Bensan hinta nousee nyt vauhdilla Suomessa – syynä luonnonilmiö maapallon toisella puolella

Polttoaineen hintaan vaikuttaa käytännössä kolme tekijää: raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla, valuuttakurssin heilahtelu ja paikallinen kilpailu.

Sari Torvinen
Bensan hinta nousee nyt vauhdilla Suomessa – syynä luonnonilmiö maapallon toisella puolella

Kuvassa Tesoman ABC-huoltoasema, joka on kuvattu keskiviikkona 13. syyskuuta kello kahden aikaan iltapäivällä.

Jussi SaarinenAamulehti

Moni autoilija on huomannut alkuviikosta, kuinka polttoaineen litrahinta on noussut yhtäkkiä kahdellakin sentillä.

Esimerkiksi Pirkanmaalla sai alkuviikosta monelta asemalta 95-bensaa alle 1,4 euron litrahintaan, kun tänään keskiviikkona hinta huiteli jo yli 1,5 euron esimerkiksi Tesoman ABC:llä ja Lielahdenkadun Nesteellä.

Muutoksen huomaa hyvin polttoaineen hintoja vertailevalta polttoaine.net-sivustolta.

Mistä yhtäkkinen hinnannousu johtuu? Polttoaineen hintaan vaikuttaa käytännössä kolme tekijää: raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla, valuuttakurssin heilahtelu ja paikallinen kilpailu.

Tärkein niistä on raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla.

–Nyt maailmanmarkkinoita on heilauttanut Harvey-myrsky, joka keskeytti öljynporaustoiminnan Meksikonlahdella, kertoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan vastaava johtaja Sam Holmberg.

–Jalostamot ajettiin alas, kun varauduttiin myrskyn tuloon. Ilmeisesti jalostamot eivät ole vieläkään täydessä tuotannossa. Se heijastuu maailmanmarkkinoille ja näkyy nyt Suomessa asti polttoaineen hinnoissa.

Hurrikaani Harvey teki tuhojaan Yhdysvaltain Texasin rannikolla elokuun ja syyskuun vaihteessa. Se aiheutti miljardien dollarien tuhot.

Holmbergin mukaan luonnonilmiöt tai muut muutokset Yhdysvaltain markkinoilla vaikuttavat tyypillisesti Suomen polttoaineen hintoihin viiveellä.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Mutta mitä sitten -

    ”Ei ne luonnon mullistukset vielä vaikuta pumppuhintaan. Täällä myydään vanhaa varastoja vielä pitkään.”

    ”Meksikonlahden jalostamoiden alasajo ei vaikuta tuon taivaallista bensan hinnan nousuun Suomessa näin lyhyellä aikavälillä. Neste kuten muutkin öljynjalostajat ovat ostaneet raakaöljyä aikapäiviä sitten ja niiden hinta on lyöty lukkoon lastauspäivänä. Alueelta ei ole varmasti rahdattu yhtään öljylitraa myrskyn uhan alettua, joten öljyn maailmanmarkkinahinta voi olla mikä tahansa, Suomessa on vanhalla hinnalla ostettua öljyä. Ainoastaan öljy-yhtiöiden pohjaton ahneus nostaa hintaa. Sille kun on mukamas olemassa ”perusteet”.”

  • Nimetön

    ”Sähkönkin hinta nousee jos on kuiva kesä. Miksi sähkön hinta ei ole laskenut tänä kesänä?”

    Siksi kun on satanut niin Eleniakin nosti juhlan kunniaksi siirtohintaa, nyt se on yli 3 x sähkökulutus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio