Hallitukselta kädenojennus työttömille: Nämä neljä muutosta helpottaisivat yrittäjäksi ryhtymistä ja työn perässä liikkumista

Hallitus esitti eduskunnalle työttömyysturvalain muuttamista. Tarkoitus on helpottaa työttömien liikkumista työn perässä sekä yrittäjäksi ryhtymistä.

Hallitukselta kädenojennus työttömille: Nämä neljä muutosta helpottaisivat yrittäjäksi ryhtymistä ja työn perässä liikkumista
Jenna Keto-TokoiAamulehti

Hallitus on esittänyt tällä viikolla eduskunnalle työttömyysturvalain muuttamista aiempaa joustavampaan suuntaan. Tuoreen esityksen mukaan työtön saisi toimia 4 kuukautta yrittäjänä työttömyysetuudella. Lisäksi hallitus esittää lisätukea työn perässä liikkumiseen.

Näin muutos vaikuttaisi läpi mennessään työttömän elämään.

1. Yrityksen perustaminen ei estäisi työttömyysetuuden nostoa

Nykyisin pitkäkestoiseksi tarkoitettu päätoiminen yritystoiminta syö työttömän työttömyysedun heti. Lisäksi kaksi viikkoa ylittävä päätoiminen yrittäjäkeikka estää työttömyysetuuden nostamisen, mikä on hankala tilanne vasta yrittämisen aloittaneelle. Nykyisin myös sivutoiminen yrittäminen vaikuttaa työttömyysetuuden määrään ja työnhakijalle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.

Jatkossa määrittely päätoimisen ja sivutoimisen yrittäjän välillä tehtäisiin vasta 4 kuukautta yritystoiminnan aloittamisen jälkeen.

–Alkuvaiheen voisi kokeilla, lähteekö yritys käyntiin, ilman pelkoa työttömyysturvan menettämisestä kokonaan. Mahdollinen tulo kuitenkin soviteltaisiin jo neljän kuukauden aikana. Neljän kuukauden jälkeen olisi sitten jo näyttöä siitä, mihin työtunnit riittävät, sanoo esityksen valmistelussa mukana ollut Työ- ja elinkeinoministeriön vanhempi hallitussihteeri Timo Meling.

Neljän kuukauden yritystoiminnan jälkeen määriteltäisiin työmäärän perusteella, onko toiminta pää- vai sivutoimista.

2. Työn perässä liikkumiseen tukea

Hallitus pyrkii tekemään työn perässä liikkumisesta houkuttelevampaa korottamalla liikkuvuusavustuksen määrää ja laajentamalla soveltamisalaa.

Avustusta voitaisiin korottaa erityisen pitkien, eli 200 kilometriä suuntaansa menevien työmatkojen perusteella esimerkiksi vajaalla 5 eurolla päivässä. Käytännössä korotusta tullaan maksamaan tällä perusteella, kun henkilö muuttaa työn perässä.

Nykyisin liikkuvuusetuus on noin 30 euroa päivältä.

Liikkuvuusavustusta maksetaan nykyisin työttömälle, joka ottaa vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työn, jossa päivittäinen työmatka kestää yli 3 tuntia. Lisäksi liikkuvuusavustusta voi saada osa-aikatyöhön, jonka työaika on yli 18 tuntia viikossa ja jossa työmatka on vähintään kaksi tuntia päivässä.

Hallitus esittää, että jatkossa tukea saisi myös osa-aikatyöhön, jonka työaika on keskimäärin alle 18 tuntia viikossa. Näin olisi tarkoitus helpottaa myös vähätuntisten töiden vastaanottamista.

3. Työn alkuun liittyvään koulutukseen tukea

Esityksen mukaan liikkuvuusavustusta voitaisiin soveltaa myös, jos työn aloittaminen edellyttää työhön liittyvään koulutukseen osallistumista.

Avustus on ollut voimassa vuoden 2017 alusta. Tuki on ollut vähäisessä käytössä, mutta Meling kertoo, että hallitus on päättänyt tiedottamisen lisäämisestä.

4. Liikkuvuusavustusta korotettaisiin vanhemmille

Hallitus myös porrastaisi liikkuvuusasetuksen niin, että vanhempi voisi saada liikkuvuusavustukseen lapsikorotusta.

–Perheellisen kynnys lähteä toiselle paikkakunnalle töihin voi olla suurempi kuin lapsettomalla. Maksaisimme perheelliselle korotettua liikkumisavustusta noin 5 eurosta noin 10 euroon päivässä enemmän.

Voimaan vuodenvaihteessa

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2018. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta aloitti ehdotuksen käsittelyn tällä viikolla. Meling sanoo, että soraääniä esityksestä ei ole juuri kuulunut, mutta nyt päätös on eduskunnan käsissä.

–Työttömillä on varmasti hyviä ideoita yritystoiminnasta. Jos työtön ei ole uskaltanut yrittämistä etuuskohtelun epävarmuuden ja vaikean ennakoitavuuden takia, toivottavasti tämä madaltaa kynnystä sillä tavalla, että nyt uskalletaan, Meling sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (14)

  • Kela tappaa ihmisiä

    Työllistymisen suurin este on nytkin Kela, jonka päätöksiä ei voi ennakoida. Ehdotetut muutokset eivät eivät poista sitä ongelmaa. Jos ottaisit vastaan työn tai ryhtyisit yrittäjäksi, niin joudut elämään pelossa puolikin vuotta Kelan päätöksen pelossa, joka voi viedä kaikki tulot vuodeksi eteenpäin.

  • Erkki Martikainen

    ”Voin kokeilla yrittämistä vasta sitten, kun perustulo on tosiasia. Vasta sitten uskaltaisin.”
    Todella merkittävä kommentti joka osoittaa hyvin sen että yrittäjäksi ryhtyvän täytyy uskaltaa ”heittäytyä” epävarmuuden tilaan ja luottaa omaan osaamiseensa. Täytyy myös viihtyä vaikeuksissa tai ainakin sietää epämukavuuden olotilaa ja pettymyksiä . Jos sitä uskallusta ei ole ei todellakaan ole järkeä ryhtyä yrittäjäksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio