Drone tirkisteli Paula Kokkosta yksityisalueella ja lensi matalalla mökkien välissä: "Tuijotin dronea hetken ja se tuijotti minua"

Poliisin mukaan lennättäjän toiminta oli luvatonta salakuvaamista, tirkistelyä tai tunkeutumista yksityisalueelle.

Anssi Jokiranta
Drone tirkisteli Paula Kokkosta yksityisalueella ja lensi matalalla mökkien välissä: "Tuijotin dronea hetken ja se tuijotti minua"

Paula Kokkonen näki dronen mökkien välissä. Drone oli kohdassa, jossa Kokkonen seisoo kuvassa. Itse hän seisoi etualalla näkyvän mökin terassilla.

Greta Virranniemi, Aino-Helena HietalaAlma Media

Rovaniemeläinen Paula Kokkonen joutui dronen eli kauko-ohjattavan lennokin tirkistelemäksi perjantaina puolenpäivän aikaan. Napapiirin Saaritupien yrittäjä näki lennokin matalalla yrityksensä mökkien välissä, kun oli siivoamassa yhtä tuvista.

–Siitä jäi tosi inhottava olo, kun katselin dronen perään. Tunne oli uskomaton, että joku tarkkailee minua, Kokkonen summaa.

Kesken mökin siivouksen ulkoa alkoi kuulua outoa surinaa, mikä ihmetytti Kokkosta. Hän meni katsomaan, mistä on kyse.

–Siivoamani mökin ja viereisen tuvan välissä oli musta möykky ja vihreä valo. Meni hetki ennen kuin ymmärsin, että se oli drone. En ole ikinä ennen nähnyt sellaista, hän kuvaa.

–Väittäisin, että drone oli alle kahden metrin korkeudessa. Itse seisoin mökin terassilla, kun näin sen. Tuijotin dronea hetken ja se tuijotti minua. Sitten tajusin, että pitää hakea äkkiä kännykkä ja ottaa kuva.

Kokkonen ei ehtinyt ottaa kuvaa, sillä drone lensi pois. Sen lennättäjää hän ei nähnyt.

Kokkonen pohtii, että lennättäjä on joutunut suunnistamaan dronella puurivistön läpi, jotta on päässyt mökkien väliin. Droneja paljon lennättänyt lehtemme valokuvaaja toteaa, että puiden oksien lomasta suunnistaminen on todella vaikeaa.

–Toivoisin, että henkilö, joka kuvasi dronella, poistaa kuvamateriaalin ja jättää alueemme rauhaan. Teko on röyhkeä tai ainakin ajattelematon. Uskon, että ihmiset eivät tajua, mitä saavat aikaiseksi tuollaisella toiminnalla.

Kokkonen miettii myös yritystoimintaansa.

–Turistien kannaltakaan tällainen ei ole mitenkään miellyttävää, hän toteaa.

–Tapaus osoittaa, että nykyajan teknologiaa käytetään myös väärin. Tekniikka on kyllä hauskaa, jos sitä käyttää hyviin asioihin.

Kokkonen soitti tapauksen jälkeen poliisin neuvontanumeroon. Sieltä kerrottiin, että lennättäjän toiminta oli luvatonta salakuvaamista, tirkistelyä tai tunkeutumista yksityisalueelle. Kokkonen tahtookin muistuttaa lennättäjiä droneja koskevasta lainsäädännöstä. Hän toivoo myös, että vanhemmat seuraisivat lasten toimintaa, jos he käyttävät lennokkeja.

–Neuvontanumerosta sanottiin, että ei suositella tekemään rikosilmoitusta, koska tekijää on aika mahdotonta saada kiinni.

Kauko-ohjattavat kamerakopterit ovat yleistyneet Lapissakin, mutta poliisille tulee ilmoituksia niiden aiheuttamasta häirinnästä harvoin.

Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Henna Kelloniemi sanoo, että kameralla kuvaaminen ylipäätään ilman lupaa, yksityisyyden suojaan kuuluvilla alueilla kuten pihalla, on kiellettyä.

–Valvontakamerat omassa pihassa eivät saa kuvata naapuria. Sama homma on dronessa. Yksityisyyttä ei saa loukata.

Rovaniemellä dronea ei saa muutankaan lennättää kaikilla alueilla ilman lupaa. Lentokentän turva-alue ulottuu laajasti Saarenkylään, Vikajärvelle ja kaupungille asti.

Lentokentän läheisyydessä lennättämiseen tarvitaan lennonjohdon lupa lentokieltoalueella. Alueella lennättäminen ilman lupaa on lentoliikennerikkomus, josta voidaan määrätä sakkoja.

–Poliisin on vaikea puuttua asiaan, jos ei ole tietoa, kuka dronea lennättää. Jos tietää kuvaajan, poliisi voi käydä häntä puhuttelemassa.

Ohjeita

Lennättäjällä on oltava suora näköyhteys kauko-ohjattavaan droneen ja laitteen on oltava koko ajan ohjattavissa.

Lennättäminen alle viiden kilometrin päässä lentoasemasta ei ole sallittua ilman lennonjohdon myöntämää lupaa.

Lentokorkeuden on oltava alle 150 metriä ja lentoaseman lähialueella enintään 50 metriä.

Ulkona väkijoukon yläpuolella ei saa lennättää.

Lennättäminen ei saa aiheuttaa vaaraa tai melua ulkopuolisille ihmisille tai omaisuudelle.

Lennokin on väistettävä kaikkia ilma-aluksia.

Droneen on merkittävä käyttäjän nimi ja yhteystiedot.

Asutuskeskuksen yläpuolella saa lentää vain, kun lennättäjä on varmistunut laitteen teknisestä kunnosta ja arvioinut, että lennättäminen on turvallista.

Lähde: trafi.fi


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Menkääpäa hieman itseenne. Jos drone on teidän tontin ilmatilassa, se ei automaattisesti tarkoita sitä että se olisi juuri kuvaamassa teitä. Todennäköisesti kuvauskohde oli vallan joku muu kuin te itse..

  • Eiturkistelylle

    Ei ole kivaa huomata omalla pihalla ollessaan surinaa, ja sen lähdettä, kuvaavaa kopteria.Lähistöllä asuu lennättäjä.En tiedä syytä pihakäynteihin.Mutta ne tuntuvat ällöttäviltä, iljettäviltä tirkistelykäynneiltä.Ei hyväksyttävää 😝

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio