Ensihoitajat kohtaavat paljon törkypuhetta – suojaliivit suojaavat puukoilta ja tulitukselta

Selvityksen mukaan valtaosa auttajista joutuu nimittelyn ja uhkailun kohteeksi. Pirkanmaalla pukeudutaan joka kerta luoti- tai pistosuojaliiviin, jos tehtävään voi liittyä fyysistä uhkaa.

Timo Marttila
Ensihoitajat kohtaavat paljon törkypuhetta – suojaliivit suojaavat puukoilta ja tulitukselta

Kenttäjohtaja Sami Anttilan mukaan suojaliivit voivat suojata jonkin tasoiselta ampumiselta ja liivit esimerkiksi puukon pistoilta. Luodeilta suojaavia kypäriä ei ole yleisesti ensihoidon käytössä.

Anita SimolaTampere

Ensihoidon henkilöstöön kohdistuneiden uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä on noussut viime vuosina. Suuntaus näkyy erityisesti suurissa kaupungeissa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ensihoitokeskuksen ylilääkäri Sanna Hoppu kertoo näkemästään tuoreesta opinnäytetyöstä, joka kertoo karua kieltään.

Ensihoitajaopiskelija Tiia Leppänen Satakunnan ammattikorkeakoulusta oli haastatellut 66 Pirkanmaan alueen ensihoitajaa työtään varten.

–Tulosten mukaan kaikki vastanneet ensihoitajat olivat kokeneet jonkinlaisia uhka- tai väkivaltatilanteita työssään, vastaajista 36 prosenttia kuukausittain ja 44 prosenttia vuosittain. Valtaosa, eli yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista oli kokenut, että uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä on kasvussa. Tarkempia tilastoja tästä ei ole, Hoppu kertoo.

Alkoholin vaikutuksen alaisena olleet olivat suurin asiakasryhmä, kun kyse oli koetusta uhasta tai väkivallasta. Yleisimpiä muotoja olivat nimittely, uhkailu ja haukkuminen.

–Vain 7,6 prosenttia vastanneista ei ollut kokenut fyysistä väkivallan uhkaa.

Kypärä ja luotiliivi suojaavat

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ohjannut ensihoitopalvelua vuodesta 2013 alkaen. Tuolloin päivitettiin suojavarusteiden käyttömääräyksiä.

–Ohjeemme on, että kaikkiin niihin ensihoidon tehtäviin, joihin saattaa liittyä fyysistä uhkaa, pukeudutaan joka kerta luoti tai -pistosuojaliiviin. Liikenneonnettomuuksissa pukeudutaan heijastinliiviin ja suojakypärään. Suojakypärää käytetään myös kaikissa tehtävissä, joissa on vaara, että jotain putoaa tai kaatuu ensihoitajan päälle, Hoppu selventää.

Vaikka uhkailujen määrä on noussut ja väkivaltaan voi olla hankala varautua ennalta, ensihoito ei ole kärsinyt henkilöstön puutteesta.

–Ala on erittäin suosittu. Toki alanvaihtajia on jonkin verran, mutta yleisesti ottaen ensihoitajat viihtyvät työssään.

Hopun mukaan ensihoitajat ovat entistä tietoisempia vaaroista. Heitä koulutetaan havaitsemaan uhkaavat tilanteet ja työskentelemään niin, ettei fyysistä vaaraa syntyisi. Kun uhkaava tilanne on päällä, ensihoitajat poistuvat ja ilmoittavat asiasta poliisille.

Palo- ja pelastushenkilöstölle suositus välttää virkapukua vapaa-ajalla

Turun tapahtumien jäljiltä esimerkiksi sotilaille on annettu suositus, etteivät he kulkisi vapaa-ajallaan virkapuvussa. Sama suositus tuli alkuviikosta myös sisäasiainministeriöstä palo- ja pelastustyöntekijöille.

Hoppu sanoo, ettei sosiaali- ja terveysministeriö ole antanut suositusta ensihoitopalveluille.

–Ensihoitajat eivät yleensä kulje työvaatteissaan vapaa-ajalla, sillä niihin pukeudutaan vasta ennen työvuoron alkamista ensihoitokeskuksessa ja asemilla.

Hän korostaa, että työturvallisuus on ensisijaisen tärkeää.

–Vaikka näin on, niin ensihoitajia ei olla varustamassa sotilaiksi. Poliisi hälytetään tarpeen mukaan turvaamaan myös ensihoitajien työturvallisuus.

Kenttäjohtaja Sami Anttila esittelee ensihoitajien normaaleja suojavarusteita.

–Käytössämme olevat suojaliivit voivat suojata jonkintasoiselta ampumiselta ja liivit esimerkiksi puukon pistoilta. Niin sanottuja ballistisia kypäriä, jotka suojaisivat luodeilta, ei ole yleisesti ensihoidon käytössä.


Kommentit (3)

  • Kyytijulli

    Jaahas mutta aina kun lukee Ensihoitokeskuksen kommentteja Pirkanmaan ensihoitojärjestelmistä, niin aina tuntuu siltä kuin pyörä olisi vuonna 2013 keksitty uudestaan… kyllä täällä on osattu varautua, hoitaa ja suojautua ennen Ensihoitokeskuksen aloittamista, vai mitä Sanna…

  • Nimetön

    Mistähän tuo luotiliivi joka ikinen kerta pomppaa näihin juttuihin? Ei siitä suojaliivistä ole mitään vakavaa luotia pysäyttämään, korkeintaan jotain pienoiskivääriä. Sellaiset luotiliivit, jotka oikeasti pysäyttävät kiväärikaliiberin luodin, ovat aivan liian painavia ja hankalia noihin töihin, eikä sellaisia ole Pirkanmaallakaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio