Turun puukkoisku

Ensihoitolääkäri Juhani Tavasti hälytettiin auttamaan Turun iskun uhreja – Näki heti vammoista, että puukotuksessa oli jotain erikoista

Ensihoitolääkäri Juhani Tavasti meni Turun puukkoiskun jälkeen Kauppatorille tietäen, että siellä on puukotettu useita. Se miten tavalliselta torilla silti näytti, yllätti hänet. Teon poikkeuksellinen vakavuus selvisi kuitenkin pian.

MERJA OJALA
Ensihoitolääkäri Juhani Tavasti hälytettiin auttamaan Turun iskun uhreja – Näki heti vammoista, että puukotuksessa oli jotain erikoista

Ensihoitolääkäri Juhani Tavastin mukaan Turun puukkoiskun uhreja auttaneet olivat paitsi uskaltaneet toimia, myös osanneet toimia oikein. Hänestä on päivänselvää, että sivulliset pelastivat Turussa ihmishenkiä.

Heidi PesonenAamulehti

Kun ensimmäinen hälytys puukotuksesta Turun Kauppatorilla tuli perjantaina 18. elokuuta kello 16.04, ensihoitolääkäri Juhani Tavasti uumoili, että kyseessä on ihan tavallinen puukotus. Ajankohta, perjantai-iltapäivä, tosin tuntui hiukan erikoiselta.

Sitten ilmoituksia alkoi tulla lisää.

–Silloin alkoi nopeasti hahmottua, että tässä on nyt jostain omituisemmasta asiasta kysymys, Tavasti sanoo.

Ajoneuvoyksikkö, jossa Tavasti oli, jäi muutaman sadan metrin päähän Kauppatorilta odottamaan lupaa mennä tapahtumapaikalle. Ensihoito ei saa mennä väkivaltatilanteessa kohteeseen ilman poliisin lupaa.

Vaikka lupa tuli varsin nopeasti, minuutit tuntuivat pitkiltä.

–Kun oma substanssi on ihmisten hoitaminen ja kun kuulee, että siellä on kova tarve, niin kyllä ne olivat pitkiä minuutteja. Lisäksi niillä tiedoilla, jotka olivat saatavissa, oli epätodennäköistä, että kukaan ihan oikeasti pystyy takaamaan kohteen turvallisuutta, Tavasti kuvailee.

Aamulehti kokosi joukkopuukotuksen tapahtumat sekä tutkinnan tärkeimmät käänteet grafiikkaa, animaatiota sekä video- ja kuvamateriaalia yhdistäväksi runsaan kahden minuutin uutiskertaukseksi. Voit katsoa sen tästä:

 

Näytti tavalliselta toripäivältä

Kanta-Hämeen ensihoidon osastonylilääkärinä toimiva Tavasti on kymmenisen vuotta tehnyt muutamia vuoroja kuukaudessa Turussa lääkärihelikopteriyksikössä, joka tunnetaan nykyisin nimellä FinnHEMS 20.

Puukkoiskun tapahtuessa miehistö oli liikkeellä autolla. Toinen tehtävä Turun keskustassa oli juuri päättynyt.

Kun he luvan saatuaan menivät torille, ilmoitusten perusteella tiedettiin, että useita ihmisiä on puukotettu lukuisissa eri kohteissa.

–Torilla näytti omituisen normaalilta; kovin tavalliselta toripäivältä. Tuntui kummalliselta, että on paljon ihmisiä, jotka näyttävät viettävät ihan tavallista päivää, Tavasti muistelee.

Myöhemmin hän on ymmärtänyt, mistä ristiriitainen tilanne johtui. Tavasti korostaa, että kyse on vain hänen päätelmistään, mutta vaikuttaa siltä, että varsinaisia puukotuksia ei havainnut kuin kourallinen ihmisiä.

–Jälkikäteen ajatellen se on ihan ymmärrettävää. Väline oli hiljainen ja tapahtuma absurdi. Puukotuksen voi tehdä nopeasti ja vaivihkaa, ja se on niin epätyypillistä, että tapahtuneen nähneilläkin voi kestää tajuta, mitä tapahtui.

Moni heistäkin, jotka näkivät puukotuksen, näkivät vain yhden tilanteen. Siksi iso osa ihmisistä ei ehkä ymmärtänyt olevansa itsekin vaarassa.

Katarina Sällylä / Maps4News
Turun puukotushyökkäyksessä kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Kartta näyttää puukotusten tapahtumapaikat ja puukottajan etenemisen.

Turun puukotushyökkäyksessä kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Kartta näyttää puukotusten tapahtumapaikat ja puukottajan etenemisen.

Sivulliset pelastivat henkiä

Kun ensihoito pääsi potilaiden luo, vammat kertoivat karua kieltä teosta. Tavasti ei voi kuvailla vammoja tarkemmin, mutta ammattilainen näki heti, että nyt ei olla tekemisissä tavanomaisen puukko kädessä riehujan kanssa.

Tavasti perustelee tätä sillä, että ihmistä, joka panee hanttiin tai yrittää paeta, ei ole helppo tappaa puukolla. Se vaatii voimaa ja tarkkuutta, sillä kohdat, joihin pitäisi osua, ovat pieniä.

–Jälkikäteen tarkastellen kertoo jotain sen ihmisen toiminnasta, että muutamassa minuutissa onnistuu vakavasti haavoittamaan niin montaa ihmistä ja loppujen lopuksi tappamaan kaksi, hän sanoo.

Turun tapahtumien jälkeen on puhuttu paljon sivullisten ihmisten poikkeuksellisen rohkeasta toiminnasta. Tavastin mukaan sivulliset eivät ainoastaan uskaltaneet toimia, vaan myös osasivat toimia oikein esimerkiksi verenvuotoja tyrehdyttäessään.

–Niissä tapauksissa, jotka itse näin, oli annettu juuri sellaista ensiapua, jota kuuluikin antaa. On päivänselvää, että sivullisten toiminta pelasti ihmishenkiä. Eivätkä ainoastaan he, jotka antoivat ensiapua, vaan myös he, jotka tekivät hätäilmoituksia sekä seurasivat ja häiritsivät tekijää.

Tavasti näkee työssään myös sellaisia tilanteita, joissa julkisella paikalla avun tarpeessa oleva ihminen ei ole saanut apua tai se on tullut viiveellä. Miksi ihmiset nyt Turussa toimivat?

–En tiedä. Tämän kaiken kamaluuden keskellä se on ilahduttava ilmiö.

Se on ilmiö, jonka Tavasti toivoisi leviävän myös niihin pieniin tilanteisiin arjessa, kun huomataan, että toinen saattaa olla avun tarpeessa. Hänen mukaansa kyse on vain mielen asennosta, eikä siihen vaikuta, onko kyse isosta katastrofista vai jostain arkisemmasta, esimerkiksi maahan tuupertuneesta humalaisesta.

–Meillä on ehkä kollektiivisesti vähän uskalluksen puutetta ylittää henkilökohtaisen koskemattomuuden rajaa. Olisi valtavan hienoa, jos saataisiin sitä muutettua niin, että meiltä löytyisi rohkeutta käydä kysymässä, että tarvitsetko apua.

Useita tunteja paikalla

Turun puukkoiskussa viimeinen potilas oli matkalla sairaalaan noin puolen tunnin kuluttua siitä, kun ensimmäinen hälytys tuli. Tavasti kollegoineen jäi silti vielä useaksi tunniksi tapahtumapaikalle.

Tapaus oli niin poikkeuksellinen, että jouduttiin odottamaan, tuleeko vastaavia tapauksia mahdollisesti lisää ja selvittämään, että eri puolilla olleet uhrit on varmasti kaikki löydetty.

Tämä on Suomessa uutta ja vaatii myös uudenlaista varautumista.

–Tällaisessa tilanteessa emme pysty mitenkään ennustamaan, kuinka monta niitä tyyppejä on, mitä kaikkia välineitä niillä on käytössä, kuinka laajalla alueella ne toimivat, kuinka suurta vahinkoa ovat ehtineet saamaan aikaiseksi ja kuinka suurta saavat hetken päästä, Tavasti kuvailee.

Hän korostaa, että Turussa poliisin nopea toiminta oli tärkein ensihoidollinen toimi. Sillä teholla, jolla tekijä toimi ensimmäiset minuutit, jokainen lisäminuutti olisi tiennyt lisää uhreja.

–Meitä auttoi se, että poliisi otti tekijän kiinni aivan timanttisen nopeasti.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Jussi

    Erityisen hyvin sanottu, että arjen pienissäkin tilanteissa auttakaa lähimmäistä. Pulut ja lokit, joilla on jalka poikki tms. joutavat kyllä jäädä luonnon armoille siihen asti, että se kadulle kaatunut mummo on saatu nostettua ylös ja selvitettyä, että pääsee jatkamaan matkaa.

  • Nimetön

    Auttajille kaunis kiitos, lohduttavia ajatuksia sureville ja pyyhkeitä päättäjille!
    Kuunnelkaa kansalaisia, ongelmat ovat olleet tavan kansan tiedossa, ratjaisut myös, miksi päättäjät eivät halua nähdä asioiden oikeaa tilaa ennen kuin tapahtuu jotain näin peruuttamatonta???

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio