"Emme pyydä mahdottomia" – Taysin apulaisylilääkäri kommentoi luomusynnyttäjiä, jotka kieltävät lapsen sykkeen seuraamisen

Jotkut äidit ovat kieltäytyneet lapsen sydänäänien tarkkailusta niin sanotuissa luomusynnytyksissä.

Jukka Ritola
"Emme pyydä mahdottomia" – Taysin apulaisylilääkäri kommentoi luomusynnyttäjiä, jotka kieltävät lapsen sykkeen seuraamisen

Taysin apulaisylilääkäri Jukka Uotila on sitä mieltä, että synnytyslääkärit eivät vaadi mahdottomia luomusynnyttäjiltä.

Jorma HuovinenAamulehti

Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkäri Jukka Uotila haluaa rauhoitella luomusynnyttäjiä sikiön sykkeen seurannasta synnytyksen yhteydessä.

Jotkut äidit ovat kieltäytyneet lapsen sydänäänien tarkkailusta niin sanotuissa luomusynnytyksissä.

–Pystymme suostumaan suurimpaan osaan luomusynnyttäjien toiveista, mutta ehdotonta vastakkainasettelua haluaisimme välttää syntyvän lapsen turvallisuuden takia.

Uotilan mukaan synnytyslääkärit eivät vaadi mahdottomia luomusynnyttäjiltä.

–Haluamme eliminoida hapenpuutteesta aiheutuvat riskit mittaamalla syntyvän lapsen sykkeen vähintään synnytyksen alkaessa, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa. Tämä ei mielestäni ole paljon pyydetty.

Suomen Gynekologiyhdistys on ilmaissut huolensa luomusynnyttäjien esittämistä toiveista. Syntyvälle lapselle riskejä aiheuttava ilmiö on lisääntynyt erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sekä Helsingin ja Tampereen seuduilla.

"Ongelmiin joudutaan harvoin"

Lukumääräisesti ei Jukka Uotilan mukaan puhuta monesta synnytystapauksesta.

–Sykkeen seurannasta ei sikiölle aiheudu minkäänlaista riskiä, ja onneksi vain ani harvoin joudutaan ongelmiin synnytyksen yhteydessä.

Kannanotto alkuvuodesta

Suomessa tehdään Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsenen Jukka Uotilan mukaan satoja synnytyksiä, joissa luomusynnyttäjän toiveet otetaan mahdollisimman pitkälle huomioon.

–Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta toivoisimme, että kriittisimpien hetkien seurannat voitaisiin toteuttaa yhteisesti keskustellen.

Suomen Gynekologiyhdistys ja Suomen Perinatologinen seura aikovat julkaista asiasta kannanoton ja toimintaohjeet vuodenvaihteen jälkeen.

Suomen Perinatologisen seuran tarkoituksena on edistää raskauteen, synnytykseen ja vastasyntyneiden hoitoon liittyvää koulutusta, tieteellistä tutkimusta ja käytännöllistä kehitystä sekä valvoa näiden potilaiden etuja.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

  • Nimetön

    Hei haloo! Kyllä ennenkin, kun synnytettiin ilman kaiken mittausta ja luonnollisten supistuskipujen lääkitsemistä, synnytettiin terveitä vauvoja.

    Itse synnytin kolme lasta 70-luvulla terveenä. Silloin ei ollut äidin supistuksiin mittauslaitteita, ei myöskään vauvan sykettä seurattu. 90-luvulla viimeisen synnyttäessäni molempia seurattiin, mutta en tuntenut oloani enkä vauvan oloa yhtään turvatummaksi.

    Tunnen synnytyksessä pahoin vammautuneen lapsen. Syy oli ihmisessä, anturit eivät auttaneet.

  • kiitollinen yli 25 vuotta

    aikanaan ollessani ns.odottavien ongelmaosastolla raskausmyrkytyksen vuoksi olin jonkin aikaa ns.piuhoissa ja sain supistuksia. koska olin oppinut lukemaan koneita niin hälytin apua sillä lapseni sydänäänet vähenivät supistusten aikana, lauantai iltana tuli lääkäri alle 10 minuutin; hätäsektiota ei tehty vaan suunnitelmallinen seuraavalla viikolla. jos asiaa ei olisi huomattu niin seuraukset olisivat ehkä olleet vakavat. jouduin kuitenkin vielä toisenkin lapsen kohdalla kysymään:kuka ottaa vastuun jos lapsi ei kestä ns.alasynnytystä. molemmat upeita yli 25 vuotiaita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio