Entisen Keva-pomon petossyyte norjalaisista lapsilisistä kaatui – muuttoilmoitus pelasti

Käräjäoikeus: Merja Kasoi (entinen Ailus) ei yrittänyt salata muuttoaan Suomeen

John Palmen / Alma Median arkisto
Entisen Keva-pomon petossyyte norjalaisista lapsilisistä kaatui – muuttoilmoitus pelasti

Merja Kasoi kertoi tehneensä muuttoilmoituksen oletuksella, että tieto välittyy myös Norjan NAVille. NAV vastaa Norjassa Kelaa.

STT

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt eläkevakuuttaja Kevan entisen toimitusjohtajan Merja Kasoin (entinen Ailus) petossyytteen. Syyttäjä vaati Kasoille ehdollista vankeusrangaistusta ja tuntuvaa sakkoa.

Kasoin tilille maksettiin yhteensä liki 19  000 euron arvosta Norjan lapsilisiä, vaikka hän ei enää asunut Norjassa. Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin riittävällä varmuudella näyttämättä, että Kasoi olisi syyllistynyt rikokseen salaamalla muuttonsa Norjasta.

Muuttoilmoitus pelasti

Kasoi muutti Norjaan pikkupaikkakunnalle silloisen miehensä ja lastensa kanssa, mutta palasi Suomeen vuonna 2002. Kasoi kertoi tehneensä väestörekisteriin muuttoilmoituksen ja olettaneensa, että tieto välittyy Norjan NAVille, joka vastaa Suomen Kelaa. Kasoi kertoi oikeudessa, ettei tiennyt, että hänelle maksettiin edelleen lapsilisiä norjalaiselle tilille. Hän kertoi kuulleensa ensimmäisen kerran toimittajalta, että lapsilisiä oli maksettu hänelle Norjasta yli 10 vuoden ajalta.

Kasoi lisäsi, ettei hänellä ollut 300  000:n vuosipalkallaan intressiä vaarantaa asemaansa tai uraansa Norjasta maksetuilla lapsilisillä.

Käräjäoikeus antoi painoarvoa muuttoilmoitukselle. Oikeuden mukaan se tukee kertomusta siitä, ettei Kasoilla ollut tarkoitusta salata muuttoa ja että hän ei ole toiminut tahallaan. Petos on rangaistava vain tahallisena, oikeus huomautti.


Kommentit (6)

 • Tavallinen kansa

  Tavallinen kansa ymmärtää, että kun kuntatyöntekijöiden eläkevaroilla maksetaan 300 000 €:n vuosipalkkaaa, voi Norjan tilille jättää pienen hätävaran. Siis jos kukaan ei huomaa.
  Kumpi on enemmän kyseenalaista: viedä kuntatyöläisten eläkerahat vai norjalaisten lapsilisät?

 • Nimetön

  On minullakin ollut pankkitili viime vuosituhannella Sveitsissä, en aktiivisesti seurannut sitä takaisin suomeen muuton jälkeen. Lopetin sen kun tuli tieto, että muuttuu maksulliseksi. Tämä noin 4 vuotta muuton jälkeen.

  Nykyisin minulla on edelleen tilit suomessa. En seuraa niitä aktiivisesti koska tiedän kulut jotka kuukausittain menee ja sen, että nuo kulut eivät tiliä tyhjennä. Vuosittain tilille ropsahtelee lisää rahaa sijoituksista joista saan ilmoituksen muutenkin.

  En myöskään aktiivisesti seuraa tiliäni nykyisessä kotimaassani. Edelleen siitä syystä, että tiedän tilillä olevan tarpeeksi rahaa niihin jatkuviin menoihin joita on. Jos eteen tulee isompi maksu tai ostotapahtuma (tai harkinta) niin silloin toki tarkistetaan, että mikä tilin tilanne oikeasti on.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio