"Ei todellakaan mikään jokamiehen puhelin" – Uusi iPhone X on kallis ja houkuttelee harvan ostamaan

Apple julkaisi eilen illalla Suomen aikaa kolme uutta puhelinmallia.

APPLE INC. / HANDOUT
"Ei todellakaan mikään jokamiehen puhelin" – Uusi iPhone X on kallis ja houkuttelee harvan ostamaan

Lippulaivamalli iPhone X on todennäköisesti vaihtoehto niille, jotka ovat kiinnostuneita teknologiasta tai innostuneita Apple-faneja. X:n ostajan on oltava valmis sijoittamaan puhelimeen yli 1 100 euroa.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Apple julkisti eilen kolme uutta puhelinmallia. Internetissä puhelimet on otettu vastaan innon ja kyllästymisen sekaisin tunnelmin. Lippulaivamalli iPhone X on herättänyt innostusta uudenlaisen ulkonäkönsä takia, iPhone 8 ja 8 Plus taas jonkinasteista kyllästymistä, sillä ne eivät eroa vanhoista malleista ulkonäöltään juuri lainkaan.

Internetissä iPhone 8 julistettiin hajoamaan jo kaupasta kotiin kannettaessa. Puhelimen molemmat puolet ovat nimittäin lasia.

Applen tuotteita vuosia käyttänyt ja seurannut Jukka Torvinen ei aio ostaa uutta lippulaivamallia. Hän arvioi, että hänen iPhone 7 Plussansa ajaa saman asian ja on vielä aivan toimiva. Vaikka puhelin sinänsä vaikuttaakin kiinnostavalta, hän ei aio sellaista hankkia.

Torvinen arvioi uuden X-mallin olevan harvojen puhelin jo hintansakin takia.

–Veikkaan, että moni ihminen, asiasta kiinnostuneita lukuun ottamatta, menee kauppaan vilkuilemaan puhelimia, katsoo hintoja ja päätyy sen perusteella ratkaisuun. Sieltä valitaan todennäköisesti Applen vanhempi malli.

–Tätä uusinta mallia katsoessa voi todeta, että ei todellakaan mikään jokamiehen puhelin.

Torvinen arvioi eilisen tilaisuuden perusteella, että Apple on astumassa samaan julkaisumalliin, jossa esimerkiksi Samsung on. Eli malliin jossa puhelinmalleja on valikoimassa useita kerrallaan.

Apple pelaa markkinoilla myös vanhoilla tuotteilla, joita myydään hieman aiempaa havemmalla, kun uusi malli tulee. Silti vanhatkin tuotteet ovat pitkään hintavia.

–Ennen päti vertaus siitä, että kuten Coca Colakin, myös Apple on samanlainen niin Yhdysvaltain presidentille kuin tavalliselle duunarillekin. Nyt vaikuttaa siltä, että Apple luo uudenlaista diversiteettiä eli vaihtelua tuotelinjaansa.

Hyvä esimerkki on puhelimen näyttö. Kun vertaillaan iPhone 8 - ja iPhone X -malleja. Lippulaivamalli on satoja euroja kalliimpi ja käyttää erilaista näyttötekniikkaa kuin iPhone 8. Kärjistettynä kalliilla saa uusinta tekniikkaa, kun hieman edullisemmalla viime vuoden mallista parannellun peruspuhelimen.

–IPhone X:n näyttö on sellainen, joka skaalautuu isoon tuotantoon vaikeasti. Nyt tuotiin markkinoille puhelin, joka on kallis ja saatavilla vasta marraskuussa.

Torvinen arvioi, että erilaisten puhelinten julkaiseminen useammin on Applelle pakollistakin, sillä sitä tekevät kaikki muutkin puhelinvalmistajat.

–Applen on pystyttävä tuomaan uusia puhelimia ja ominaisuuksia markkinoille nopeammin. Se tarkoittaa useampia puhelinsarjoja, kuten tässä nähdään. IPhone X näyttää nyt tietä sille, mitä ensi vuonna on tulossa.

Julkistuksessa ei yllätyksiä

Itse julkistustilaisuus ei tuonut juuri minkäänlaisia yllätyksiä Torviselle.

–Usein käy niin, että kaikki asiat tiedetään jo ennen virallista ilmoitusta. Niin kävi myös nyt. Jopa puhelinten nimet tiedettiin jo etukäteen, hän sanoo.

Puhelimet ja niiden ominaisuudet ovat suunnilleen sitä, mitä aiempien puhelinmallien julkistusten perusteella olisi voinut päätellä. Puhelimissa kaikki on hieman parempaa kuin edellisen vuoden malleissa.

–Kaikkea on edistetty. Puhelimet ovat tehokkaampia, kamerat ovat parempia ja lisätty todellisuus on tuotu puhelimiin paremmin. Samoin langaton lataus tuli siinä mukana.

Yllätyksenä tuli lähinnä se, että Apple käytti iPhone X:stä nimeä iPhone ten eli kymmenen, ei X.

–Se asettaa iPhone 8:n hieman outoon valoon. Nimi tietysti viittaa iPhonen 10-vuotiseen taipaleeseen.


Kommentit (3)

 • AMR

  Iphone on kallis, ymmärrän. Mutta sen tekniset ominaisuudet ja laatu ei hintaa selitä. Kilpailijat tekevät vastaavaa halvemmalla. (Joskus hieman myöhemmin, joskus aikaisemmin. Apple tosin väittää aina olevansa ensimmäinen kaikessa. (Olihan Apple ensimmäinen matkapuhelinvalmistaja, joka toi videopuhelun kännyköihin. Tosin vain LANissa, Nokialla kun vastaava toimi jo silloisessa mobiiliverkossa)).

  Myös Appletuotteiden kierrätettävyys on minimissä. Suurin osa osista on liimattu kiinni, ettei niitä normihuollossa voi vaihtaa tai korjata, joten on pakko ostaa uusi. Tosin kuin jokaikisellä muulla kilpailijalla.

  Iphonen hinta on kuin muotimerkeillä. Vuitton ja vastaavat maksavat merkin takia, mutta saman suorittavan ja rakenteeltaan vastaavan, tai jopa kestävämmän saa halvemmallakin.

  Maksa jos haluat, ei se minua haittaa. Itse haen hyvää suorituskykyä, en muotimerkkiä. Ei se tyhmä ole joka pyytää, vaan se joka maksaa. Joillakin status on vain tuollaisesta kiinni.

 • Nimetön

  Ja taas nämä hinnat ”unohtuvat” kun kamppeet hankitaan pitkällä maksuajalla. -Ei markka-aikaan olisi heti laittanut vuoden-parin välein ++6000mk puhelimeen.. kun se tuli ostettua rahalla. Nyt puhelin ostetaan osarilla, 20-30e/kk.. ei paljoa tunnu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio