Tiede

Kirurgit onnistuivat asentamaan vesipäisyyttä sairastavalle hylkeelle aivoista nestettä poistavan putken – Lisää elinaikaa saanut hylje toipuu hyvää vauhtia

Kalifornian rannikolta löytyi neljä vuotta sitten hylje, joka oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä voitu päästää takaisin mereen. Vesipäisyyttä sairastavan, Ziggyksi nimetyn hylkeen tila paheni vuosi vuodelta, joten se päätettiin leikata. Leikkaus tehtiin marraskuussa.

Mystic Aquarium
Kirurgit onnistuivat asentamaan vesipäisyyttä sairastavalle hylkeelle aivoista nestettä poistavan putken – Lisää elinaikaa saanut hylje toipuu hyvää vauhtia

Ziggy valmisteltiin leikkaukseen huolella ja isolla porukalla.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Yhdysvalloissa on tehty leikkaus, jossa vesipäisyyttä sairastavalle turkishylkeelle asennettiin aivoista nestettä poistava putki.

Pitkään hydrokefaliaa, eli vesipäisyyttä, sairastaneen Ziggy-hylkeen kunnon kerrotaan kohentuneen leikkauksen jälkeen. Sen toipuminen on edistynyt hyvin.

–Ziggy edistyy joka päivä. Se syö jo hyvin. Se liikkuu, ja sen uintiliikkeet vaikuttavat normaaleilta. Neurologisen kohtaukset eivät ole leikkauksen jälkeen enää lisääntyneet, Mystic Aquarium -kotiakvaarion johtava eläinlääkäri Jen Flower kertoo.

Ziggy leikattiin 20. marraskuuta. Operaatiota johtivat Tuftsin yliopiston eläinlääketieteellisen Cummings-keskuksen kirurgit.

Mystic Aquarium
Leikkaus kesti reilun tunnin.

Leikkaus kesti reilun tunnin.

Löydettiin Kaliforniasta

Pohjanmerikarhu Ziggy löydettiin Kalifornian rannikolta neljä vuotta sitten. Tuolloin turkishylkeen kunto arvioitiin niin huonoksi, ettei sitä voitu laskea takaisin mereen.

Myöhemmin merikarhu kuljetettiin itärannikolle New Yorkin koillispuolella sijaitsevaan Mystic Aquarium - merieläinpuistoon.

Koska Ziggy ei selvästikään voinut hyvin ja sillä oli neurologisia kohtauksia, sen aivot tutkittiin magneettikuvauksella.

Kuvat paljastivat, että Ziggy sairastaa hydrokefaliaa eli vesipäisyyttä.

Alonso Nichols/Tufts-yliopisto
Leikkausta johti kirurgi Ane Uriarte.

Leikkausta johti kirurgi Ane Uriarte.

Vesipäisyys on keskushermoston kehityshäiriö. Sen aiheuttaa aivoselkäydinnesteen puutteellinen nestekierto. Aivokammioihin kertyvä selkäydinneste lisää painetta aivoissa. Tämä uhkaa aivojen normaalia toimintaa.

Ihmisellä vaikeata vesipäisyyttä hoidetaan asentamalla potilaan kallon sisään suntti, joka kuljettaa ylimääräisen nesteen aivokammioista vatsaontelon kautta takaisin verenkiertoon.

Sairaus paheni

Kun Ziggyn sairaus vuosien varrella paheni sen neurologiset kohtaukset lisääntyivät ja liikkuminen alkoi vaikeutua.

Ziggy kärsi myös sarjoittaisista päänsärkykohtauksista.

Uudet magneettikuvat paljastivat, että aivoselkäydinnestettä oli kertynyt jo niin paljon, että paikoin aivot olivat kokonaan nesteen peitossa.

Silloin Ziggy päätettiin leikata.

–Päätimme keskustelujen jälkeen asentaa Ziggyn aivoihin suntin nestettä poistamaan ja helpottamaan aivoihin kohdistuvaa painetta, leikkausta johtanut Tuftsin yliopiston neurokirirgi Ane Uriarte kertoo.

Paljon tutkimustyötä

Ihmisen lisäksi vesipäisyydestä on kokemusta esimerkiksi koirista ja kissoista, mutta hylkeiden, merileijonien tai mursujen hydrokefaliasta ei aiempaa dokumentoitua tietoa löytynyt.

Siksi kirurgit sekä operaatiossa mukana olevat lääkärit ja muut asiantuntijat joutuivat tutkimaan tarkkaan muista eläimistä saatuja kokemuksia leikkausta suunnitellessaan.

Ryhmä perehtyi tarkkaan myös hylkeen kallon luuston rakenteeseen, jotta kallo osattaisiin avata oikeasta paikasta ja jotta nestettä poistavalle suntille löytyisi paras mahdollinen sijoituspaikka.

Mystic Aquarium
Ennen leikkausta hylkeen kallon rakenteeseen perehdyttiin tarkkaan.

Ennen leikkausta hylkeen kallon rakenteeseen perehdyttiin tarkkaan.

Myös nukutusaineen käyttö oli suunniteltava tarkkaan, sillä hylkeen nukuttaminen leikkaukseen on haastavampaa kuin kissan tai koiran nukuttaminen.

Huomioon on otettava muun muassa merieläimen sukellusrefleksin vaikutus sydämen lyöntitiheyteen, verenpaineeseen ja hengitykseen.

Hoitajat mukana koko ajan

Leikkaus tehtiin perinpohjaisen suunnittelun jälkeen 20. marraskuuta.

Leikkausta varten Ziggy kuljetettiin reilun sadan kilometrin päähän Tufts-yliopiston eläinlääketieteelliseen keskukseen.

Mystic Aquarium
Ziggyn hoitajat pitivät merikarhusta hyvää huolta koko ajan ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.

Ziggyn hoitajat pitivät merikarhusta hyvää huolta koko ajan ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.

Ziggyn hoitajat olivat koko ajan merikarhun mukana sen kuntoa valvomassa ja sitä rauhoittelemassa, myös leikkauksen aikana ja sen jälkeen.

Itse leikkaus kesti vain reilun tunnin.

Kun Ziggyn kalloon oli porattu reikä, nestettä keräävä suntti asetettiin oikeaan asentoon täsmälleen oikeaan paikkaan hylkeen kallon sisään.

Mystic Aquarium
Suntti asennettiin tarkkaan etukäteen suunniteltuun paikkaan hylkeen kalloon poratun reiän kautta.

Suntti asennettiin tarkkaan etukäteen suunniteltuun paikkaan hylkeen kalloon poratun reiän kautta.

Sen jälkeen nestettä pois aivoista kuljettava katetri sijoitettiin kulkemaan ihon alla niskan kautta kohti hylkeen vatsaa.

Samalla asentuivat myös nesteen virtausta vatsaan säätelevät läpät.

Operaation jälkeen kerroskuvantamisella varmistettiin, että kaikki oli oikealla paikallaan.

Aivot eivät enää parane

Toimenpiteeseen päätettiin ryhtyä siitäkin huolimatta, että Ziggy ei koskaan parane sairaudestaan, sillä sen aivot ovat ehtineet jo vaurioitua pahoin.

Se kuitenkin tiedettiin, että onnistunut leikkaus saattaisi pysäyttää sairauden etenemisen. Tämä parantaisi merikarhun elämänlaatua.

Ziggy siirrettiin takaisin kotiakvaarioon leikkausta seuranneena päivänä. Siellä se on saanut toipua leikkauksesta omassa erillisessä rauhallisessa tilassa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että riski kannatti ottaa: Ziggy on toipunut leikkauksesta hyvin ja se voi selvästi paremmin kuin ennen leikkausta.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Mikrokefalia

Mikrokefalia eli vesipäisyys on keskushermoston häiriö. Sen aiheuttaa aivojen ja verenkierron välisen nestekierron ehtyminen.

Puutteellisen nestekierron takia aivo-selkäydinnestettä kerääntyy aivojen kammioihin. Tämä lisää painetta aivoissa ja uhkaa aivojen normaalia toimintaa.

Vesipäisyyden taustalla voi olla esimerkiksi synnynnäinen epämuodostuma tai joku muu selkäydinnesteen normaalin kierron estävä tukos. Tukoksen voi aiheuttaa verenvuoto aivoissa, kasvain tai päävamman tai tulehduksen synnyttämä arpikudos.

Hydrokefaliaan voi liittyä epileptisiä kohtauksia, kehitysvaurioita, psyykkisiä häiröitä tai sokeutuminen.

Ihmisellä vaikeaa vesipäisyyttä hoidetaan asentamalla aivoihin suntti, jonka kautta ylimääräinen neste aivoista kuljetetaan vatsaontelon kautta verenkiertoon.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Mikrokefalia on pienipäisyyttä eikä liity tähän uutiseen mitenkään 🙂

    Me joilla on hydrokefalia emme suosi vesipää termiä, sillä kysehän ei ole vedesta vaan nesteiden kertymisestä aivoihin, joka voi johtua lukuisista syistä. Minulla esim. oli kysta joka esti normaalin nestekierron, toisilla on aivokasvain tai joko muu sairaus joka johtaa hydrokefaliaan. Shuntteja on käytetty ihmisillä jo 50-luvulta lähtien 🙂

  • Nimetön

    Hieno artikkeli eläimen auttamisesta! 😊

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio