Ensimmäisen kierroksen presidentti aloittaisi jo helmikuun alussa – eduskunnassa on varauduttu tähän

Vaalien ja virkaanastujaisten väliin jäisi vain muutama päivä.

Kimmo Penttinen
Ensimmäisen kierroksen presidentti aloittaisi jo helmikuun alussa – eduskunnassa on varauduttu tähän

Presidentinlinnan seuraavan käyttäjän virkaanastujaiset voivat olla jo helmikuussa, jos vaali selviää ensimmäisellä kierroksella. Linna sai 100-vuotisen Suomen kunniaksi sinivalkoisen valaistuksen joulukuussa itsenäisyyspäivän alla.

Ossi Rajala

Suomen perustuslain mukaan tasavallan presidentti ryhtyy toimeensa valitsemista seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos tulevien vaalien ensimmäisellä kierroksella joku ehdokkaista saa yli puolet äänistä sunnuntaina 28. tammikuuta, peli on selvä ja virkaanastujaiset ovat heti seuraavan torstaina 1. helmikuuta.

Näin vaalien ja virkaanastujaisten väliin jäisi vain muutama päivä.

Eduskunnassa on varauduttu tähän mahdollisuuteen. Torstaille 1. helmikuuta on tehty täysistuntovaraus vaalin mahdollisen ratkeamisen takia.

Edellisen presidentin toimikausi päättyy seuraavassa vaalissa valitun presidentin ryhtyessä toimeensa.

Mahdollisen toisen kierroksen vaalipäivä olisi sunnuntai 11. helmikuuta ja virkaanastujaiset torstaina 1. maaliskuuta.

Perustuslaki vaatii valittua presidenttiä antamaan eduskunnan edessä seuraavan juhlallisen vakuutuksen:

–Minä --(nimi), jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä, perustuslaki linjaa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    On se vaan niin harmillista, jos presidentinvaali ratkeaa jo ensimmäisellä kierroksella. Silloinhan kansanedustajat joutuvat katkaisemaan lyhyen Joululomansa ja hilaamaan itsensä eduskuntaan seremonioita varten. On se vaan niin väärin, näitä raskaan työn raatajia kohtaan.

  • Barak Obaama

    Minä, Paavo Väyrynen, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio