Tiede

Etelämantereen jäävirtojen luonne on muuttumassa: jäähyllyt ovat entistä epävakaampia – "Ennemmin tai myöhemmin tämän täytyi tapahtua, sen olemme nyt nähneet"

Läntisellä Etelämantereella sijaitsevan Pine Islandin alueen jäävirrat etenevät kohti merta alati kiihtyvää vauhtia. Syyskuussa jääpeitteestä irti lohjennut valtaisa jäälautta on hajonnut yli 20 osaan hyvin nopeasti ja poikkeuksellisessa paikassa.

NASA Earth Observatory
Etelämantereen jäävirtojen luonne on muuttumassa: jäähyllyt ovat entistä epävakaampia – "Ennemmin tai myöhemmin tämän täytyi tapahtua, sen olemme nyt nähneet"

Tältä näytti jäätikkö Pine Islandin alueella Etelämantereella hetkeä ennen valtavan jäälohkareen irtoamista viime syyskuun lopussa. Railo, jonka suunnassa jäälautta leikkautui irti, etenee kuvan keskiosasta kohti kuvan yläreunaa.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Pine Islandin jäätikköalueesta Etelämantereella syyskuussa irronneen valtaisan jäävuoren nopea hajoaminen palasiksi on saanut tutkijat huolestumaan. Lohkareen nopean pirstaloitumisen lisäksi jäätikkötutkijoita huolestuttaa alueella parinkymmenen viime vuoden aikana tapahtunut muutos: jäähylly on ilmeisesti muuttunut merkittävästi aiempaa epävakaammaksi.

Etelämantereen länsiosassa sijaitseva Pine Islandin jäätikköalue on kiinnostanut tutkijoita pitkään, sillä jäävirrat kuljettavat siellä valtaisia jäämassoja sisämaasta rannikolle ja mereen.

Viimeksi kuluneiden reilun 20 vuoden aikana jäävirran ovat liikkuneet merta kohti kiihtyvällä nopeudella.

Ilmaston lämpenemisen myötä jäävirtojen alla olevan veden määrä on kasvanut. Tämä kiihdyttää jäävirtaamaa entisestään, sillä vesi toimii kuin jäälle lisää vauhtia antava voiteluaine.

–Se mitä näemme Pine Islandissa on huolestuttavaa, tutkija Robert Larter sanoo British Antarctic Surveyn tiedotteessa.

Tiedotteen yhteydessä välitettiin Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Copernicus Sentinel-1-satelliitin ottamista kuvista koottu animaatio. Animaatio näyttää, kuinka noin 270 neliökilometrin eli vajaan puolen Tampereen kokoinen jääkimpale on hajonnut reilussa parissa kuukaudessa yli 20 osaan.

Yleensä nämä valtaisat irronneet jäälautat ajautuvat pitemmälle merelle ennen hajoamistaan.

Syyskuussa irronnut lohkare hajosi kuitenkin vain muutaman kilometrin päässä irtoamispaikasta. Ilmeisesti merijää esti sen kulkeutumisen etäämmäksi merelle.

Larterin mukaan huolestuttavaa on, että suuren jäätikköalueen lohkeaminen on ilmeisesti ensimmäisen kerran vuosikymmeniin tapahtunut tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.

Taustalla on ilmeisesti jään sulaminen, oheneminen ja sen myötä alueen muuttuminen aiempaa epävakaammaksi.

Muutos tavassa, jolla jäätikkö lohkeilee

Kun jäätiköstä irtoaa iso alue, se lohkeaa yleensä jäävirran meren ylle kulkeutuneesta kelluvasta jäähyllystä.

Kun lohkare irtoaa, jäätikön etureuna on yleensä suurin piirtein samassa paikkassa.

Pine Islandin alueella on irronnut viimeksi kuluneet 20 vuoden aikana kolme valtavaa jäävuorta: 2001, 2007 ja 2013.

Jokaisella kerralla jäätikön etureuna on jäänyt suurin piirtein samaan paikkaan, mistä mantereen yltä tuleva jäävirta on sen jälkeen taas jatkanut etenemistään.

Nyt ei Larterin mukaan kuitenkaan käynyt niin.

–Jäätikön jatkuvan ohenemisen takia oli selvää, että ennemmin tai myöhemmin tämän täytyi tapahtua. Sen olemme nyt nähneet.

Larteria mietityttää erityisesti, että syyskuun lopulla irronnut valtaisa jäälohkare leikkautui irti jäähyllyyn ilmaantuneiden halkeamien ja railojen mukaisesti, eikä samassa paikassa, missä kolme aiempaa leikkautumista tapahtuivat.

–Tämä viittaa siihen, että jääpeitteeseen ilmaantuneiden railojen ja halkeamien vaikutus alueella on kasvamassa.

Iso muutos tasapainossa

Käytännössä muutos jäätikköjen vakaudessa tarkoittaa pitemmän päälle sitä, että mereen valuvien jäävirtojen lohkeamien jälkeinen jääpeitteen vakaa etureuna vetäytyy kohti mannerta ylle.

Samalla kiihtyy jään sulaminen.

–Vetäytyminen pienentää jäävirtojen valumista jarruttavaa vaikutusta. Tämä todennäköisesti johtaa jään entistä nopeampaan ohenemiseen ja siihen, että etureunan vetäytyminen kiihtyy.

Muutos on merkittävä, sillä Pine Islandin alueen jäätikkö on nopeinta vauhtia Etelämantereella sulava jäätikkö.

Alueelta valuu mereen joka vuosi noin neljäsosa kaikesta jäästä, minkä Etelämanner vuosittain menettää.

Tutkijoiden uumoilu alueen muuttumisesta epävakaammaksi saattaa saada uutta todistusvoimaa jo lähiaikoina, sillä Pine Islandin jäätiköllä on havaittu jo uusi, noin kolmen kilometrin pituinen halkeama.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Kommentit (3)

 • kolmas nimetön

  Toiselle nimettömälle:
  Ensimmäinen nimetön kommentoija on oikeassa. Otit vian ”sopivan” osan tutkimuksesta. Toki minäkin otan
  https://www.nasa.gov/content/goddard/antarctic-sea-ice-reaches-new-record-maximum
  Fakta on silti se, että siinä missä jäät sulavat jostain, niin lisää tulee. Isoja paloja lähtee koko ajan ja toisaalla tulee lisää. Kannattaa siis ottaa huomioon vuodenajat, jotka ovat eri kuin meillä ja merivirtaukset, jotka ihan mene aina samalla tavoin kuin meillä, koska lämpimällä vedellä kestää aikaa virrata ja sulattaa.

 • Toinen nimetön

  En ymmärrä, miksi edellinen kommentoija valehteli? Tuolla on niitä hänen kaipaamiaan mittauksia, ja kovasti on vähenemään päin ollut Etelämantereen jäätikkö viime vuosina:

  https://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio