Kolumnit

"Eihän se ollut viinaa, vaan kokista" – Hymistelyä piispan rahankäytöstä

"Eihän se ollut viinaa, vaan kokista" – Hymistelyä piispan rahankäytöstä

Kolumni: Rehellistä ihmistä ei tarvitse ohjeistaa siihen, että omat ja työantajan rahat pidetään erillään, kirjoittaa Minna Ala-Heikkilä.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Taksimatkoja, ravintolalaskuja, kukkakaupan laskuja ja Kuninkaan sviitti. Coca-Colaa ja samppanjaa. Kateissa olevia kuitteja.

Laskutusta omalle yritykselle seurakuntavaalitilaisuuksista, joihin osallistumisen voisi katsoa lukeutuvan viranhoitoon ja kuukausipalkkaan.

Ulkomaanmatka, joka kesti lentolippujen mukaan viisi päivää, mutta päivärahat on peritty seitsemältä päivältä.

Tässä pieni otos 40 kysymyksestä, jotka hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen teki Helsingin piispalle Teemu Laajasalolle tämän Kallion seurakunnan johtavana pappina seurakunnan laskuun tekemistä ostoksista ja muusta rahankäytöstä.

Mitä on tapahtunut tapaus Laajasalossa? Asia on mennyt kovin vähällä penkomisella. Arkkipiispa hymisteli, että "vain avoimuudella voidaan luoda luottamusta kirkon varainkäyttöön" ja että "ohjeiden pitää olla ajan tasalla ja selkeitä".

Mitenkä olisi tuon avoimuuden sijaan sellainen asia kuin rehellisyys? Eikös se loisi aika kivasti luottamusta? Tuskin ketään kiinnostaa avoin selvitys siitä, mihin kirkonmiehet ja -naiset käyttävät seurakuntiensa varoja, kunhan heidän voidaan luottaa käyttävän niitä rehellisesti.

Eikä rehellinen ihminen tarvitse ohjeistusta siihen, että omat ja työantajan rahat pidetään erillään.

Jotakin perin merkillistä on siinä, millaisen suhtautumisen kohteeksi joutui Laajasalon rahankäytön esiin nostanut Johanna Korhonen. Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki vaati Huomenta Suomi -ohjelmassa, että " Korhonen ja piispa Laajasalo voisivat keskustella myös keskenään".

Aivan kuin kyse olisi Korhosen ja Laajasalon välisestä henkilökohtaisesta jännitteestä eikä Laajasalon kulmakarvoja nostavasta tavasta käyttää seurakuntalaisten verovaroja.

Tohtipa Rintamäki vielä muistuttaa, ettei Laajasalo ollut sentään ostanut viinaa, vaan kokista. Aivan kuin se olisi oleellista, ettei ole ostettu viinaa. Jos osoittautuu, että Laajasalo osteli omia ostoksiaan työantajansa ja veronmaksajien piikkiin, on ihan sama, olivatko nämä ostokset viinaa, kokista tai vaikka maitoa.

Näin keskinäinen suojelu toimii. Vähätellään tapahtunutta ja kyseenalaistetaan epäkohdat esiin nostavan henkilön motiivit. Leimataan kateelliseksi, kaunaiseksi tai nipottajaksi.

Minua ihmetyttää, miksi piispa Laajasalo on päästetty niin vähällä. Vaikutusvaltaisessa asemassa olevia ihmisiä on korvennettu vähemmästäkin. Mieleen nousee ilkeä epäilys syystä: ehkä moni muukin käyttää työnantajan luottokorttia kyseenalaisella tavalla.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Aamulehti on päättänyt välttää sukupuolittuneita, mies-päätteisiä sanoja ammateista ja tehtävistä. Siksi teksteissämme voi esiintyä totutusta poikkeavia ilmaisuja.


Kommentit (24)

  • Mitä tekee kirkon johto?

    Mitähän olisi seurannut, jos pappi tai kanttori tai vaikkapa kirkon tiloista vastaava henkilö olisi omaa elämäänsä rahoittanut kirkon luottokortilla. Erosin kirkosta, koska en hyväksy korruptiota tai kirkon antamaa hyväksyntää Laajasalon toimille. Missä on seuraukset tehdyistä härkeistä rikkeistä (voisi sanoa ehkä myös rikoksista, koska luvatta käyttänyt työnantajansa varoja omiin tarkoituksiinsa).

    Laajasalon esimiehet vaikenevat eli kirkko voisi myös tutkia heidän toimet, jotta puhdistetaan ilmapiiri ja annetaan kirkolle mahdollisuus palata oikealle tielle. Nyt tämä viittaa vahvasti korruptoituneeseen rakenteeseen ja siihen, että oman edun tavoittelu työnantajan eli kirkon kustannuksella on ns maantapa.

  • Nimetön

    Julkisten rahojen käyttämiselle yksityisiin tarkoitusperiin on ihan omat rikosnimikkeensä. Missä tahansa muussa julkisessa organisaatiossa olisi tehty tutkintapyyntö poliisille.

    Kyllä piispan palkalla voi ostaa ihan omat colansa. Tuskin tällaisesta työsuhde-edusta tai palkanlisästä on missään sovittu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio