Duunari-Suomi eli seutukaupungit ovat Suomen teollisen toiminnan ydin – Selvitysmies esittää syvempää yhteistyötä valtion kanssa

Selvityshenkilö Antti Rantakokko esittää seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa. Seutukaupungit ovat kärsineet viime vuosina rakennemuutoksista.

Joel Maisalmi
Duunari-Suomi eli seutukaupungit ovat Suomen teollisen toiminnan ydin – Selvitysmies esittää syvempää yhteistyötä valtion kanssa

Seutukaupunkien taloudellista elinvoimaa tutkinut Antti Rantakokko luovutti selvitysraporttinsa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) ja asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.).

Juho Mäkelä

Seutukaupunkien taloudellista elinvoimaa tutkinut selvityshenkilö Antti Rantakokko esittää seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa. Kaupunkineuvos Rantakokko luovutti torstaina selvitysraporttinsa.

–Suomessa tarvitaan vahvempaa ja monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa, jossa myös seutukaupungit ovat mukana. Kaupunkien ensisijaisena tehtävänä on ennakoida rakennemuutoksia kehittämällä riittävän laajapohjaista elinkeinorakennetta.

Seutukaupungit ovat keskisuuria ja pieniä kaupunkeja ja yleensä niiden väkiluku on yli 15 000 ihmistä. Rantakokko sanoo, että seutukaupungit ovat Suomen teollisen toiminnan ydin. Kaupungeissa on erityisesti vahvaa metsänjalostusta ja raskasta metalliteollisuutta.

–Tämä on duunari-Suomi. Työ tehdään aika pitkälle myös näissä kaupungeissa, Rantakokko sanoo.

Hän ottaa seutukaupungeista myönteisiksi esimerkeiksi Uudenkaupungin ja Äänekosken, jonne on syntynyt uutta teollista tuotantoa. Lisäksi kaupan keskukseksi muodostuneen Ylivieskan väkiluku kasvaa voimakkaasti.

Seutukaupungeilla mahdollisuudet uudistua

Rantakokko sanoo, että talouden kehitysnäkymät ovat valoisat koko maassa. Hänen mielestään seutukaupungeilla on mahdollisuus rohkeaan uudistamiseen ja elinvoimansa kehittämiseen.

Rantakokon mukaan seutukaupungit ovat olleet menettäjiä viime vuosien rakennemuutoksissa. Seutukaupunkien pienet aluetaloudet ovat myös äkillisen rakennemuutoksen tilanteessa erityisen herkkiä. Näillä alueilla on lisäksi pulaa osaavasta työvoimasta kuten insinööreistä ja metallityöntekijöistä.

Rantakokon ehdottama seutukaupunkiohjelma tarkastelisi ja ehdottaisi toimenpiteitä seutukaupunkien elinvoiman ja erityisyyden huomioon ottamiseksi. Ohjelman keskeinen sisältö olisi innovaatiokyvykkyyden ja -ympäristöjen rakentaminen osana elinvoimatyötä.

Rantakokon mukaan seutukaupungit muodostavat oman kaupunkiverkostonsa.

Raportin ottivat vastaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio