Grönlanti tunnustaa vihdoin joulupukin asuvan Suomessa: "Emme pysty kilpailemaan suomalaisten sirkuksen kanssa"

Grönlannin joulupukki laittoi lapun luukulle, ja nyt maasta myönnetään, että joulupukki asuu Suomessa.

Ilkka Laitinen
Grönlanti tunnustaa vihdoin joulupukin asuvan Suomessa: "Emme pysty kilpailemaan suomalaisten sirkuksen kanssa"

Maa myönsi vihdoin, että oikea joulupukki asuu Suomessa.

Jenna Keto-TokoiSTT, Aamulehti

Suomen ja Korvatunturin hegemonia Joulupukin oikeana asuinpaikkana on saanut lisävahvistusta juuri joulun edellä. Grönlantia pukin kotina markkinoinut matkailuorganisaatio Visit Greenland ilmoittaa, ettei Grönlanti pysty haastamaan Suomen ylivoimaista joulupukkiorganisaatiota.

–Me emme pysty kilpailemaan suomalaisten sirkuksen kanssa. Suomi voi meidän puolestamme pitää joulupukkinsa, sanoi Visit Greenlandin johtaja Lykke Geisler Yakaboylu Tanskan radiolle.

Etenkin tanskalaisten lasten mielissä joulupukki on jo pitkään asunut Grönlannissa. Geisler Yakaboylu luonnehtii suomalaista Joulupukki -konseptia "Disney-show'ksi".

Grönlannin Nuukissa sijaitsi vielä 90-luvulla Joulupukin toimisto. Sieltä lähetettiin vastauksia lapsille, jotka lähettivät pukille toivomuslistojaan.

–Se ei koskaan ollut mikään taloudellinen menestys, joten se lakkasi. Jos meiltä kysytään asiaa, niin me sanomme vielä, että joulupukki asuu Grönlannissa. Me emme vain enää käytä sitä aktiivisesti markkinoinnissamme, Geisler Yakaboylu sanoo.

Grönlannin pukin palvelutaso on päässyt viime vuosina heikentymään. Pukin toimisto pani konkurssin takia lapun luukulle, eivätkä lapset enää saaneet kirjeisiinsä vastauksia.

Edelleen matkailusivut mainostavat pukki grönlantilaiseksi

Gröönlantilaiset ovat uskoneet vakaasti, että aito pukki tulee Grönlannista. Vaikka Visit Greenlandin johtaja myönsi pukin Suomelle, edelleenkin useilla Grönlannin matkailuun liittyvillä sivustoilla sanotaan, että pukki asuu Grönlannin Nuukissa.

Esimerkiksi Greenland Travel -sivustolla sanotaan, että moni uskoo joulupukin tulevan Suomesta, mutta että uskomus on väärä. Sivuilla muun muassa kiusoitellaan Suomea asiasta ja toivotetaan Suomelle hyvää joulua, "vaikka pukki ei Suomessa asukaan".

Sivustolla myös väitetään, että joulupukki asuu pienessä kivimökissä Grönlannissa.

Myös Suomen ulkoministeriö tiedottanut kilpailusta

Muun muassa Suomen Ulkoasiainministeriö on huomannut joulupukkikilpailun ja julkaissut asiasta tiedotteen mediakatsauksessaan vuonna 2008.

Grönlannin turismi- ja elinkeinoelämäneuvosto on laatimassa uutta strategiaa, jonka avulla joulupukki yritetään markkinoida grönlantilaisena. Ensimmäisiä aloitteita voidaan odottaa tulevan vuoden kuluessa. Motiivit strategian taustalla ovat taloudelliset, ja joulupukin toivotaan edistävän Grönlannin turismia, ulkomaisia sijoituksia sekä tunnettuutta maailmalla.

Grönlannin turismi- ja elinkeinoelämäneuvoston johtaja myönsi tuolloin, että motiivit joulupukin omimiselle olivat taloudelliset.


Kommentit (5)

  • Sinterklaasen

    Suomessa Joulumaa -hankkeen edelläkävijä oli Niilo Tarvajärvi,. Sattumoisin syntynyt 6. joulukuuta.

  • pukki onkin muslimi

    Oikeasti joulupukki on Turkin Antalyasta nimeltään Saint Nikolaus.
    Antoi lahjoja lapsille 6 joulukuuta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio