Tampere

Helle aiheuttaa ruuhkaa Tampereen matonpesupaikoille – Näin peset mattosi oikein: järvivedessä pesemistä kannattaa välttää sinileväaikaan

Tampereen kaupungilla on yhteensä 18 matonpesupaikkaa, joista kahdessa käytetään vesijohtovettä. Muilla paikoilla pesuvesi pumpataan järvestä. Vesi otetaan kuitenkin pohjasta, eli sinilevää ei pitäisi tulla mukana.

Mika Kanerva
Helle aiheuttaa ruuhkaa Tampereen matonpesupaikoille – Näin peset mattosi oikein: järvivedessä pesemistä kannattaa välttää sinileväaikaan

Tiina Mäenpää pesee mattoja ensimmäistä kertaa Halkoniemen pesupaikalla. Mäenpää myös kutoo itse mattoja. Viimeisin räsymatto valmistui viime talvena.

Markus MäkiAamulehti

Heinäkuun lämpimät ilmat houkuttelevat ihmisiä pesemään mattoja. Pesijöitä on riittänyt tällä viikolla jonoksi asti muun muassa Hervannassa ja Lielahdessa.

–Kyllä ihmisillä mattoja riittää. Vanha kansa sanoo, että matot pitää pestä ennen juhannusta, mutta kyllä matot kuivuvat hyvin näillä ilmoilla, Kraftpointin päivystäjä Jaakko Jokinen sanoo.

Kraftpoint vastaa Tampereen matonpesupaikkojen kunnossapidosta. Jokinen käy kaikki pesupaikat läpi vähintään kerran viikossa. Kierroksella tarkistetaan muun muassa altaiden tulpat, pesulaudat ja korokkeet.

–Tarvittaessa autan asiakkaita kantamaan mattoja ja nostamaan niitä kuivaustelineisiin, Jokinen kertoo.

Matonpesupaikoilla on sattunut kesän aikana jonkin verran ilkivaltaa. Suihkuputkia on väännelty ja pesualtaisiin on heitetty hiekkaa muun muassa Hervannassa ja Ala-Pispalassa.

–Ilkivalta teettää meillä noin 30 prosenttia työstä. Mattoja ei kannata jättää yöksi kuivumaan pesupaikoille, koska ne saatetaan varastaa, Jokinen sanoo.

Mika Kanerva
Kraftpointin päivystäjä Jaakko Jokinen on valmiina pyörittämään kampea, kun Tiina Mäenpää asettaa maton mankeliin.

Kraftpointin päivystäjä Jaakko Jokinen on valmiina pyörittämään kampea, kun Tiina Mäenpää asettaa maton mankeliin.

Sinilevä aiheuttaa iho-oireita

Halkoniemi ja Kämmenniemi ovat Tampereen ainoat matonpesupaikat, jossa pesuvesi tulee kaupungin vesijohdosta. Muissa paikoissa käytetään järvivettä, joka pumpataan putkea pitkin kaivoon. Imuputken päässä on suodatin, joka puhdistaa vedestä suurimmat epäpuhtaudet.

Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärvi ei suosittele järviveden käyttämistä matonpesuun. Kesäaikaan on syytä varoa sinilevää.

–Nykyinen suositus on se, että matot pestään rannan puolella, ettei pesuvesi rehevöitä järviä. Jos järvessä on sinilevälauttoja, vettä ei pitäisi käyttää lainkaan, koska siitä voi aiheutua iho-oireita. Lisäksi humuspitoisessa järvessä ruskea vesi saattaa värjätä vaalean maton, Kalliojärvi sanoo.

Jokisen mukaan Tampereen pesupaikoilla ei tarvitse pelätä sinilevää, koska pumput ottavat veden järven pohjasta ja sinilevää on vain pinnalla. Humus ja neulaset jäävät puolestaan suodattimeen.

–Kuuden vuoden aikana yhtään paikkaa ei ole suljettu sinilevän takia, Jokinen sanoo.

Käytön jälkeen matonpesuvedet menevät kunnan jätevesiverkostoon. Luontoon ei pesupaikalta päädy muuta vettä kuin se, mikä roiskuu pestessä. Pesualtaat pestään ympäristöystävällisellä pesuaineella.

Mika Kanerva
Halkoniemessä on useita kuivaustelineitä matoille. Aurinkoisella säällä ohut matto kuivuu muutamassa tunnissa.

Halkoniemessä on useita kuivaustelineitä matoille. Aurinkoisella säällä ohut matto kuivuu muutamassa tunnissa.

Uusi pesupaikka

Lentävänniemessä Halkoniemen matonpesupaikalla on keskiviikkoaamuna vielä paljon vapaata tilaa. Halkoniemen vanha pesupaikka purettiin kolme vuotta sitten ja uusi avattiin viime toukokuussa.

Tiina Mäenpää on saapunut paikalle puoli kymmeneltä pesemään mattoja. Hän oli huomannut paikan pyörälenkillä ja on nyt uudella pesupaikalla ensimmäistä kertaa.

–Tämä on paljon parempi kuin se vanha. Täällä on älyttömän hyvät kuivaustelineet, Mäenpää kehuu.

Mäenpää on pessyt mattoja viimeksi muutama kesä sitten. Räsymatot hän pesee itse, mutta kemiallista pesua vaativat matot hän vie pesulaan.

–Minulla on kuusi lastenlasta, joten etenkin keittiön mattoon tulee helposti tahroja.

Mäenpää huuhtelee maton huolella, vetää sen mankelin läpi ja ripustaa telineeseen kuivumaan muutamaksi tunniksi.

–Tästä matosta tuli ihanan puhdas.

Matonpesupaikat Tampereella

Ala-Pispala, Tahmelankatu

Alasjärvi, Teiskontien ja Irjalankadun risteys

Halkoniemi, Halkoniemen satama

Hirviniemi, Kirjoniementie

Iidesjärven eteläranta, Nekalantien ja Kuokkamaantien risteys

Iidesjärven pohjoisranta, Järvensivuntie

Kämmenniemi, Ullakonvainio

Olkahinen, Jenseninkatu

Peltolammi, Peltolammin pohjoispää

Perkiönlahti, Pohtolankatu

Rahola, Jurvalankatu

Rantaperkiö, Talvitie

Rauhaniemi, Rauhaniementieltä uimarantaan

Ryydynpuisto, Ryydynkadun ja Ritalankadun risteys

Suolijärvi, Suolijärvenkatu

Terälahti, Kapeentie

Tohloppi, Epilänkatu

Vehmainen, Sipinkuja

Näin peset mattosi oikein

Kysyimme Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Eija Kalliojärveltä ohjeet matonpesuun.

Aamulehti

Kuinka usein matot on syytä pestä?

–Kerran vuodessa yleensä riittää. Pesutiheyteen vaikuttaa maton materiaali ja se, missä tilassa mattoa pidetään ja onko perheessä pieniä lapsia tai lemmikkejä.

Miten erilaiset matot pestään?

–Jo mattoja hankittaessa on hyvä pyytää myyjältä hoito-ohjeet, josta selviää maton materiaali ja pesutapa. Kannattaa suosia mattoja, jotka kestävät vesipesun.

Milloin on paras aika pestä mattoja?

–Alkukesä on parasta aikaa, sillä silloin matot kuivuvat hyvin. Loppukesästä haittana on usein yökaste.

Millaista pesuainetta kannattaa käyttää?

–Matot voi pestä tavallisella pyykinpesuaineella, neutraalilla käsitiskiaineella tai mäntysuovalla. Jauhemaiset pesuaineet liotetaan pesuveteen ennen pesun aloittamista. Kannattaa suosia ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Mitä muita välineitä tarvitaan?

–Matot harjataan karkeahkolla käteen hyvin sopivalla harjalla kuteensuuntaisesti molemmilta puolilta päästä päähän. Huuhteluun tarvitaan sankoja tai vesiletkua. Matot voi pestä myös painepesurilla. Suosittelen myös käsineiden käyttöä, jos pesee useamman maton kerralla.

Mikä on yleisin virhe matonpesussa?

–Luulisin, että yleisin virhe tehdään jo maton hankintavaiheessa, eli ostetaan matto, jota ei sitten voikaan pestä. Myös värien mahdollista leviämistä ei huomioida ennen pesua.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Jarkko Anttila

    Tiätääkseni Järvensivuntiällä ei oo matonpesupaikkaa, mut kadulla Iidesranta sellane löytyy.

  • Nimetön

    Pohtolan Perkiönlahden pesupaikkaa korjataan, olis voinu juttuun laittaa ettei ole nyt käytössä. Ja että tämäkin on annettu yksityiselle, paljonko on säästetty, kysyy veronmaksaja?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio