Euroopan komissio selvittää kuinka laaja kannatus kesäajalla on – Näillä ohjeilla verkkokyselyyn vastaaminen onnistuu

Vastaajien ruuhka kaatoi palvelimet viime viikon lopulla, mutta nyt ne toimivat jälleen. Vastausaikaa on verkossa vielä elokuun 16. päivään saakka.

Hannu Mänttäri / Aamulehden arkisto
Euroopan komissio selvittää kuinka laaja kannatus kesäajalla on – Näillä ohjeilla verkkokyselyyn vastaaminen onnistuu

Kelloa siirretään seuraavan kerran 28. lokakuuta 2018.

Tuomo HyttinenAamulehti

Euroopan komissio selvittää paraikaa, millaista suosiota kellonajan siirto nauttii EU-maissa. Selvittämisen kuuluu olennaisena osana verkkokysely, johon saavat vastata muun muassa viranomaiset, yritykset, järjestöt ja tietysti tavalliset EU-maiden kansalaiset.

Vastaajien ruuhka kaatoi palvelimet viime viikon lopulla. Nyt ne toimivat jälleen.

Lue lisää: EU kyselee nyt mielipidettäsi siitä, pitäisikö kesäajasta luopua – Jos kellojen siirtely loppuu, jääkö Suomi kesä- vai talviaikaan?

Vastaaminen voi tuntua hankalalta, sillä menemällä kyselyn aloitussivulle eteen aukeaa englanninkielinen näkymä. Vaikka kielen vaihtaa englannista suomeksi, ovat vastausvaihtoehdot edelleen melko virkakielisiä.

Aamulehti kokosi oppaan, jolla kyselyyn vastaaminen helpottuu.

Kyselyyn pääset tästä linkistä. Kun klikkaat sen auki, avautuu seuraavanlainen näkymä:

Kuvakaappaus / EUsurvey

Aloitussivun oletuskieli on englanti. Vaihda kieli klikkaamalla oikeasta sivupalkista valikko auki ja valitse listalta suomi. Mobiililaitteilla kielen saa vaihdettua oikean yläkulman valikosta.

Kyselyn kielen pitäisi nyt muuttua suomeksi. Pääset eteenpäin painamalla nappulasta seuraava.

Kuvakaappaus / EUsurvey

Kirjoita ensin tietosi: etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja asuinmaasi.

Kerro myös, voidaanko vastauksesi julkaista joko henkilötietojen kanssa tai ilman henkilötietoja.

Kerro lisäksi, vastaatko kesäaikakyselyyn yksityishenkilönä vai edustatko kyselyssä jotain järjestöä, yritystä tai esimerkiksi viranomaista.

Pääset eteenpäin klikkaamalla seuraavaa.

Kuvakaappaus / EUsurvey

Nyt pääset antamaan mielipiteesi. Ensimmäisenä EU-komissio haluaa tietää, kuinka suhtaudut kellonajan siirtoon. Vaihtoehtoja on viisi, ja ne vaihtelevat erittäin myönteisestä erittäin kielteiseen. Voit myös ilmoittaa, ettei sinulla ei ole mielipidettä asiasta.

Seuraavaksi komissio kysyy, pitäisikö kellonajan siirto säilyttää vai pitäisikö siitä luopua. Ensimmäisen vaihtoehdon valitseminen tarkoittaa ääntä nykykäytännön puolesta. Toisen vaihtoehdon valinta taas kannattaa kellonajan siirtelystä luopumista. Komissio tiedustelee myös perusteluja mielipiteellesi.

Neljännessä kohdassa komissio haluaa tietää, kuinka tarpeellisena pidät mielipiteesi toteutumista. Arvion voi antaa asteikolla 0–10, jossa 0 tarkoittaa ei lainkaan tärkeää ja 10 erittäin tärkeää.

Lopuksi komissio tiedustelee, onko mielestäsi parempi siirtyä kesä- vai talviaikaan, jos kellonajan siirrosta päätetään luopua. Voit myös kertoa, jos et tiedä tai sinulla ei ole mielipidettä asiasta.

Pääset kyselyn viimeiseen vaiheeseen painamalla seuraava.

Kuvakaappaus / EUsurvey

Lopuksi voit kirjoittaa vapaasti kommentteja kellonajan siirrosta tai lähettää liitetiedostona lisätietoa tai näyttöä mielipiteestäsi.

Varmenna vielä lopuksi, ettet ole robotti, ja lähetä vastauksesi komission luettavaksi.

Kesäaika

Kesäaika on sata vuotta vanha keksintö. Ensimmäisenä sen otti käyttöön Saksa vuonna 1916, Britannia vuonna 1917 ja Yhdysvallat vuonna 1918.

Varsinaisen sysäyksen se sai 1970-luvun öljykriisissä. Kellojen siirtelyllä laskettiin säästettävän energiaa.

Useimmat Euroopan maat alkoivat käännellä kelloja vuonna 1980. Suomi seurasi perässä vuonna 1981.

Kesäajan ideana on siirtää kesäajan valoisat tunnit vastaamaan paremmin ihmisten valveillaoloa. Nukkumiseen käytetty aamun valoisa aika menee tavallaan hukkaan, jos kellon tuntiviisareita ei käännellä.

EU-jäsenmaissa talvi- ja kesäaikaan siirtyminen on syksystä 1997 saakka ollut standardoitu samoille päivinä. Talvikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina ja kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina aamuyöllä.

Venäjä siirtyi käyttämään kesäaikaa ympärivuotisesti vuonna 2011, mutta muutti sen ympärivuotiseen talviaikaan vuonna 2014.

Kesäaika ei ole myöskään käytössä Islannissa, Valko-Venäjällä, Intiassa ja Kiinassa.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • proffa

    Olisi tuokin voinut olla aika yksinkertainen niinkuin minäkin rasti ruutuun kyllä tai ei ? Ja niin että se olisi näkynyt ilman suurennusta ? Käväisi vaan mielessä että kun meidän päättäjät ovat yleensä tollaista ulkoisesti ainakin näyttävät ehtoopuolella heikkokuntoista porukkaa, jääköhän heiltä nämä säästöhommin aikaansaadut rypstykset kokonaan lukematta ?

  • Sepi

    Kysely tehty siten että kysymykset on mahdollisimman epäselviä. Eikö EU:ssa osata tehdä yksinkertaista kyselyä missä vastauksilla ei ole tulkinnan varaa? Esimerkiksi: haluatko luopua kesäajan käytöstä kyllä/ei.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio