Feministisen aktivistiryhmän Pussy Riotin jäsenet tunkeutuivat kentälle kesken jalkapallon MM-finaalin – vaativat ihmisoikeuksia

Aktivistiryhmä Pussy Riotin ryntäys kentälle oli mielenilmaus. Myöhemmin ryhmä julkaisi lausunnon sosiaalisessa mediassa.

FELIPE TRUEBA
Feministisen aktivistiryhmän Pussy Riotin jäsenet tunkeutuivat kentälle kesken jalkapallon MM-finaalin – vaativat ihmisoikeuksia

Jalkapallon MM-finaali Moskovassa keskeytyi, kun neljä ihmistä ryntäsi kentälle kesken ottelun.

Ida Kannisto

Venäläinen feministinen aktivistiryhmä ja punk-kokoonpano Pussy Riot on ilmoittanut olleensa vastuussa tunkeutumisesta kentälle kesken jalkapallon MM-finaalin. Moskovassa järjestetty Ranskan ja Kroatian välinen finaaliottelu keskeytyi toisen puolierän aikana, kun kentälle juoksi neljä ihmistä.

Kentälle rynnänneet olivat pukeutuneet virka-asua muistuttaviin vaatteisiin. Jokaisella oli yllään valkoiset paidat ja kravatit sekä tummat housut ja hatut.

Tilanne saatiin päätökseen pikaisesti, sillä järjestyksenvalvojat ehtivät kentälle hyvin nopeasti perässä. Ottelu jatkui vain noin minuutin viivästyksen jälkeen.

Kuvat, joissa järjestyksenvalvojat raahaavat pois kentälle juosseita, levisivät nopeasti internetissä ja kansainvälisessä mediassa.

Pian tapahtuneen jälkeen Pussy Riot -ryhmä ilmoitti Facebook-sivullaan olevansa teon takana. Ryhmä jakoi sosiaalisessa mediassa viestin, josta kävi ilmi, että teko toimi mielenilmauksena. Lausunnossa ryhmä viittasi esimerkiksi ukrainalaisen Oleg Sentsovin tapaukseen. Elokuvaohjaaja ja aktivisti Sentsov tuomittiin 20 vuodeksi rangaistussiirtolaan vuonna 2015. Häntä syytettiin terroristisesta toiminnasta Krimillä. Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014.

Lausunnossaan Pussy Riot esitti myös kuusi vaatimusta, jotka oli kohdistettu poliisille. Ryhmä on aikaisemminkin saanut huomiota Venäjän ihmisoikeustilanteen ja maan presidentin Vladimir Putinin kritisoimisesta. Vaatimuslistalla olikin muun muassa kaikkien poliittisten vankien vapauttaminen ja poliittisen kilpailun salliminen Venäjällä.

Aktivistiryhmä nousi suuremman yleisön tietoisuuteen vuonna 2012, Moskovassa tapahtuneen kirkkoperformanssin jälkeen. Tuolloin osa ryhmään kuuluvista sai Venäjällä vankeustuomiot.


Kommentit (1)

  • Jaspi

    Tälläkö niitä ihmisoikeuksia tulee – epäilen? Eihän näille anneta edes ruutuaikaa ja hyvä niin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio