Auto ja liikenne

Henkilöautojen katsastusväli muuttuu tänä sunnuntaina: Tästä muutoksessa on kyse – uuden auton ensikatsastus vasta nelivuotiaana

Muutos tulee voimaan tämän viikon sunnuntaina. Yksityisten katsastustoimipaikkojen liiton puheenjohtaja uskoo, että alalla joudutaan ensi vuonna lomautuksiin, kun isolla osalla autoista on välivuosi katsastuksesta.

Jukka Vuokola
Henkilöautojen katsastusväli muuttuu tänä sunnuntaina: Tästä muutoksessa on kyse – uuden auton ensikatsastus vasta nelivuotiaana

Määräaikaiskatsastuksen rytmi muuttuu 20. toukokuuta alkaen. Auto pitää katsastaa ensimmäisen kerran neljä vuotta käyttöönottopäivästä, ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti. Vasta yli 10-vuotiaita ajoneuvoja aletaan syynätä vuosittain.

Kari HapponenAamulehti

Katsastussääntely muuttuu 20. toukokuuta. Uudistus harventaa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusväliä.

Uudistuksen mukaan auto pitää katsastaa ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti. Tämän jälkeen katsastus on vuosittain.

Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on pitänyt mennä ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla. Sen jälkeen on ollut välivuosi, ja viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain.

Katsastus

Katsastusta koskeva uusi asetus tulee voimaan 20. toukokuuta.

Määräaikaiskatsastusten väli harvenee.

Jatkossa yksityiskäytössä olevat, alle 3,5-tonniset henkilö-, paketti- ja erikoisautot sekä raskaat nelipyörät on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljä vuotta käyttöönottopäivästä, ja sen jälkeen kahden vuoden välein.

Yli 10-vuotiaat ajoneuvot on katsastettava vuosittain.

Asetuksen voimaantulon jälkeinen seuraava katsastus tulee kuitenkin suorittaa nykyisin voimassa olevien katsastusvälien mukaisesti.

Myös katsastuspäivän määräytyminen muuttuu.

Jatkossa auton seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisestä suoritetusta katsastuksesta, ei enää käyttöönottopäivän mukaan.

Jo tällä hetkellä oman auton seuraavan katsastuksen ajankohdan voi tarkistaa netissä Trafin sähköisestä asiointipalvelusta.

Kaikille autoille on määrätty seuraavan katsastuksen ajankohta, joka selviää auton katsastus- ja rekisteröintipapereista tai Trafin sähköisestä järjestelmästä rekisterinumeron perusteella.

Täytyy huomata, että vasta uuden lain aikana suoritettu katsastus siirtää auton uuden katsastusvälin piiriin.

–Mikäli auto on katsastettu helmikuun lopussa, eikä välivuotta ole, seuraava katsastus on suoritettava viimeistään vuoden 2019 helmikuun loppuun mennessä, sanoo erityisasiantuntija Teemu Toivanen Trafista.

Eli seuraavaan katsastukseen mennään sen mukaan, mitä edellisessä katsastuksessa on määrätty.

Jos haluaa, toukokuun 20. päivän jälkeen auton voi käydä katsastamassa haluamanaan ajankohtana, jolloin uudet katsastusajankohdat aletaan laskea tästä päivästä.

–Jos esimerkiksi haluaa siirtää auton katsausajankohdan syksyyn, niin voi tehdä, jolloin myös jatkossa katsastus on syksyllä, Toivanen sanoo.

Muutos antaa mahdollisuuden myös kikkailuun.

Jos 19. toukokuuta käy katsastamassa viisi vuotta vanhan auton, on se katsastettava vuoden kuluttua, mutta jos katsastaa auton 20. toukokuuta, on seuraava katsastus kahden vuoden kuluttua.

–Ajankohta antaa mahdollisuuden vaikuttaa siihen, osuuko välivuosi kuudenteen vai yhdeksänteen vuoteen, sanoo Toivanen.

Hän toteaa, että suurelle osalla ajoneuvoista välivuosi tulee vuodelle 2019, ja vastaavasti vuonna 2020 katsastukseen tulee enemmän autoja, jonka jälkeen vuosivaihtelu alkaa tasaantua.

Katsastusvälin harventamisella on taloudellisia vaikutuksia kuluttajille ja katsastusyhtiöille.

Trafin mukaan määräaikaiskatsastuksia tehdään vuosittain noin 2,7 miljoonaa. Uudistuksen arvioidaan vähentävän katsastusten määrää noin 400 000:lla.

Määräaikaiskatsastusten keskimääräinen hinta päästömittauksineen bensiiniautolla oli viime vuonna 64 euroa ja dieselautolla 72 euroa.

Vuositasolla euromääräinen vaikutus toimialalla olisi vähintään 25 miljoonaa euroa.

–Alle 10-vuotiaalla autolla ajava säästää joka toinen vuosi noin tankillisen verran rahaa, mutta toimialalle uudistus on kova suonenisku, sanoo tamperelaisen Kymppikatsastus Oy:n yrittäjä Pertti Oittinen. Hän on myös Yksityisten katsastustoimipaikkojen liiton puheenjohtaja.

Ottinen sanoo, että uudistuksella on dramaattinen vaikutus toimialalle, kun 20. toukokuuta jälkeen katsastettaville alle yhdeksänvuotiaille autoille tulee kahden vuoden katsastusväli.

–Ensi vuonna kokonaisvolyymistä viedään noin neljäsosa pois. Se tulee takaisin seuraavana vuonna, mutta aiheuttaa vaikeuksia, Oittinen sanoo.

Vuotta 2019 hän kuvaa "löysäksi" ja koko uudistusta älyttömäksi.

–Alalla joudutaan todennäköisesti lomautuksiin, ja vuonna 2020 työntekijöitä taas tarvitaan, sanoo Oittinen ja toteaa, että murrokseen on vaikea sopeutua hallitusti.

Hän myös epäilee uudistuksen johtavan siihen, että muutaman lähivuoden aikana liikenteessä on nykyistä enemmän katsastamattomia ajoneuvoja, koska autoilijat eivät tunne muuttuneita säännöksiä.

Oittinen pitää mahdollisena, että katsastusuudistus johtaa katsastusyritysten lopettamisiin.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli Trafin mukaan 521 katsastustoimipaikkaa. Määrä on ollut kasvussa, sillä vuonna 2013 toimipaikkoja oli 377.

Katsastusvälin harventamisen on epäilty heikentävän liikenneturvallisuutta. Toivanen myöntää tämän olevan mahdollista, mutta arvioi vaikutusten olevan niin pieniä, ettei niitä välttämättä edes kyetä havaitsemaan.

Uudistus juontaa juurensa EU:n katsastusdirektiiviin ja hallituksen tavoitteisiin purkaa sääntelyä.

–Autojen vikaantuminen liittyy voimakkaasti autojen ikään. Kymmenen vuoden jälkeen vikaantuminen lisääntyy voimakkaasti, sanoo Toivanen. SIksi kymmenen vuotta täyttänyt auto on katsastettava vuosittain.


Lue myös nämä


Kommentit (51)

  • Nimetön

    Ja vanhempien autojen katsastusväli tihenee käytännössä alle vuoteen.

  • Viljo

    Homma on ihanan ppp

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio