Eläkejärjestelmän uusi pommi: Pätkätöitä tekeville ei kerry riittävästi eläkettä – Edessä eläkeläisköyhyys

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo, että eläkeläisköyhyys kasvaa rajusti tulevaisuudessa Suomessa. Syynä on työelämän murros. Kun pätkä- ja osa-aikatyöt yleistyvät, eläkettä ei kerry riittävästi.

Eläkejärjestelmän uusi pommi: Pätkätöitä tekeville ei kerry riittävästi eläkettä – Edessä eläkeläisköyhyys

Ensi vaalikaudella Suomessa on tarkoitus tehdä sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

Kirsi TurkkiHelsinki

Julkisen sektorin työeläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen pudottaa uuden pommin eläkekeskusteluun.

Kietäväinen sanoo, että tulevaisuuden eläkeläisköyhiä ovat nykyisin pätkätöitä tekevät, osa-aikaiset ja nollasopimuksilla työskentelevät. Heille ei kerry työeläkettä samoin kuin yhtäjaksoisia, pitkiä työuria tekeville kansalaisille, joita on tähän mennessä ollut enemmistö.

Eläkekeskustelun kärjessä on tähän asti ollut työeläkejärjestelmän kestävyys. Kierroksia keskustelu on saanut siitä, että kaikissa yhtiöissä maksettavat eläkkeet ovat tällä hetkellä jo suuremmat kuin yhtiöille maksettavat eläkemaksut.

Kietäväisen mielestä keskustelu eläkejärjestelmän kestävyydestä on lakaissut alleen yksittäisen työntekijän tulevaisuuden pohtimisen.

Pohdittava ensi vaalikaudella

Ensi vaalikaudella Suomessa on tarkoitus tehdä sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

–Tässä uudistuksessa työeläkkeiden muuttunut tilanne on otettava huomioon. Työeläkejärjestelmä ja sosiaaliturva on sovitettava yhteen.

Hän ei työeläkevakuuttajan edustajana esitä ratkaisumalleja, mutta korostaa, että vaihtoehtoja on monia. Ratkaisuja eläkeläisköyhien toimeentuloon voidaan hakea sosiaaliturvaetuuksista, esimerkiksi korottamalla kansaneläkettä tai takuueläkettä tai kehittämällä asumistukea. Vastauksia voi etsiä myös veropolitiikasta tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja lääkkeiden omavastuiden hintojen muutoksista.

–Nämä ovat poliittisia ratkaisuja. Yksi painottaa yhtä ja toinen toista. En halua lähteä tontille, joka ei minulle kuulu. Perusviestini on, että kun lähdetään uudistamaan sosiaaliturvaa, on katsottava myös tätä kokonaisuutta,


Kommentit (26)

  • Juupas

    Kysymys kuuluu onko meidän palkat liian pieniä suhteutettuna yhteiskunna tukiin? Täytyisikö pätkä ym. Vaan maksaa sama palkka kuin koko-aikaiselle?

  • leena.herranen36@gmail.com

    Olen kahden vammaisen lapsen äitinä ollut yli 40 vuotta ja pitkästi toistakymmentä vuotta ilman tuloja ja eläkekertymiä. Menetin koulutetun ammattitaidon ja jouduin uudelleen kouluttautumaan. Kun olin ansiotyössä ja ”omaishpoitajana” yhtäaikaa kokonaistyömäärä oli yliraskasta. Sairastuin ja jäin eläkkeelle. Erityisen suuren työmäärän vuoksi ei yhteiskunta ole hyväksynyt kaikkea työksi, vaikka aiheutin yhteiskunnalle omalla työlläni säästöjä. Eläke on 1090e/kk ja verotusten jälkeen , saan 967e/kk. Olen pahoillani, että yhteiskunta rankaisee ja vaatii köyhyyteen. Uskon, että meitä on monia omaishoitovastuulla köyhtyneitä loppuelämään. Emme pääse demokratiaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio