualueelle. Palvelualue selvittää naapurikuntien kiinnostuksen yhteisen luonnonsuojelualueen perustamiseksi ja käy tarvittavat neuvottelut – jos kiinnostusta löytyy.

–Tunnustelun ja mahdollisten neuvotteluiden jälkeen asia tuodaan uudelleen päätöksentekoon ilman valtuustoaloitettakin. Neuvottelut on pyrittävä käymään vielä tämän kevään aikana, toteaa kaupunkiympäristön palvelualueesta vastaava Jäntti.

Yksityisiä maita

Jaakko Mustakalliota Jäntin vastaus ei tyydytä.

–Kokoomus yrittää tässä nyt vain pelastaa kaupunginhallituksen huonoa päätöstä. Toivomusponsi ei sido viranhaltijoita, vaan poliittisessa valmistelussa voidaan päättää, mitä asian kanssa tehdään.

Mustakallio muistuttaa, että Makkarajärven luonnonsuojelualueen perustamisesta on jo moneen kertaan päätetty, muun muassa luonnonsuojeluohjelmassa ja maakuntakaavassa.

–Kuntarajan takana olevat alueet eivät ole kuntien omistuksessa olevia maita. Vaikka Kangasala ja Lempäälä olisivat suopeita luonnonsuojelualueen laajentamisen suhteen, asia olisi maanomistajien hyvän tahdon varassa.

Aloitteen laatijoiden mielestä paras etenemistapa on perustaa luonnonsuojelualue.

–Sen jälkeen sitä voidaan vaikka pala palalta sitten laajentaa neuvottelemalla yksityisten maanomistajien kanssa.

Aloitteen tavoitteena on suojella alueen luontoa ja vahvistaa retkeily- ja virkistyskäytössä olevan lähimetsän säilymistä.

Edit kello 18:43. Lisätty tieto, että valtuustoaloitteen allekirjoitti 41 kaupunginvaltuutettua.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Kyllähän kokoomuslaiset luontoa haluavat suojella, alueilla, joihin heillä ei ole oikeuksia tai mitä ei voi myydä hyvään hintaan gryndereille eli hyville kavereille. Makkarajärven ja Hervantajärven läheiset alueet sopivat hyvin kokoomuslaisten mielestä suojeltaviksi, mutta ei alle kilometrin päästä rantaviivasta.

    hyvin kirjoitettu..

  • Nimetön

    Nyt kun Makkarajärven rannat suojellaan niin Eteläpuistosa saa antaa gryndereille vapaat kädet.
    Tässä muistuu mieleen 60-luvulla käytetty aforismi, ”pitkätukkaisia on helppo jymäyttää”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio