Hallinto-oikeus kumosi Valviran antaman varoituksen lääkäri Olli Pololle – "Tullut uutta tieteellistä tietoa"

Vastaanotto pysyy silti kiinni, ellei Valvira muuta päätöstä Polon toiminnan rajoittamisesta.

MINNA JALOVAARA
Hallinto-oikeus kumosi Valviran antaman varoituksen lääkäri Olli Pololle – "Tullut uutta tieteellistä tietoa"

Valvira päätti maanantaina 4. syyskuuta rajoittaa Olli Polon toimintaa.

Kati KalliosaariAamulehti

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut varoituksen, jonka sosiaali- ja terveydenhuollon valvontavirasto Valvira antoi tamperelaiselle lääkärille Olli Pololle vuonna 2015.

Oikeus palauttaa asian uudelleen Valviran käsiteltäväksi.

Ratkaisussaan oikeus toteaa, että vuonna 2013 alkaneen käsittelyn aikana on tullut uutta tieteellistä selvitystä, joka ei ole ollut Valviran tiedossa sen tehdessä valituksenalaista päätöstä.

–Nyt näkyy valoa tunnelin päässä. Olen perustanut toimintani uusimpaan tietoon ja hoitokäytäntöihin. Nyt saan toivottavasti maineeni ja uskottavuuteni lääkärinä ja tieteentekijänä palautettua, Polo toteaa.

Hallinto-oikeus toteaa myös, että päätöstä, johon saa hakea muutosta valittamalla, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

–Valvira oletti, että minun pitää ottaa varoitus huomioon jo ennen kuin se on saanut lainvoiman. Kun jatkoin toimintaani, he päättivät sulkea klinikkani.

Valvira päätti maanantaina 4. syyskuuta rajoittaa Olli Polon toimintaa.

Polo ei saa enää pitää yksityisvastaanottoaan tamperelaisella Unesta-klinikalla, jossa hän on hoitanut kroonista väsymysoireyhtymää (CFS) sairastavia potilaita.

Hän saa kuitenkin jatkaa toimintaansa julkisella puolella Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Sulku perustui varoitukseen

Toiminnan rajoitus perustui siihen, että Polo oli varoituksesta huolimatta jatkanut potilaiden hoitamista omilla, kokeellisilla menetelmillään.

Valvira katsoi, että hoidot vaaransivat potilasturvallisuutta, sillä ne eivät olleet yleisesti hyväksyttyjä ja lääketieteellisesti riittävän perusteltuja. Potilaiden hoidossa oli myös käytetty lääkeaineita, joiden käyttöaiheisiin CFS ei kuulu, mutta joilla voi olla vakavia haittavaikutuksia.

–Toivon, että Valvira nyt edes kuuntelisi lääketieteelliset perusteluni näille hoitomenetelmille. Ongelmaa ei ratkaista sillä, että tieteen eturintamassa kulkevat lääkärit vaiennetaan.

Polon mielestä myös Valviran päätös hänen yksityisvastaanottonsa sulkemisesta on laiton, koska toiminnan rajoittamista perusteltiin tällä nyt kumotulla varoituksella.

Toiminnan rajoitus on kuitenkin Valviran erillinen päätös. Ilman sen kumoamista Polo ei voi jatkaa toimintaansa yksityisellä puolella.

–Se vaikuttaa reseptien kirjoitusoikeuteen ja Kelan päätöksiin. Odotan, että asia saadaan mahdollisimman pian korjattua.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus ei ota kantaa kysymykseen, onko myös Valviran päätös Polon toiminnan rajoittamisesta lainvastainen.

–Hallinto-oikeus on arvioinut ainoastaan Polon saamaa varoitusta ja sen lainmukaisuutta, toteaa hallinto-oikeuden tuomari Tiina Hyvärinen.

Aamulehti ei lukuisista yrityksistään huolimatta ole toistaiseksi saanut Valviran kommenttia asiaan.


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • Amazedoitunut

    Lääketeollisuus ohjaa tai jopa määrää Valviran toimintaa, niin onko sitten ihme että ”hankalat” lääkärit vaiennetaan. Suomi rämpii muutenkin lääke- ja muun hoidon kanssa 70-luvun suosituksissa. Jopa euroopan ”kehitysmaat” hoitavat syöpiä ja kipuja nykyaikaisemmilla menetelmillä. Suomessa potilas saattaa jäädä eloon, mutta kipuja ja myrkyillä tapettuja soluja ei hoideta. Toinen asia on sitten suositukset joiden mukaan pitäisi ruokailla tai hoitaa itseään. Elintarviketeollisuus suosittaa ravintotottumukset ja lääketeollisuus hoitaa lääkkeillä seuraukset. Siinä Suomi pähkinänkuoressa vuonna 2017!

  • Xsiiiisus

    ”Hallinto-oikeus toteaa myös, että päätöstä, johon saa hakea muutosta valittamalla, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.” – Eli mikä päätös on se joka ei saa lain voimaa, AVI:n , käräjäoikeuden vai AVI:n?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio