Politiikka

"Ei ole reilua lähteä spekuloimaan sillä, onko tulossa vai menossa" – Tutkijan mukaan vihreillä on nyt tilaisuus jakaa vastuuta

Turun yliopiston yliopistonlehtori Jenni Karimäki ei usko, sairausloma horjuttaisi Aallon asemaa.

Silja Viitala / Aamulehden arkisto
"Ei ole reilua lähteä spekuloimaan sillä, onko tulossa vai menossa" – Tutkijan mukaan vihreillä on nyt tilaisuus jakaa vastuuta

Touko Aallolla ei ole kovin pitkä valtakunnallisen politiikan tausta. Tutkija Jenni Karimäen mukaan se voi tuoda paineita ja kasvattaa työkuormaa.

Anna Kilponen

Sairauslomalle uupumuksen vuoksi tänään torstaina jäänyt vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto avautui Facebook-sivullaan tilanteestaan.

–Olen tänään ilmoittanut jääväni lääkärin määräyksestä sairauslomalle. Olen uupunut ja nyt ymmärtänyt, että jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan. Minusta on tärkeää, että työssä jaksamisesta ja vaativaa työtä tekevien uupumisesta puhutaan avoimesti. Kukaan meistä ei veny loputtomiin, vaikka kuinka yrittäisi. Kenenkään, ei myöskään poliitikon, pidä vaarantaa terveyttään työn takia, Aalto kirjoittaa.

Hänen mukaansa puhumisen aika ei ole vielä, ja siksi hän vetäytyy myös sosiaalisesta mediasta.

"Ei ole reilua spekuloida, onko tulossa vai menossa"

Aallon uupumus on jo herättänyt spekulaatioita muun muassa siitä, millainen on hänen asemansa puolueen sisällä jatkossa.

Turun yliopiston yliopistonlehtori Jenni Karimäki ei usko, sairausloma horjuttaisi Aallon asemaa.

–Olisi hieman hassua lähteä sairausloman takia arvioimaan toisen mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Eihän kukaan tämmöistä tilannetta halua. Ei ole reilua lähteä spekuloimaan sillä, onko tulossa vai menossa, Karimäki sanoo.

Hän uskoo, että vihreissä ymmärretään Aallon tilanne.

–Heillä on kolme varapuheenjohtajaa, jotka varmasti pystyvät hyvin hoitamaan niitä tehtäviä, joita puheenjohtajalta nyt jää hoitamatta,

Sairausloman ajankohta ei ole ratkaiseva

Vaikka vaalit ovat edessä, ei sairausloman ajankohta Karimäen mielestä ole mitenkään ratkaiseva, sillä vielä ei ole akuutin kampanjavaiheen aika – se koittaa vasta myöhemmin keväällä.

–Jos puheenjohtaja palaa sairausloman jälkeen entistä ehompana, voi se olla parempi kuin se, että hän yrittäisi jatkaa väkisin.

Entäpä, riittääkö vihreissä vielä uskoa Aallon kykyyn luotsata puoluetta? Karimäki ei usko, että kukaan lähtisi tilannetta puoleen sisällä aktiivisesti hyödyntämään. Sen sijaan hän näkee tilanteen tarjoavan muille nyt mahdollisuuden ottaa vastuuta.

–Kun vihreät kävivät puheenjohtajakampanjaa puolitoista vuotta sitten, pitivät kaikki ehdokkaat esillä sitä, että vastuuta jaettaisiin puolueessa enemmän. Nyt sitä on sitten pakko jakaa ja muiden ottaa.

Mediaympäristö on muuttunut

Aallon lailla uupui myös perussuomalaisten entinen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, joka hoiti kahta ministerisalkkua puolentoista vuoden ajan. Vuoden 2017 maaliskuussa hän jäi sairauslomalle ja luopui oikeusministerin salkustaan.

Politiikan kuormittavuus on noussut esiin myös julkisuudessa. Esimerkiksi muutamat eduskunnasta jättäytyneet konkaripoliitikot ovat nostaneet esiin sen, että politiikan keskustelukulttuuri ja ilmapiiri ovat muuttuneet.

Karimäki huomauttaa, että myös mediaympäristö on muuttunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

–Se on varmasti huomattavan kuormittava nimenomaan puolueen puheenjohtajille. Heidän oletetaan olevan melkein 24/7 tavoitettavissa ja kommentoimassa asioita. Jos et heti kommentoi, voi olla, että alkaa spekulointi, miksi hän on hiljaa. Siinä saattaa olla jaksaminen koetuksella.

Olisiko yksi syy Aallon uupumiselle hänen kokemattomuutensa politiikassa?

–Aalto on verrattain uusi kasvo politiikassa. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja eikä hänellä siis ole kovin pitkä valtakunnallisen politiikan tausta. Se varmasti tuo paineita ja kasvattaa työkuormaa. Usein puolueen johtoon noustaan vähän pidemmän poliittisen uran jälkeen.

Voisiko sairauslomasta seurata jotain hyvääkin esimerkiksi puolueen notkahtanutta kannatusta ajatellen?

–Tämmöinen tilanne ei ole henkilön itsensä valitsema. Jos olisi, hän olisi valinnut toisin.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    ”Joillakin uupumus tulee työ oloista, joihin ei itse voi vaikuttaa. Joillakin se tulee omasta käyttäytymisestä eri tilanteissa.”

    Juuri niin. Pitkää päivää se näytti tuo Aaltokin siellä Tukholman homoklubillakin painaneen eikä se uupumus silloin näyttänyt edes painaneen päälle. Mutta jos siitä sitten kansanedustaja saa vielä oikein lomaakin, niin mikäpä siinä on painaessa!

  • Ismo

    Eiköhän Aalto ole osoittanut että hänestä ei ole puoluejohtajaksi saati sitten ministeriksi tai muuksi korkean profiilin valtiomieheksi. Politiikolta vaaditaan paksua nahkaa. Eihän Aalto ole vielä edes rypenyt missään kunnon skandaaleissa! Kansanedustajaksi vaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio