Häirintä puhutti Aamulehden politiikkaillassa: "Tuntuu, että eduskunnassa on paljon henkilöitä jotka eivät ymmärrä syyllistyvänsä häirintään"

Aamulehden auditoriossa oli runsaasti yleisöä keskiviikkoiltana Politiikka pois peräkontista -tilaisuudessa.

Ossi Ahola
Häirintä puhutti Aamulehden politiikkaillassa: "Tuntuu, että eduskunnassa on paljon henkilöitä jotka eivät ymmärrä syyllistyvänsä häirintään"

Yleisö kuunteli tarkkaavaisena panelistien keskustelua Aamulehden politiikkaillassa.

Taneli KoponenAamulehti

Tilaisuuden aluksi puhuttiin seksuaalista häirintää vastustavasta #MeToo -kampanjasta ja eduskunnan asiaan liittyvästä keskustelusta Aamulehden vt. vastaavan päätoimittajan Jussi Tuulensuun ja artikkelitoimituksen päällikön Matti Mörttisen johdolla. Kansaedustaja Tiina Elovaaran (sin) mukaan eduskunnassa keskityttiin lähinnä häirinnän tuomitsemiseen ja paheksuntaan.

–Jäin itse kaipaamaan enemmän syiden ja ratkaisujen esittämistä. Omassa puheenvuorossani toivoin eduskunnalta konkreettista toimenpideohjelmaa asiasta, Elovaara sanoo.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus totesi, että #MeToo-kampanja tekee todennäköisesti häirintään syyllistyneet aiempaa varovaisimmiksi.

–Tärkeämpää on kuitenkin se, että häirinnän kohteeksi joutuneiden on nyt aiempaa helpompi kertoa asiasta, Isotalus sanoi.

Sdp:n kansanedustaja Sanna Marin kertoo esittäneensä lainsäädäntömuutoksia rikoslakiin. Hän sivusi puheenvuorossaan myös eduskunnassa tapahtuvaa seksuaalista häirintää.

–Tuntuu, että eduskunnassa on paljon henkilöitä jotka eivät ymmärrä syyllistyvänsä häirintään.

"Ole oma itsesi"

Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi totesi, että suurin osa häirinnästä tapahtuu tilanteissa, joissa henkilöiden valta-asemat ovat erilaisia. Jatkossa esimerkiksi asiattomuuksia puhuvat vallankäyttäjät tietävät olevansa suurennuslasin alla.

–Tästä seuraa, että (#MeToon) vaikutus on positiivinen, Nurmi toteaa.

Tilaisuudessa puhuttiin häirinnän lisäksi myös poliitikkojen ja median välisestä suhteesta. Perussuomalaisten puoluetoimiston edustaja Matti Putkonen kertoi auttaneensa 30 vuotta poliitikkoja toimimaan median kanssa.

–Yksi sääntö on ollut, että ole oma itsesi taustakeskusteluissa tai kun kamera käy. Silloin ei tule valkoista valhetta jossa kerrotaan asia nätisti tai jätetään se kertomatta, Putkonen sanoo.

Isotalus on Putkosen kanssa eri mieltä.

–Kun opetan tulevia esiintymistaidon opettajia, niin huonoin ohje on, että ole vain oma itsesi. Tässä tilanteessa ei voi olla samanlainen kuin kotona sohvan nurkassa televisiota katsoessaan.

Isotalus arvioi, että toimittajat pyrkivät tietoisesti rakentamaan hyviä suhteita poliitikkoihin. Tarkoituksena on saada poliitikot puhumaan luottamuksellisia asioita.

–Poliitikkoja leimaa valtava julkisuus, joka heidän pitää ottaa huomioon kaikessa, mitä he sanovat. Ei silloin voi olla jokaisessa tilanteessa ihan rehellinen tai kertoa kaikkea. On taitavuutta sanoa asioita epäselvästi tai jättää jotain kertomatta, Isotalus toteaa. Marinin näkemyksen mukaan politiikassa kannattaa pyrkiä toimimaan ilman valehtelua.

–Jos siitä (valehtelusta) jää kiinni, niin se murentaa luottamusta koko politiikkaan. Politiikassa pitää miettiä, että mikä on valehtelua, Marin sanoo.

Tilaisuuden lopuksi sivuttiin myös poliittisen vastuun kantamista. Tutkijatohtorin Johanna Vuorelman mukaan Suomessa on melko löyhä poliittinen vastuu.

–Äänestäjille voidaan luvata vaikka kuu taivaalta ennen vaaleja. Vaalien jälkeen julkinen painekaan ei vaikuta siihen, miten vastuuta pitäisi kantaa (lupauksista), Vuorelma sanoo.

Keskustelu

Aamulehden audiotoriossa järjestettiin keskiviikkoiltana Politiikka pois peräkontista -keskustelutilaisuus. Tilaisuuden juonsivat Aamulehden vt. vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu ja artikkelitoimituksen esimies Matti Mörttinen. Panelisteina olivat sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara, Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus, Sdp:n kansanedustaja Sanna Marin, Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi, Matti Putkonen perussuomalaisista ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Liikaa panelisteja,täten ei synny kunnon keskustelua/väittelyä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio