Tiede

Hälyttävä tutkimustulos Yhdysvalloista: Rasvamaksa yleistyy jo 8-vuotiailla lapsilla

Jo 3-vuotiaan lapsen ylipaino saattaa altistaa ei-alkoholiperäiselle maksasairaudelle alle 10-vuotiaana. Tutkimusryhmän johtaja kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota ylipainoon, ruokavalioon ja terveisiin elintapoihin jo hyvin varhaisessa iässä.

Colourbox
Hälyttävä tutkimustulos Yhdysvalloista: Rasvamaksa yleistyy jo 8-vuotiailla lapsilla
Vesa VanhalakkaAamulehti

Ylipaino 3-vuotiaana lisää riskiä sairastua rasvamaksaan jo 8 vuoden iässä. Tämä käy ilmi Yhdysvalloissa keskiviikkona julkaistusta uudesta tutkimuksesta.

–Lapsuusajan lihavuuden lisääntymisen myötä lastentautien osastollamme on ollut enemmän lapsia, joilla on merkkejä ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta, Columbian yliopiston lastentautien apulaisprofessori Jennifer Woo Baidal sanoo Columbian yliopiston välittämässä tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Pediatrics.

Ei ole vielä paljon tutkittu

Woo Baidalin johtamassa tutkimuksessa verrattiin toisiinsa 3-vuotiaiden lasten vyötärönlihavuutta sekä lasten maksa-arvoja 8 vuoden iässä.

Mukana oli 635 lasta Viva-tutkimushankkeesta. Viva on etenevä tutkimus, jossa seurataan yhdysvaltalaisia naisia ja lapsia Massachusettsin alueella.

Todennäköisyys ei-alkoholiperäisen rasvamaksan yhteydessä havaittaviin maksa-arvojen muutoksiin oli sitä suurempi 8-vuotiaana mitä ylipainoisempi lapsi oli ollut 3-vuotiaana.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on selvitetty rasvamaksan ilmaantuvuuden lisääntymistä nuorissa aikuisissa ja teini-ikäisissä, mutta hyvin nuorten lasten rasvamaksaisuutta ei ole vielä kovin paljon tutkittu.

–Monet vanhemmat tietävät, että ylipaino saattaa aiheuttaa tyypin 2 diabetesta ja muita aineenvaihduntahäiriöihin liittyviä sairauksia. Siitä on paljon vähemmän tietoa, että ylipaino hyvin nuoressa iässä saattaa aiheuttaa vakavan maksasairauden, Woo Baidal sanoo.

Uudessa tutkimuksessa mitattiin verikokeiden avulla maksassa syntyvää ja maksasairauksista viestivää ALT-entsyymiä.

Niillä lapsilla, joilla oli 3-vuotiaana keskivartalolihavuutta ja joiden paino nousi suhteessa enemmän 3 – 8 ikävuoden välillä, ALT-arvo oli suuremmalla todennäköisyydellä korkeampi kuin lapsilla, joilla ei ylipainoa ollut.

Tutkimuksessa mukana olleista 8-vuotiaista lapsista lähes neljäsosalla (23 %) ALT-arvot olivat normaalia korkeammat.

Ylipainoisilla 8-vuotiailla reilulla kolmasosalla (noin 35 %) maksan ALT-arvo oli korkeampi kuin normaalipainoisilla 8-vuotiailla.

Woo Baidal painottaa, että tulevien maksasaisairauksien ehkäiseminen olisi syytä aloittaa jo nykyistä nuoremmalla iällä. Erityisesti olisi syytä kiinnittää huomiota ylipainoon, ruokavalioon ja terveisiin elintapoihin.

–Tällä hetkellä paras tapa taistella sekä aikuisten että lasten maksasairauksia vastaan on pitää paino kurissa, syödä vähemmän valmisruokaa ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa.

Varsinaista lääkehoitoa ei rasvamaksaan ole.

Yleisin maksasairaus Suomessa

Yhdysvalloissa rasvamaksasta kärsii jo noin 80 miljoonaa ihmistä.

Suomessa jopa miljoona suomalaista kärsii rasvamaksasta.

Lääkärikirja Duodecimin mukaan rasvamaksasta puhutaan, kun rasvasolujen sisään on kerääntynyt liikaa rasvaa. Kun maksaan kertyy liikaa rasvaa, se voi suurentua.

Suomessa rasvamaksa on yleisin maksasairaus. Se todetaan noin neljäsosalla aikuisia.

Tavallisesti rasvamaksa todetaan 40 – 60-vuotiaana.

Ylipainoisten ihmisten määrän lisääntyessä rasvamaksaa tavataan myös Suomessa yhä useammin myös nuorilla aikuisilla ja lapsilla.

Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus.

Normaalipainoisista ihmisistä rasvamaksaa esiintyy 1 – 2:lla kymmenestä. Etenkin vyötärölihavilla rasvamaksaa esiintyy 7 – 8:lla ihmisellä kymmenestä.

Maksan rasvoittumisella on vahva yhteys myös tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekseen.

Yksi yleinen rasvamaksan aiheuttaja on runsas alkoholin käyttö. Ei-alkoholiin liittyvää maksarasvasairautta on todettu seitsemällä prosentilla 45 –74-vuotiaista suomalaisista.

Jos rasvamaksan taustalla on alkoholi, alkoholin nauttiminen on lopetettava.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Hedelmäsokeri ja glukoosi-fruktoosisiirappi ja muunneltu tärkkelys. Imeytyvät ja kerääntyvät maksaan herkemmin kuin ns. tavallinen sokeri. Näiden yhteydestä rasvamaksaan on jo tutkimuksiakin.

  • Annu

    Komppaan voimakkaasti OLIO nimimerkkiä! Näinhän se on ja todetaan vielä on vahva yhteys diabetekseen eli sokeritautiin ja mistähän muusta se 2-tyyppinen tulee kuin tästä ylenpalttisesta sokeristuvien tuotteiden nauttimisesta. Maksakirroosi on sitten asia erikseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio