Kolumnit

Ensin loppui ilma, sitten meni taju – Thaimaan pojista liikuttunut pakinoitsija kertoo nyt omasta ihmepelastumisestaan

Kolumni: Sääksjärven asukkaat soutivat paikalle pelastavina enkeleinä. Heidän ansiostaan tässä kirjoitellaan.

Ensin loppui ilma, sitten meni taju – Thaimaan pojista liikuttunut pakinoitsija kertoo nyt omasta ihmepelastumisestaan
Matti Pitko

Tham Luang -luolaston loukkoon jääneiden thaimaalaispoikien Villisika-nimisen jalkapallojoukkueen pelastusoperaatio herätti maailman. Yhtäkkiä tunsimme, että kyse on yhteisestä asiastamme, lapsista.

Lasten kautta herää herkimmin myötätunto, on kyseessä sota, pelastus tai huolenpito.

Pakolaisongelmaan herättiin tosissaan, kun turkkilainen kuvaaja Nilufer Demir kohtasi 2015 Turkissa Bodrumin satamakaupungin rannalla makaavan hukkuneen pikkupojan.

Vietnamin sodan kuuluisimman valokuvan otti Nick Ut kesäkuussa 1972, jolloin Yhdysvaltain tukemat Etelä-Vietnamin hävittäjät tekivät napalm-hyökkäyksen ja sytyttivät Trang Bangin kylässä tuleen yhdeksänvuotiaan Kim Puchin vaatteet. Tyttö juoksi shokissa alasti veljensä perässä.

Napalm-tyttö on tänään Kanadassa asuva kahden pojan äiti, jonka YK kutsui hyväntahdonlähettilääksi 1999.

 

Itsekin mietin, millaista olisi, jos olisimme Hakan junioreina juuttuneet maan alle loukkoon veden ja pimeyden keskelle.

Varmasti olisi pelätty, itketty ja kaivattu äitiä. Huoltajasta olisi tullut isähahmo, joka lohduttaa ja yrittää luoda uskoa. Paras ase epätoivoisessa tilanteessa on joukkuehenki, ja Niemisen Masi olisi keksinyt jotain hauskaa.

Itse olin ehkä elämäni pahimmassa loukossa, kun matkailukuningas Kalevi Keihäsen Sexavion-lentokone putosi Sääksjärveen aamuyöllä 1. elokuuta 1971.

Olin juttumatkalla Tapparan leiriltä Vierumäeltä Keihäsen tiluksille Kihniöön, mutta polttoaine alkoi loppua. Härmälän lentokentällä oli sumua, joten ohjaaja päätti laskeutua Sääksjärveen, sillä koneessa oli myös kellukkeet.

Koneen pyörät jäivät lentokoneen alle, jolloin kone kiepsahti katolleen ja vajosi järveen.

 

Emme päässeet ulos koneesta, ilma loppui, viimeinen vetoni keuhkoihin ja sitten meni taju. Sääksjärven asukkaat soutivat paikalle pelastavina enkeleinä. Heidän ansiostaan tässä kirjoitellaan.

Onnettomuus jätti jäljet. Näin vuosia painajaisia, sain lentopelon ja hissiinkin menen vain pakosta.

Pari kuukautta ennen Sääksjärven onnettomuutta Tampellan pakettiauto litisti Volkkarini tehtaan tiiliseinään. Kun paranin aivotäräyksestä, tarkoitus oli työkaverini kanssa mennä juttumatkalle laivalla Ruotsiin.

Kaveriani ei näkynyt lähtöpaikalla, joten menin soittamaan ovikelloa. Oven avasi rouva, joka ilmoitti, että olet pudonnut lentokoneella ja ollut autokolarissa, joten olen varma, että laiva uppoaa, joten meidän Yrjö ei lähde sinun kanssasi mihinkään.

Tulin tulokseen, että rouva on oikeassa. Lähdin ravintola Tammelan Voimaan.

Päivästä tulikin aika mukava.


Kommentit (5)

  • Lasten kautta

    Minun ensikontaktiksi maahanmuuttoon tulivat lapset, joten en pysty aivan samaan tylyyteen kuin monet muut. Peruskoulun opettaja ei valitse oppilaitaan vaan ne annetaan. Lasta ei pidä syyllistää siitä, että hän on Suomessa, kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti, se on ammattitaito- ja inhimillisyyskysymys.

    Vietnamin venepakolaiset olivat ensimmäisten joukossa ja vuosien vieriessä lopulta kansallisuuksia oli toistakymmentä. Thaimaastakin oli yksi reipas poika ja kun minä yritin vaivalloisesti tavata hänen thainkielistä nimeään, hän opasti minua aurinkoisesti hymyillen: sano Keng vaan. Thaimaalaiset ovat auttavaisia!

  • Nimetön

    Hieno kirjoitus Matti!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio