Eduskunnan vieraslistat näyttävät kenellä pirkanmaalaisista kansanedustajista oli eniten vieraita: "Haluan työhöni tukea kentältä"

Eduskunnasta saadut vierailijatiedot ulottuvat toukokuusta 2016 vuoden 2017 huhtikuuhun. Pirkanmaalaisista kansanedustajia Harri Jaskarilla oli eniten tapaamisia.

Mauri Ratilainen
Eduskunnan vieraslistat näyttävät kenellä pirkanmaalaisista kansanedustajista oli eniten vieraita: "Haluan työhöni tukea kentältä"

Harri Jaskarin mukaan eri alojen asiantuntijoiden tapaaminen on tärkeätä siitä syystä, että heitä tapaamalla saa kokonaiskuvan päätöksenteon pohjaksi.

Taneli Koponen, Anita SimolaAamulehti

Kansanedustaja Harri Jaskarille (kok.) kertyi Pirkanmaan kansanedustajista eniten tapaamisia vuoden aikana eduskunnassa. Kärkipäässä tapaamismäärällä mitattuna ovat myös kansanedustajat Sofia Vikman (kok.), Arto Satonen (kok.) Pertti Hakanen (kesk.) sekä Tiina Elovaara (sin).

Tieto vierailumääristä perustuu Aamulehden saamiin eduskunnan vieraslistoihin. Open Knowledge Finland ry (OKFI) tietokanta sisältää yli 24 500 tapaamista vuoden toukokuun 2016 ja huhtikuun 2017 väliseltä ajalta.

Jaskarilla tapaamisia on tietokannan mukaan ollut noin 170 kappaletta. Hän käy läpi tapaamisiaan almanakasta. Tietokannasta saatu luku on lähellä toteutuneita vierailuja. Jaskari ottaa esimerkiksi viime vuoden lokakuun.

–Silloin tapaamisia oli yhteensä 46, joista parikymmentä oli eduskuntatalossa, muut sen ulkopuolella, Jaskari sanoo.

Satoja tapaamisia

Luvusta on putsattu pois valiokuntien kokouksiin saapuneet asiantuntijat ja vierailijat. Jaskari laskee, että valtaosa eli 60-70 prosenttia tapaamisista erilaisten lobbareiden ja asiantuntijoiden kanssa järjestyy talon ulkopuolella.

–Jos otetaan huomioon kaikki tapaamiseni, niin niitä on helposti vuodessa 400-500, hän arvioi.

Jaskarin lempilapsia ovat energiatalous ja -politiikka sekä kasvu ja yrittäjyys.

–Pelkästään energia-asioissa olen tavannut vuoden aikana monia tutkijoita, luonnonsuojeluliittojen, energiateollisuuden ja bioenergia ry:n asiantuntijoita. Yksi tärkeä ryhmä ovat yliopistotutkijat, joita tapaan usein.

Jaskarin mukaan eri alojen asiantuntijoiden tapaaminen on tärkeätä siitä syystä, että heitä tapaamalla saa kokonaiskuvan päätöksenteon pohjaksi.

–Olen mieluiten utelias kuin passiivinen, hän tiivistää.

Valtaosa tapaamispyynnöistä tulee vierailijoilta itseltään.

–Arvioni on, että 80 prosenttia pyytää tapaamista. Ongelma on usein se, että aikaa on vähän, ehkä vain puolisen tuntia. Mutta väki on hyvin valmistautunut tullessaan taloon. Turhia vierailuja ei ole.

Viime aikoina kansainväliset kontaktit ovat nousseet vyörymällä esille.

–Monista eri maista asiantuntijat ottavat yhteyttä ja ehdottavat tapaamista.

Viime aikoina Jaskari on ollut aktiivisesti mukana tutkijoiden ja kansanedustajien omassa Tutkas- ryhmässä ja kutsunut sinne tutkijoita. Edelleen hän keräsi tietoja konkurssin tehneiltä yrittäjille oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) työryhmää varten.

–Uutta on se, että nyt monet viestintätoimistot ottavat yhteyttä ja tarjoavat asiantuntijoiden vierailuja eduskuntaan.

Yksi aktiivisimmin eduskunnassa viihtyneistä vieraista on Martonen Management Consulting Oy:n yrittäjä Ari Martonen. Hän sanoo vierailujen määrän johtuvan pääasiassa kuulumisesta kokoomuksen talouspoliittiseen verkostoon. Martonen on yksi verkoston kolmesta puheenjohtajasta. Verkosto kokoontuu eduskunnan neuvottelutiloissa Pikkuparlamentissa.

–Ydinporukassa ovat kansanedustajat Harri Jaskari, Juhana Vartiainen ja muita aktiiveja.

Martonen toimii myös puualan yrityksissä vähemmistöosakkaana.

–Joitakin tapaamisia on saattanut olla eduskunnassa biotalousalaan liittyen.

Onko kyse lobbaustapaamisista?

–Eivät ne oikeastaan lobbausta ole, Martonen sanoo.

Hänen mukaansa kyse on ollut asioiden valmisteluun liittyvistä kysymyksistä ja siitä, mitä on tapahtumassa.

–Sellaisena kuin oikean lobbaamisen ymmärrän, niin tämä on kaukana sellaisesta.

"Tukea työhön"

Kansanedustaja Pertti Hakanen (kesk.) kertoo, että vierailussa on kyse halusta perehtyä asioihin ja hakea taustatietoa.

–Otan vieraita vastaan aikatauluni puitteissa ja käyn keskusteluja. Totta kai haluan työhöni tukea asiantuntijoilta kentältä, Hakanen sanoo.

Hän kertoo tavanneensa eniten maatalouden asiantuntijoita muun muassa osuuskunnista sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta.

–Tyydyn siihen, mitä (vieraslistoista) päätetään. Minulle käy listojen tuhoaminen tai julkaiseminen. Jos puhutaan lobbauksesta, niin pitäisi määritellä sitä kuka on lobbari, Hakanen sanoo.

Arto Satonen (kok.) kertoo tavanneensa paljon työmarkkinajärjestöjen edustajia. Vieraina on käynyt myös jonkin verran yritysten ja järjestöjen edustajia. Satosen mukaan lobbausrekisterin perustamista olisi syytä selvittää.

–Totta kai kaikkiin kansanedustajiin kohdistuu lobbausta. Jokainen tekee harkinnan itse, että mitä ratkaisuja tekee, Satonen pohtii.

Hänen mukaansa esimerkiksi alkoholilainsäädäntöön liittyviä asioita lobataan eri suunnista paljon.

Sofia Vikman (kok.) kertoo, että vierailumääristä huomattava osa liittyy hänen rooliinsa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n puheenjohtajana. Hän sanoo kannattavansa eduskunnan avoimuutta.

–Tässä työssä yksi olennainen osa ammattitaitoa on suodattaa tietoa. Saamansa tiedon pohjalta voi muodostaa oman mielipiteen, Vikman sanoo.

Tiina Elovaara (sin.) Pitää ideaa lobbausrekisteristä hyvänä. Hänen mielestään näin kansalaisten yksityisyys säilyisi, mutta lobbauksesta tulisi julkista.

Elovaara sanoo, että sähköpostiliikenteestä ”raivostuttavan iso osa” on lobbausyrityksiä.

–Itse tapaan ylivoimaisesti eniten järjestöjen edustajia ja kansalaisia. Olen alusta asti ottanut sellaisen linjan, että esimerkiksi yritysten edustajia tapaan vain poikkeuksellisessa tilanteessa, Elovaara sanoo.

Elovaara saa vieraita eduskuntaan keskimäärin viisi kertaa kuukaudessa. Suurin osa vieraista pyytää tapaamista itse.

Elovaara kääntäisi valokeilan kävijöistä vaalirahoihin. Hän kannattaa vaalirahakattoa.

–Mielestäni rekisteri siitä, mitkä tahot rahoittavat kenenkin kampanjaa ja onko se vastikkeetonta, olisi järkevää perustaa.

Tietokanta vierailijoista

Open Knowledge Finland ry (OKFI) on koonnut eduskunnasta vierailleista tietokannan, joka sisältää yli 24 500 tapaamista eduskunnassa, vuoden 2016 toukokuusta vuoden 2017 huhtikuuhun. Aamulehti ja useat muut mediat saivat tietokannan käyttöönsä.

Tietokanta tarjoaa ensimmäisen kerran laajan aineiston edunvalvonnasta, joka tapahtuu Suomessa ilman läpinäkyvyyttä tai yhteisiä pelisääntöjä. Järjestö tarjoaa tietokannan kokonaisuudessaan toimitukselliseen käyttöön.

Datasta käy ilmi muun muassa, että julkisia kuulemisia valiokunnissa on vähemmän kuin asiantuntijoiden ja eturyhmien ei-julkisia tapaamisia edustajien kanssa.

Tietokannassa näkyy eduskunnan kulunvalvontaan rekisteröidyt vierailut. Valiokunnassa kuullut asiantuntijat eivät näy listassa. Esimerkiksi täysistunnossa vierailevat yleisön jäsenet eivät näy listassa. Tiedoissa saattaa olla joitakin virheitä, koska OKFI sai tiedot paperiversiona. Tiedot on siirretty luovutuksen jälkeen sähköiseen muotoon.

Korkein hallinto-oikeus linjasi vierailijatiedot julkisiksi, jonka jälkeen eduskunta alkoi poistaa niitä päivittäin.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hienoa että nämä Jaskarien ja ’ei tämä nyt oikeastaan lobbausta ole’ vierailut ovat nähtävissä ja ihmisten itse arvioitavissa, onko esim Fennovoiman tiedotuskonsultin kanssa palaverointi lobbaamista vai ei. Minusta se on sitä yksiselitteisesti.

  • Neuvos

    Tuntuma kentälle pitää olla, mutta jos se yhteydenpito on vain tietyn puolueen kannattajia saattaa herätä epäilys yksipuolisesta ajatuksen muokkaantumisesta ja maasuvaarakin olemassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio