Auto ja liikenne

Euroopan komission esitys: Kaikkiin autoihin pakolliseksi älykäs nopeudenrajoitin ja väsymysvaroitin sekä 9 muuta turvajärjestelmää

Kari Pitkänen
Euroopan komission esitys: Kaikkiin autoihin pakolliseksi älykäs nopeudenrajoitin ja väsymysvaroitin sekä 9 muuta turvajärjestelmää

Kaista-avustin on yksi pakolliseksi ehdotetuista turvajärjestelmistä. Sen saa moniin nykyautoihinkin ainakin lisävarusteena.

Kari Pitkänen

Jos Euroopan komission tuore esitys toteutuu, kaikki uudet henkilöautomallit varustetaan vuoteen 2021 mennessä peräti 11 uudella turvallisuusjärjestelmällä.

Pakollisiksi tulisivat esimerkiksi automaattinen hätäjarrutus, väsymysvaroitin, peruutuskamera tai -anturi sekä kaista-avustin, joka varmistaa auton pysymisen keski- ja reunaviivojen välissä.

Uusissa automalleissa olisi myös älykäs nopeudenrajoitin, jonka toiminta perustuu kulloisenkin tieosuuden nopeusrajoitukseen ja sen noudattamiseen. Lisäksi autojen suunnittelussa pitäisi ottaa huomioon mahdollisuus alkolukon asentamiseen.

Autoteollisuudelle heitetty haaste on keskeinen keino EU:n pyrkimyksessä tieliikennekuolemien ja nyt myös vakavimpien loukkaantumisten puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä.

Viime vuonna EU-maiden tieliikenteessä menehtyi 25 300 ihmistä. Arvioiden mukaan ensi vuosikymmenellä säästyisi kuolemalta saman verran ihmisiä, jos uudet turvamääräykset voidaan ottaa käyttöön suunnitellusti vuonna 2021.

–On elintärkeää, että jäsenvaltiot ja Euroopan parlamentti seisovat suunnitelman takana eivätkä annan periksi autoteollisuudelle, joka jo yrittää vesittää osan suunnitelmista, Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston ETSC:n toiminnanjohtaja Antonio Avenoso huomauttaa.

EU:n kolmanteen liikennepaketti korostaa ajoneuvoturvallisuuden lisäksi muun muassa tieinfrastruktuurin parantamista sekä liikenteen automaation kehittämistä.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Eikö tämä EU ymmärrä että kuljettajan kunto ja terveys ovat tärkeimmät asiat autoilussa.Elikä pitää keskittyä enemmän kuljettajaan kuin autoon.Nythän autoa saa ajaa melkein kuka vaan ja missä kunnossa vaan elikä ei välitetä lainkaan kuljettajasta.Armeijakin vapauttaa paljon mielenterveysongelmaisia mutta näillä kaikilla on kuitenkin kortti ja auto??tämähän on jo lain vastaista jos mielenvikaiset saa ajella.Ajokorttia hakevan pitää käydä myös psykiatrin vastaanotolla.

  • 2Fast4U2

    Suomessa nopeusrajoitukset ovat niin alhaisia, että EU:n kaavailemat laitteet pelkästään haittaisivat sujuvaa liikennöintiä. Onneksi tänne Kainuuseen eivät ole edes peltipolliisit vielä löytäneet, joten täällä sujuva liikennöinti jatkuu edelleen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio