Tiede

Harvinaiseen tutkimukseen osallistui yli 200 vauvaa Tampereen seudulta – Kasvoista kiinnostuneista vauvoista kasvaa empaattisia lapsia

Tampereen yliopiston tutkimusta lukuun ottamatta kattavaa pitkittäistutkimusta vauvaiän kasvojen havaitsemisen yhteyksistä lapsen sosiaalisen käyttäytymisen kehitykseen on tehty erittäin vähän.

Minna Jalovaara / Aamulehden arkisto
Harvinaiseen tutkimukseen osallistui yli 200 vauvaa Tampereen seudulta – Kasvoista kiinnostuneista vauvoista kasvaa empaattisia lapsia

Jo vastasyntyneet vauvat ovat kiinnostuneita ihmiskasvoista. Kuvituskuva.

Jussi SaarinenAamulehti

Vauvan tarkkaavaisuus ihmiskasvoja kohtaan on yhteydessä siihen, miten empaattiset piirteet kehittyvät lapsuusiässä. Näin todetaan Tampereen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Vauvat, jotka osoittivat enemmän tarkkaavaisuutta kasvoja kohtaan seitsemän kuukauden ikäisinä, osoittivat todennäköisemmin spontaania prososiaalista käyttäytymistä kaksivuotiaina. Heillä havaittiin myös vähemmän niin sanottuja tunnekylmiä piirteitä nelivuotiaana.

Seurantatutkimukseen osallistui yli 200 vauvaa Tampereelta ja lähikunnista.

Seitsemän kuukauden ikäiset vauvat osallistuivat silmänliiketutkimukseen, jossa mitattiin, kuinka kauan vauvojen tarkkaavaisuus pysyi kasvoja ja kasvonilmeitä esittävissä kuvissa.

Myöhemmin lasten sosiaalista kehitystä arvioitiin, kun he olivat kahden vuoden ja neljän vuoden ikäisiä. Arviot perustuivat silmänliikemittaukseen, havainnointitutkimukseen ja vanhempien haastatteluihin.

Prososiaalisuutta tutkittiin tehtävillä, joissa lapsella oli mahdollisuus auttaa ongelmiin joutunutta vuorovaikutuskumppania. Prososiaalisuus tarkoittaa käyttäytymistä, joka parantaa toisten ihmisten psyykkistä tai fyysistä hyvinvointia.

Tunnekylmiä piirteitä mitattiin vanhempien arvioimana. Tunnekylmät piirteet viittaavat suhteellisesti vähäisempiin empatian kokemuksiin toisia ihmisiä kohtaan.

Lue myös: Oletko ihmetellyt, miten vauvan aivot toimivat? Ensimmäisen kuukauden kehitys on huimaa – hermoliitoksia syntyy jopa 1,8 miljoonaa joka sekunti

Kattavaa tutkimusta tehty erittäin vähän

Tutkimuksessa selvisi, että kasvoihin kohdistuvan tarkkaavaisuus on voimakkainta seitsemän kuukauden iässä, mistä se vähenee kahden vuoden ikään mennessä.

Tarkkaavaisuus kasvoihin vauvaiässä ei kuitenkaan ollut yhteydessä toisen ihmisen mielen sisältöä ja tunnetilaa kuvaavien tarinoiden ymmärtämiseen nelivuotiaana.

Näyttää siis siltä, että vauvan tarkkaavaisuus kasvoihin liittyy erityisesti sosiaalisen käyttäytymiseen, mutta ei välttämättä kielellisiin sosiaalisiin kykyihin.

Jo vastasyntyneet vauvat ovat kiinnostuneita ihmiskasvoista. Kyky havainnoida ja tunnistaa kasvoilta erilaisia ominaisuuksia, kuten tunnetila tai henkilön identiteetti, kehittyy ensimmäisen elinvuoden aikana.

Vauvojen välillä on myös eroja, kuinka tarkkaavaisia he ovat toisten ihmisten kasvoja kohtaan.

Tampereen yliopiston tutkimusta lukuun ottamatta kattavaa pitkittäistutkimusta vauvaiän kasvojen havaitsemisen yhteyksistä lapsen sosiaalisen käyttäytymisen kehitykseen on kuitenkin tehty erittäin vähän.

Lue myös: Isä: Laula, juttele, heijaa ja pidä sylissä, siitä vauva kasvaa – Kaikki mitä teet vaikuttaa vauvan aivojen kehitykseen


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Empaattisuutta pitäisi saada lisää joka ikäryhmään ja sitä pitä7si opettaa pskollisena kouluissa. Ihmisten lisääntyvä töykeys ja itsekkyys pilaa muiden päivän ja henkilön elämän, jos ei ymmärrä ottaa muita huomioon. Kohteliailla käytöstavoilla pääsee jo pitkälle.

  • Utelias

    Voisiko jutun pohjana käytettyyn mahdolliseen artikkeliin viitata?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio